Η «συντροφιά του δαχτυλιδιού», 20 χρόνια μετά

Η «συντροφιά του δαχτυλιδιού», 20 χρόνια μετά

Η τριλογία του θρυλικού «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» επιστρέφει ανανεωμένη, σε διάρκεια και τεχνολογία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Δεκέμβριος του 2001 όταν μια ομάδα 7-8 εφήβων έμπαινε στα νεότευκτα τότε Village στου Ρέντη για να δει τον πρώτο «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» και να ερωτευθεί για πάντα· όχι απλώς το έπος του Πίτερ Τζάκσον, αλλά το ίδιο το σινεμά που έχει αυτή τη μοναδική ιδιότητα να σε στέλνει, μέσα στο σύντομο διάστημα των δύο-τριών ωρών, σε έναν άλλο κόσμο. Τις δύο επόμενες χρονιές το χριστουγεννιάτικο ραντεβού μας με τη Μέση Γη ανανεώθηκε, η παρέα μεγάλωσε, το δεύτερο και το τρίτο μέρος της τριλογίας επισφράγισαν κατά κάποιο τρόπο ένα δεσμό που κρατάει μέχρι σήμερα. Δύο δεκαετίες αργότερα, κάποιοι παντρεμένοι, άλλοι γκριζαρισμένοι ή με (πολύ) περισσότερα κιλά, ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στη σκοτεινή αίθουσα για να δούμε τον «Αρχοντα» πιο καθαρό και ευκρινή από ποτέ.

Το τεχνικό μέρος θα είναι σίγουρα εκεί. Τα Village Cinemas έχουν εξασφαλίσει τις 4Κ κόπιες, επεξεργασμένες από τον ίδιο τον Πίτερ Τζάκσον και την ομάδα του για τα εικοσάχρονα της τριλογίας. Οι προβολές θα ξεκινήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 6 Απριλίου με τη «Συντροφιά του δαχτυλιδιού», για να συνεχιστούν μία εβδομάδα αργότερα (13/4) με τους «Δύο πύργους» και να ολοκληρωθούν από τις 27/4 και έπειτα με την «Επιστροφή του βασιλιά». Με μια σημερινή μίνι έρευνα, φαίνεται πως περίπου οι μισές θέσεις (οι πιο «καλές») στις περισσότερες προβολές είναι ήδη κατειλημμένες, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμη για όποιον ενδιαφέρεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ταινίες θα προβληθούν στις εκτεταμένες εκδοχές τους, κάτι το οποίο σημαίνει 208, 223 και 251 λεπτά αντίστοιχα, διάρκειες προφανώς μαραθώνιες αλλά «οικείες» στους αμετανόητους φαν του «Αρχοντα». Tι καινούργιο θα δούμε όμως εκεί; Κυρίως μια σημαντικά ανανεωμένη εικόνα, όπως εξηγεί σχετικά ο ίδιος ο Πίτερ Τζάκσον: «Η τεχνολογία των ειδικών εφέ έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια, και όταν η εικόνα έγινε απόλυτα κρυστάλλινη με την 4Κ επεξεργασία, συνειδητοποιήσαμε ότι κάποια πλάνα δεν είχαν “γεράσει” τόσο καλά. Οπότε αδράξαμε την ευκαιρία να πάμε πίσω και να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες. Το ζήτημα ωστόσο με το 4Κ δεν είναι απλώς να πετύχεις την κρυστάλλινη εικόνα, αλλά να διατηρήσεις την ίδια κινηματογραφική αισθητική την ώρα που τα πάντα γίνονται ευκρινέστερα».

Το… αστείο με τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» είναι πως παρά την τεράστια επιτυχία του σε αίθουσες και βραβεία (17 Οσκαρ συνολικά), η παραγωγή του υπήρξε εξόχως προβληματική. Και αυτό διότι ο Τζάκσον ανέλαβε την περίπου αδιανόητη σήμερα αποστολή να γυρίσει και τις τρεις ταινίες ταυτόχρονα, αλλά να τις μοντάρει και να τις ολοκληρώσει ξεχωριστά. Κάπως έτσι, το πρώτο μέρος διορθώθηκε χρωματικά με την παλιομοδίτικη φωτοχημική διαδικασία που χρησιμοποιούνταν έως τότε στο σινεμά, ενώ τα δύο επόμενα υπέστησαν ψηφιακή επεξεργασία.

Ταυτόχρονα, η αλματώδης εξέλιξη των ειδικών εφέ επέτρεψε τελειοποιήσεις στην «Επιστροφή του βασιλιά», οι οποίες ήταν απλώς αδύνατες δύο χρόνια νωρίτερα. Στην καινούργια βερσιόν, ο Τζάκσον υπόσχεται απολύτως ενιαία αποτελέσματα, του επιπέδου μάλιστα που είχε η δική του κατοπινή τριλογία του «Χόμπιτ». Οσο για εμάς, έπειτα από δεκάδες –για κάποιους εκατοντάδες– επαναλήψεις του «Αρχοντα» όλα αυτά τα χρόνια, οι οπτικές διαφορές ίσως και να μην έχουν τόση σημασία. Το χαμόγελο ενθουσιασμού του φίλου στο μισοσκόταδο, αντιθέτως, μετράει παραπάνω.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή