Ενα εικοσιτετράωρο με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κουντουρά

Ενα εικοσιτετράωρο με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κουντουρά

«Μέσα από τον φακό φιλτράρεις, αποκωδικοποιείς όλα εκείνα που τσακίζουν το μέσα σου, οξύνεις ή αμβλύνεις τις γωνίες και έπειτα καταγράφεις για να μοιραστείς μαζικά»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

07.00

Ξημερώνει Κυριακή στο εξωτικό κρατίδιο της Κυψέλης. Ο ήχος της αφύπνισης κυριαρχεί στο ηχοτοπίο και το μυαλό γρήγορα ανακαλεί στη μνήμη πως σε μία ώρα έχουμε ordino σε μια ημέρα σημαντική. Τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου για τα «Πλάνα με ουρά» αρχίζουν. Σε λίγο θα συναντήσω έπειτα από καιρό ολόκληρη την τηλεοπτική μου οικογένεια.

08.00

Υπάρχει αγάπη στην ατμόσφαιρα και αυτή είναι μια από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις μας. Δύσκολο πράγμα οι ανθρώπινες σχέσεις, και στη δουλειά οι ισορροπίες συχνά είναι λεπτές. Εδώ όμως δεν κυριαρχεί η ταμπέλα της δουλειάς. Αυτό το δώρο που μας δόθηκε σημαίνει πολύ περισσότερα για εμένα, την Τασούλα, αλλά και για τον κάθε πολύτιμο φίλο και συνεργάτη που αντικρίζω στον χώρο. Ολα έτοιμα, μπαίνουμε στο βαν της παραγωγής. Αναχώρηση για το πρώτο location.

08.55

Η μέρα προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα. Βέβαια έτσι θα χαρακτήριζα τις περισσότερες ημέρες μου, που είναι συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες. Εχω το προνόμιο να εισβάλλω κινηματογραφικά σε αχαρτογράφητα νερά. Να ζω για λίγο τις ζωές των άλλων και με την κάμερα να αφηγούμαι σημαντικά ή ασήμαντα, εντός και εκτός συνόρων. Μέσα από τον φακό φιλτράρεις, αποκωδικοποιείς όλα εκείνα που τσακίζουν το μέσα σου, οξύνεις ή αμβλύνεις τις γωνίες και έπειτα καταγράφεις για να μοιραστείς μαζικά. Σήμερα μέσω της τηλεόρασης, την επομένη μέσα από την παραγωγή ενός διαφημιστικού ή music video, μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η φαρέτρα είναι μεγάλη, αρκεί να βρεις τη σωστή αφηγηματική φόρμα που θα υπηρετήσει την ιστορία. Πλησιάζουμε. Σκέφτομαι σε πλάνα, χρόνους και πιθανολογώ για τα απρόβλεπτα. Φτάσαμε.

09.00

Πρώτος σταθμός ο υγροβιότοπος του Σχινιά, όπου μέλη και εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας περιμένουν. Γνώριμα πρόσωπα, μας έχουν τιμήσει ξανά με την παρουσία τους. Πολλές φορές επιστρέφουμε σε ένα θέμα για να δούμε τι έχει αλλάξει, αν έχει αλλάξει. Ενα βήμα τη φορά. Μικρές ή μεγάλες μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προετοιμασία της επόμενης γενιάς που ίσως να διαβάζει αλλιώς τον κόσμο.

12.00

Δεύτερος σκηνικός χώρος της ημέρας μια παραλία και πρώτη μας επαφή με τους ανθρώπους της Aegean Rebreath. Το θαλάσσιο περιβάλλον στο προσκήνιο μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης. Η πηγή του προβλήματος πάντα ίδια. Σκοτάδι βαθύ για ένα ζήτημα πρωτίστως εκπαιδευτικό.

16.00

«Μέσα από τον φακό φιλτράρεις, αποκωδικοποιείς όλα εκείνα που τσακίζουν το μέσα σου, οξύνεις ή αμβλύνεις τις γωνίες και έπειτα καταγράφεις για να μοιραστείς μαζικά».

Επόμενη τοποθεσία η αγαπημένη μας Γαϊδουροχώρα. Τα λατρεύω αυτά τα πλάσματα. Πάλι ο Ισίδωρος θα προσπαθήσει να δαγκώσει τους τρίποδες και η Μανού, η αρχηγός του κοπαδιού, θα κάνει τα πάντα για να μπει μπροστά από τις κάμερες την ώρα που η Τατιάνα θα αφηγείται. Γνωρίσαμε άλλη μια σκληρή ιστορία κακοποίησης. Θλίψη.

18.00

Το φως πέφτει και επιστρέφουμε στο κέντρο της Αθήνας για το τελευταίο γύρισμα. Υπάρχει χρόνος μέχρι να φτάσουμε. Ενημέρωση των συνεργατών για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και τις τεχνικές ανάγκες. Κατά τις μετακινήσεις συχνά βρίσκω την ευκαιρία για mail work, διορθώσεις και συντονισμό των υπόλοιπων πρότζεκτ που «τρέχουν». Φαίνεται πως φτάσαμε στον προορισμό.

19.00

Οι κάμερες γράφουν. Ενα από τα κακοποιημένα σκυλιά του Δημοτικού Κυνοκομείου της Σπάρτης βρήκε μια ζεστή αγκαλιά. Οι εικόνες τού πριν και τού μετά ταράζουν. Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Ο τετράποδος Οδυσσέας ευτυχώς βρήκε την Ιθάκη του.

20.30

Επιστροφή στη γεωγραφική αρχή της ιστορίας μας. Απόψε έχω ένα κείμενο να γράψω, καθώς η Αλεξάνδρα ευγενικά μου ζήτησε να ακολουθήσω την ενδιαφέρουσα χρονογραμμή της. Ισως αύριο μετά το γύρισμα να απολαύσω ένα όμορφο δείπνο με φίλους, μια θεατρική παράσταση ή να βρεθώ σε μια σκοτεινή αίθουσα. Εκεί πρέπει να βλέπονται οι ταινίες.

23.30

Το σίγουρο είναι πως τις βραδινές ώρες μού αρέσει να δουλεύω πάνω στα επόμενα δημιουργικά σχέδια. Την περίοδο αυτή η συγγραφή του σεναρίου μεγάλου μήκους εναλλάσσεται αρμονικά με το επόμενο μυθιστόρημα. Η αίσθηση της νύχτας λειτουργεί στην περίπτωσή μου. Βάλτε με να γράψω το πρωί. Παταγώδης αποτυχία που με βεβαιότητα θα καταλήξει σε freddo espresso στη Φωκίωνος λίγο πριν βρεθώ στο γραφείο.

Αυτή τη χρονική περίοδο ο Παναγιώτης Κουντουράς σκηνοθετεί τον 4ο κύκλο της εκπομπής «Πλάνα με ουρά» της ΕΡΤ2 και συν-σκηνοθετεί την παιδική εκπομπή «Λάχανα και χάχανα» (ΕΡΤ2). Δύο νέες ταινίες τεκμηρίωσης ολοκληρώθηκαν («Μauthausen» και «Ολην εκείνην την αχόρταστον μαγείαν») και αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα εντός του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή