Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Εργαστήρια σκηνοθεσίας, σύνδεση με το εξωτερικό

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Εργαστήρια σκηνοθεσίας, σύνδεση με το εξωτερικό

Ο Γιάννης Σακαρίδης συνεχίζει στο τιμόνι του διεθνούς φεστιβάλ των μικρομηκάδων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως όταν ακούμε για ανανέωση συνεργασίας για 1+1 χρόνια ο νους μας πάει στο… ποδόσφαιρο. Ενας προπονητής αναλαμβάνει την ομάδα κι αν όλα πάνε καλά οι δύο πλευρές συνεχίζουν μαζί και τον επόμενο χρόνο. «Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με εμένα μάλλον», απαντά γελώντας ο Γιάννης Σακαρίδης του οποίου η θητεία ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανανεώθηκε χθες ακριβώς με αυτούς τους όρους. Το ζήτημα βέβαια για εκείνον δεν έχει να κάνει με την απόδοση στο «γήπεδο», αλλά με τη νέα δημοτική αρχή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου και θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκρίνει (και) τον διορισμό του κ. Σακαρίδη.

Σε κάθε περίπτωση, όσα έχει πετύχει ο Ελληνας κινηματογραφιστής στα περίπου δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την πρόωρη απώλεια του πολύ αγαπημένου προκατόχου του, Αντώνη Παπαδόπουλου, δεν είναι και λίγα. Εν μέσω πανδημίας το φεστιβάλ παρέμεινε ενεργό, έστω κι αν διεξήχθη με υβριδικό τρόπο –με φυσική και διαδικτυακή παρουσία– ο οποίος είχε πάντως και αυτός τα κέρδη του. «Την ίδια τη συνέντευξή μου για τη θέση την κάναμε μέσω Skype. Ηταν σίγουρα δύσκολη περίοδος, όμως μέσω της πλατφόρμας και των υπόλοιπων ψηφιακών μέσων καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με πολύ περισσότερους ανθρώπους και να καταλάβουμε την ύπαρξη μιας δυναμικής. Μόνο την πρώτη χρονιά είχαμε περίπου 35.000 μοναδικούς χρήστες, οι πιο πολλοί από τους οποίους ήταν κάτω από 30 ετών. Αυτό ήταν σημαντικό, μας έκανε να σκεφθούμε ότι πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες», επισημαίνει ο κ. Σακαρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό το φεστιβάλ εγκαινίασε το Διεθνές και Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, καθώς και μια συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η οποία προβλέπει εκτός των άλλων και εργαστήρια σκηνοθεσίας με έδρα τη Δράμα. Το πρόγραμμα KIDDO, που βάζει τα παιδιά τόσο πίσω όσο και μπροστά από την κάμερα, θα κάνει επίσης ντεμπούτο στη διοργάνωση του 2023. Σταθερός στόχος βέβαια παραμένει η διασύνδεση των Ελλήνων μικρομηκάδων με το εξωτερικό. «Από την αρχή δώσαμε μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια, έχουμε ανοιχτεί σε μεγάλα φεστιβάλ και γενικώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους κινηματογραφιστές να βρουν το κοινό τους».

Κάθε θεσμός με φιλοδοξίες φυσικά χρειάζεται και τη στέγη του. Ο κ. Σακαρίδης επιβεβαιώνει πως το σχέδιο για τη μεταφορά της έδρας της διοργάνωσης σε παλιά καπναποθήκη της πόλης έχει εγκαταλειφθεί οριστικά· αντιθέτως εκείνο που προωθείται, προβλέπει τη διαμόρφωση ενός κινηματογραφικού «πάρκου», που προφανώς θα στεγάσει και το φεστιβάλ, στους χώρους του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη. Οραμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Κλερμόν-Φεράν για το σπουδαιότερο μικρομηκάδικο φεστιβάλ της Ευρώπης, είναι μια μικρογραφία της γαλλικής διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή