Μυρσίνη Ζορμπά: αγάπη για το βιβλίο και τους νέους

Μυρσίνη Ζορμπά: αγάπη για το βιβλίο και τους νέους

Ηταν γνωστή η αγάπη τής πρώην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για το βιβλίο, τον σύγχρονο πολιτισμό και τη διάδοσή του στα παιδιά και στους νέους, ενώ έδειχνε και μια ιδιαίτερη φροντίδα για την περιφέρεια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν γνωστή η αγάπη τής πρώην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για το βιβλίο, τον σύγχρονο πολιτισμό και τη διάδοσή του στα παιδιά και στους νέους, ενώ έδειχνε και μια ιδιαίτερη φροντίδα για την περιφέρεια. Ισως γι’ αυτό και μια από τις πρώτες υπογραφές που έβαλε στη σύντομη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού (2018-2019) επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το γνωστό μας MoMUS. «Η περιφέρεια έχει υποτιμηθεί, έχει απαξιωθεί. Και συνταγματικά τής οφείλουμε», μας είχε πει σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στη Γιούλη Επτακοίλη και στον υπογράφοντα λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Τότε μας είχε υποδεχθεί στο σπίτι της στα Εξάρχεια, σε μια όμορφη μονοκατοικία, και –όπως πάντα στην επικοινωνία μας– ήταν ειλικρινής και ευγενής ακόμη και στις πιο ενοχλητικές ερωτήσεις μας. Η Μυρσίνη Ζορμπά πέθανε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 74 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Και υπήρξε ειλικρινής μέχρι το τέλος. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μέσα από ένα σπαρακτικό κείμενό της που δημοσίευσε ο ιστορικός και σύντροφος της ζωής της, Αντώνης Λιάκος. «Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία», αναφέρει και γράφει για τον «συμπαγή όγκο του φόβου» με τον οποίο ζούσε τις τελευταίες της μέρες. «Καμία ανυπαρξία δεν είναι ρεαλιστική, παρά μόνο άμα τη βλέπεις απ’ έξω, και εγώ τη βλέπω από πολύ κοντά πια».

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza. Το 2022 το ιστορικό πανεπιστήμιο έδωσε τιμητικά το όνομά της στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών. Υπήρξε μέλος του ΠΑΜ στον αντιδικτατορικό αγώνα, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και της πρώτης έκδοσης του περιοδικού «Αντί».

Ηταν η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και ως υπουργός επιχείρησε να συστήσει έναν νέο οργανισμό βιβλίου, μια προσπάθεια που όμως δεν τελεσφόρησε. Ηταν επίσης συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας (1973-1992) και συνδέθηκε με τη μετάφραση της εμβληματικής «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Μάριο Βίτι. Το 2000 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2004 ίδρυσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του. Το 2018 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Σε εκείνη τη συνέντευξη έλεγε η ίδια: «Εζησα πάντοτε σε ένα περιβάλλον όπου οι γέφυρες ήταν ο δεδομένος τρόπος για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα νέα ζητήματα που τίθενται. Μ’ αυτήν την έννοια, δεν αντιλαμβάνομαι πώς ένας άνθρωπος, εκτός κι αν είναι δογματικός και φανατικός και επομένως δεν αλλάζει, δεν θα εξελίσσεται μέσα από τις πολιτικές και κοινωνικές, τις παγκόσμιες και τις τοπικές εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή