Η σκοτεινή σκιά της Ιστορίας και οι ανατροπές που αυτή θα φέρει στις ζωές των ανθρώπων, οι ξεριζωμένοι και η ταυτότητα που ψάχνουν, τα ψυχικά τραύματα που άφησε ανεξίτηλα ο Ψυχρός Πόλεμος και οι έρωτες που αναπτύσσονται στη δίνη του. Σε αυτά τα θέματα εστιάζει η Μάιρα Παπαθανασοπούλου στο νέο της βιβλίο, «Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.
Βρισκόμαστε στην Ανατολική Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο μικρός ήρωας, ο μονόχειρας Σταύρος, γεννιέται στη σκληρή ελληνική επαρχία την ημέρα της γερμανικής εισβολής το 1941, μεγαλώνει εκεί και στη συνέχεια φεύγει μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Εκεί, στην «άλλη πλευρά», θα φοιτήσει στο δημοτικό σχολείο Ελεύθερη Ελλάδα, στη Δρέσδη. Ο δάσκαλος θα πάρει τον Σταύρο υπό την προστασία του όταν ο μικρός μαθητής θα πέσει θύμα εκφοβισμού για το γεγονός ότι είναι ΑμεΑ.
Ο πόλεμος καταστρέφει ζωές, πόλεις, έργα τέχνης και περιουσίες. Σπίτια και εργοστάσια αλλάζουν χέρια. Οι ζωές των βασικών χαρακτήρων αλλάζουν ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη.
Ωστόσο, η ιστορία θα εξελιχθεί σύντομα και σε ερωτική, καθώς ο Σταύρος θα ερωτευθεί μια Εβραία. Κι εδώ η συγγραφέας θίγει και την τραγωδία των Εβραίων. Το νέο μυθιστόρημα της Παπαθανασοπούλου είναι καθηλωτικό μέχρι και την τελευταία παράγραφο, έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ανθρώπους με σάρκα και οστά, χαρακτηρίζεται ακόμη από μια αλληγορική χροιά που προσδίδει έναν άλλο τόνο στην όλη αφηγηματική ροή.
Το ενδιαφέρον με την Παπαθανασοπούλου είναι ότι θα μπορούσε να έχει «καεί» χάρη στην ανέλπιστη επιτυχία που είχε σημειώσει το 1998 το πασίγνωστο μυθιστόρημά της «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» (επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη). Μυθιστόρημα που κατάφερε να εκδοθεί έπειτα από αρκετές απορρίψεις και τελικά έγινε μπεστ σέλερ με την κυκλοφορία πάνω από 300.000 αντιτύπων μέσα σε δύο χρόνια. Μάλιστα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φινλανδικά, πολωνικά, εβραϊκά, τουρκικά και τσεχικά. Λίγο αργότερα, η ιστορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη. Ενας μεγάλος αριθμός θεατών παρακολούθησε την ομότιτλη σειρά σε σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου, με τους Μαρία Τζομπανάκη και Δάνη Κατρανίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Τεράστια επιτυχία σε μια εποχή κατά την οποία τέτοια νούμερα πωλήσεων στον χώρο του ελληνικού βιβλίου ήταν κάτι πρωτόφαντο. Μια τέτοια επιτυχία θα μπορούσε να «κάψει» μια νέα συγγραφέα, το βήμα της να βαρύνει για τη συνέχεια ή, από την άλλη, να ελαφρύνει επικίνδυνα εξαιτίας μιας εύλογης, όσο και επικίνδυνης, έπαρσης. Αλλά αυτό δεν συνέβη με τη Μ. Παπαθανασοπούλου, η οποία συνέχισε αθόρυβα και με συνέπεια να ασχολείται με το συγγραφικό της έργο.
Πλέον η συγγραφέας (και μεταφράστρια) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, έχοντας σημαντική πορεία στον χώρο του βιβλίου με έργα όπως τα «Τι κι αν είμαι ασβός;», «Εσύ, γλυκιά μου εξουσία», «Mamma Santissima», «Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού», «Μακάριοι οι πενθούντες» κ.ά. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους όπως «Το βιβλίο της προδοσίας», «Είσοδος κινδύνου», «Σου γράφω ένα γράμμα».