500 Λέξεις με τη Μαρία Ζαβάκου

500 Λέξεις με τη Μαρία Ζαβάκου

Η Μαρία Ζαβάκου έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Μετάφραση και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο UAL Central Saint Martins στο Λονδίνο, όπου και ζει.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Ζαβάκου έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Μετάφραση και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο UAL Central Saint Martins στο Λονδίνο, όπου και ζει. Εχει εργαστεί στον χώρο του σεναρίου για κινηματογράφο και τηλεόραση, σενάριά της έχουν προκριθεί στο BBC και το BFI, ενώ σε εργαστήρια παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά. «Η Ζωή και τα Αγριοκόριτσα» από τις εκδόσεις Petita Demas είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Στον λόφο του Γουότερσιπ» του Ρίτσαρντ Ανταμς, «Τρύπες» του Λούις Σέιτσαρ, «Ολιβ Κίτριτζ» της Ελίζαμπεθ Στράουτ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στο «Being Mortal» του Atul Gawande αντιλήφθηκα πώς η σύγχρονη Ιατρική διαμορφώνει την έννοια της θνησιμότητας. Το βιβλίο βασίζεται σε μια μελέτη που δείχνει πώς τα φάρμακα παρατείνουν τη ζωή και τις ελπίδες χωρίς να εξασφαλίζεται θεραπεία. Εχει να κάνει με τη διαχείριση των προσδοκιών μας.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Το βιβλίο της ζούγκλας» του Κίπλινγκ σε έκδοση MinaLima. Το έχω δει σε ταινία, αλλά η ανάγνωση είναι πάντα μια άλλη εμπειρία.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Τελείωσα δημοτικό στο Βέλγιο. Στη βιβλιοθήκη υπήρχε μια κατασκευή δεντρόσπιτου με μαξιλάρια. Εκεί αγάπησα το διάβασμα.

Υπάρχουν βιβλία που σας έκαναν να νιώσετε ενοχές;

Το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Σε έναν προμελετημένο φόνο στην Κολομβία δεν παρεμβαίνει κανείς. Αισθάνθηκα ότι είμαστε συνένοχοι με τη σιωπή και τις προθέσεις μας. Αραγε κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα έγκλημα;

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η ικανότητά του να με βάλει σε έναν άλλον κόσμο. Να με ταξιδέψει.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Τα «Μαθήματα», του Ιαν Μακ Γιούαν. Λογοτεχνία και ιστορικά γεγονότα που ξεκινούν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Ποιος ο ρόλος των μυθικών τεράτων στην ιστορία;

Η Ζωή αποφεύγει ό,τι την τρομάζει. Μέσα από τις μάχες με τα μυθικά τέρατα έρχεται αντιμέτωπη με τους φόβους της. Αρχίζει να βλέπει καθαρά, ανακαλύπτει τα δικά της τέρατα, αλλά και μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό της και την ομάδα της.

Πώς μπορεί η μικρή ηρωίδα να αλλάξει και να αποβάλει τον φόβο και την αναβλητικότητα που τη διακρίνουν;

Οσο στοχάζεται πάνω σε αυτά που την τρομάζουν δεν μπορεί να αλλάξει. Η μεγαλύτερή της δύναμη είναι όταν αποφασίζει να πάει στην αποστολή με τα Αγριοκόριτσα. Τότε ξεκινάει η δική της περιπέτεια αλλαγής. Δεν στοχάζεται μόνο. Δρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή