Ντέιβιντ Μπόουι: Ο Ζίγκι Στάρνταστ αποκτά μόνιμη στέγη και κέντρο μελέτης

Ντέιβιντ Μπόουι: Ο Ζίγκι Στάρνταστ αποκτά μόνιμη στέγη και κέντρο μελέτης

Το μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου απέκτησε το αρχείο του Ντέιβιντ Μπόουι με πάνω από 80.000 αντικείμενα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αύριο ανήκει σε αυτούς που μπορούν να το ακούν να έρχεται», έλεγε ο Ντέιβιντ Μπόουι, ένας από τους πιο αυθεντικούς, πρωτοποριακούς και δημοφιλείς ερμηνευτές της σύγχρονης εποχής, μια φυσιογνωμία που άφησε το στίγμα της στη μουσική, στον κινηματογράφο, στη μόδα, αποκτώντας αμέτρητους μιμητές. Είναι χαρακτηριστικό πως η έκθεση «David Bowie Is…» που διοργάνωσε το μουσείο Victoria and Albert (V&A) το 2013 έχοντας για πρώτη φορά πρόσβαση στο αρχείο του καλλιτέχνη, έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του, καθώς την επισκέφθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατά τη διεθνή περιοδεία της.

Και τώρα πλέον έφτασε η ώρα να ενταχθεί το David Bowie Archive στις συλλογές «Theatre & Performance» του V&A, οι οποίες περιλαμβάνουν τα αρχεία προσωπικοτήτων της τέχνης και καλλιτεχνικών οργανισμών, από τη Βίβιαν Λι και τον Πίτερ Μπρουκ μέχρι ομάδα χορού του Ακραμ Καν και το Glastonbury Festival.

Με περισσότερα από 80.000 αντικείμενα, το αρχείο Μπόουι ανιχνεύει το διαρκώς μεταβαλλόμενο στυλ ενός καινοτόμου δημιουργού, που σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών –από τα πρώιμα βήματά του τη δεκαετία του 1960 έως τον θάνατό, του το 2016– κατάφερε να επανεφεύρει πολλές φορές τον εαυτό του. Περιλαμβάνει επίσης χειρόγραφους στίχους, επιστολές, παρτιτούρες, πρωτότυπα κοστούμια, φωτογραφίες, ταινίες, μουσικά βίντεο, σκηνικά παραστάσεων, μουσικά όργανα του ίδιου, εξώφυλλα δίσκων, προγράμματα συναυλιών και βραβεία. Περιέχει ακόμη σημειωματάρια με πιο προσωπικά κείμενα του καλλιτέχνη, ιδέες εν εξελίξει και σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά στο κοινό.

Φιγούρα χαμαιλεοντική, ο Μπόουι δημιούργησε επί σκηνής περσόνες όπως ο Ziggy Stardust (Ζίγκι Στάρνταστ) και ο Thin White Duke (Λεπτός Λευκός Δούκας), και αυτές οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ταυτότητες βοήθησαν να εδραιωθεί η φήμη του ως καλλιτέχνη καινοτόμου και ασυμβίβαστου.

Κοστούμια

Τα κυριότερα σημεία αυτής της πορείας σηματοδοτούνται από τα κοστούμια που φορούσε στη σκηνή, όπως τα επαναστατικά σύνολα του Ziggy Stardust που σχεδιάστηκαν από τον Φρέντι Μπουρέτι το 1972, οι εντυπωσιακές δημιουργίες του Κανσάι Γιαμαμότο για την περιοδεία «Aladdin Sane» (1973) και το παλτό Union Jack που σχεδίασε ο Μπόουι με τον Αλεξάντερ Μακουίν για το εξώφυλλο του άλμπουμ «Earthling». Επιπλέον, το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφους στίχους για τραγούδια όπως το «Fame» (1975), το «Heroes» (1977) και το «Ashes to Ashes» (1980), καθώς και παραδείγματα της αποσπασματικής μεθόδου γραφής που είχε υιοθετήσει από τον Ουίλιαμ Μπάροουζ.

Ο Μπόουι ήταν ένας καλλιτέχνης που δεν φοβόταν το ταλέντο ομοτέχνων του, αλλά αντίθετα αντλούσε ενέργεια και έμπνευση από τη δουλειά τους. Είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με μουσικούς όπως ο Μπράιαν Ινο, ο Ιγκι Ποπ, ο Μικ Τζάγκερ και ο παραγωγός Τόνι Βισκόντι.

Εκτός αυτού, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργάστηκε με ένα ευρύ φάσμα εικαστικών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών. Ετσι το αρχείο περιλαμβάνει ένα κολάζ φωτογραφιών με στιγμιότυπα από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Man Who Fell to Earth» (1975-76), σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρεγκ, στην οποία πρωταγωνιστούσε, και περισσότερες από 70.000 φωτογραφίες, εκτυπώσεις, αρνητικά, διαφάνειες μεγάλου μεγέθους, που υπογράφουν μερικοί από τους κορυφαίους φωτογράφους του 20ού αιώνα από τον Τέρι Ο’ Νιλ μέχρι τον Μπράιαν Ντάφι και τον Χέλμουτ Νιούτον.

Από το 2025, το David Bowie Archive θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, από τους φανατικούς λάτρεις του καλλιτέχνη μέχρι τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους ερευνητές, μέσω της δημιουργίας του Κέντρου Μελέτης Παραστατικών Τεχνών David Bowie στο V&A East Storehouse, στο Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth του Στάτφορντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή