Μπερλινάλε με άρωμα Ελλάδας και Ουκρανίας

Μπερλινάλε με άρωμα Ελλάδας και Ουκρανίας

Στο «Music» της Ανγκελα Σάνελεκ, που είναι στο διαγωνιστικό, παίζουν οι Αργ. Ξάφης, Μ. Τριανταφυλλίδου, Ε. Χαλαστάνη, Κ. Λαΐνας κ.ά.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2018 ανέλαβε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, ο Κάρλο Σατριάν γνώριζε πως οι δικές του φωτογραφίες στο κόκκινο χαλί δεν θα είχαν ποτέ τη λάμψη των Καννών ή της Βενετίας· υποσχέθηκε ωστόσο ότι υπό την ηγεσία του το Φεστιβάλ Βερολίνου θα άνοιγε διάπλατα τις πόρτες στον παγκόσμιο κινηματογράφο δίχως κολλήματα και προκαταλήψεις. Πέντε χρόνια μετά, μπορεί να ισχυριστεί ότι σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.

«Περισσότερο από ποτέ, οι επιλογές αυτής της χρονιάς στοχεύουν να είναι όσο τον δυνατόν πιο ανοιχτές σε όλες τις κινηματογραφικές φόρμες. Φιλμ κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, κωμωδία και μελόδραμα, δράματα και ταινίες εποχής, ταινίες που βασίζονται σε σπουδαίες ερμηνείες ή καθορίζονται από “φυσικούς” ηθοποιούς, σε καθέναν από τους 18 τίτλους μπορεί κανείς να ακούσει μια μοναδική φωνή. Και πίσω από αυτές τις σημαντικές ιστορίες –ακόμα κι αν χρωματίζονται με μια μελαγχολική νότα– η ομορφιά του κόσμου απηχεί ακόμη», δήλωσε ο ίδιος ο Σατριάν σχετικά με το διαγωνιστικό τμήμα της 73ης Μπερλινάλε (16-26/2), το οποίο ανακοινώθηκε χθες, μαζί σχεδόν με όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Εκεί πραγματικά υπάρχουν ταινίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ενώ δεν λείπουν από αυτές και αστέρες πρωταγωνιστές ιδίως από τον ευρωπαϊκό χώρο. Τέτοιοι είναι οι διαρκώς ανερχόμενοι Φραντς Ρογκόφσκι και Βίκι Κριπς, ο «γόης» Λουί Γκαρέλ και ο μοναδικός Πίτερ Ντίνκλεϊτζ. Φιλμ στη φετινή Μπερλινάλε θα έχουν και οι Τζέσε Αϊζενμπεργκ και Οντέσα Γιανγκ, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο «Manodrome» του Τζον Τρένγκοουβ, καθώς και οι Ελεν Μίρεν («Golda») και Αν Χάθαγουεϊ («She Came to Me»).

Στο Βερολίνο, βέβαια, θα υπάρχει και αρκετά σημαντική ελληνική παρουσία. Πρώτα από όλα με το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη, μια συμπαραγωγή ανάμεσα σε Ελλάδα, Γερμανία και Βέλγιο, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Πανόραμα της Μπερλινάλε. Το σενάριο ακολουθεί την περιπέτεια ενός επίδοξου ληστή έργων τέχνης (Γουίλεμ Νταφόε), ο οποίος στην προσπάθειά του να κλέψει έργα ανεκτίμητης αξίας παγιδεύεται σε ένα πολυτελές, υψηλής τεχνολογίας ρετιρέ στη Νέα Υόρκη.

Στο διαγωνιστικό τμήμα από την άλλη, υπάρχει το «Music» της Ανγκελα Σάνελεκ. Η Γερμανίδα σκηνοθέτις, που έχει βραβευθεί στο παρελθόν με την Αργυρή Αρκτο για το «I Was At Home, But…», παρουσιάζει φέτος το γυρισμένο (και) στη χώρα μας «Music», στο οποίο είναι επίσης συμπαραγωγός η ελληνική Heretic. Στο φιλμ, που υιοθετεί μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα, συμμετέχουν αρκετοί Ελληνες ηθοποιοί όπως ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Ελένη Χαλαστάνη, ο Κωνσταντίνος Λαΐνας κ.ά.

Ενα άλλο γνωστό χαρακτηριστικό της Μπερλινάλε είναι η έντονα πολιτική χροιά της. Φέτος αυτή επιβεβαιώνεται με τη σημασία που δίνει η διοργάνωση σε δύο σοβαρά επίκαιρα θέματα: τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις κινητοποιήσεις υπέρ των γυναικών στο Ιράν. Πολλές σχετικές ταινίες φιλοξενούνται σχεδόν σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει σίγουρα το εκτός συναγωνισμού «Superpower», το νέο ντοκιμαντέρ του Σον Πεν με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζεται και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή