Home Cinema: Οι αφανείς ήρωες δίπλα στην Αννα Φρανκ

Home Cinema: Οι αφανείς ήρωες δίπλα στην Αννα Φρανκ

Πίσω στη σκοτεινή –αλλά και ηρωική– περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μάς πηγαίνει η καινούργια σειρά του Disney+ και του National Geographic, η οποία δίνει μια νέα οπτική στο διάσημο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φως της ελπίδας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Δημιουργός: Τόνι Φίλαν, Τζόαν Ρέιτερ
Ερμηνείες: Μπελ Πόουλι, Λιβ Σράιμπερ

Πίσω στη σκοτεινή –αλλά και ηρωική– περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μάς πηγαίνει η καινούργια σειρά του Disney+ και του National Geographic, η οποία δίνει μια νέα οπτική στο διάσημο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ». Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η Μιπ Γκις (Μπολ Πόουλι), η νεαρή υπάλληλος του Οτο Φρανκ (Λιβ Σράιμπερ), η οποία μαζί με μερικούς ακόμη θαρραλέους ήταν εκείνη που φρόντιζε για τις προμήθειες και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της οικογένειας, μέσα στα δύο χρόνια που έμεινε κρυμμένη στο Αμστερνταμ. Πρόσωπο περιφερειακό στο «Ημερολόγιο», αλλά με συναρπαστική προσωπική ιστορία, η Μιπ αποκαλύπτεται εδώ σε μια σειρά μυθοπλασίας μεν, η οποία πάντως διαθέτει άρτια ιστορική τεκμηρίωση.

Τα πάντα φυσικά ξεκινούν από την παραγωγή, η οποία είναι προσεγμένη στις λεπτομέρειες (σκηνικά, κοστούμια κ.ο.κ.) και ως εκ τούτου ικανή να μας βάλει στο κλίμα της εποχής, διατηρώντας σταθερά το σασπένς και την αγωνία των ανθρώπων που έκρυψαν Εβραίους ή αντιστάθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στους ναζί. Αυτή η έννοια της ηθικής υποχρέωσης, του καθήκοντος την ώρα που πολλοί άλλοι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της αδιαφορίας ή ακόμη και της συνεργασίας με τον κατακτητή, επανέρχεται ξανά και ξανά, σε ένα πολύπλευρο σύνολο, που αφηγείται μια εν πολλοίς άγνωστη αλλά αναμφίβολα ενδιαφέρουσα ιστορία αυθεντικού ηρωισμού.

Home Cinema: Οι αφανείς ήρωες δίπλα στην Αννα Φρανκ-1
Η Κάρι Κρόουλι στην ταινία «Ενα ήσυχο κορίτσι», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ενα ήσυχο κορίτσι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κάλουμ Μπερέιντ
Ερμηνείες: Κάρι Κρόουλι, Αντριου Μπένετ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε το υποψήφιο για Οσκαρ διεθνούς ταινίας, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιρλανδού Κάλουμ Μπερέιντ. Στην επαρχιακή Ιρλανδία της δεκαετίας του 1980, η δωδεκάχρονη Κάιτ μεγαλώνει μάλλον παραμελημένη στους κόλπους μιας πολυμελούς οικογένειας. Περιμένοντας ένα ακόμη παιδί, η μητέρα της τη στέλνει να περάσει το καλοκαίρι μαζί με ένα μεσήλικο ζευγάρι που ζει σε φάρμα στην ύπαιθρο. Με τη δική τους φροντίδα και αγάπη, η μικρή σταδιακά θα βρει τη φωνή της και θα «ανθήσει», ανακαλύπτοντας στην πορεία και ένα συνταρακτικό μυστικό.

Ο Μπερέιντ κινηματογραφεί με ευαισθησία τη νεαρή πρωταγωνίστριά του μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, καθώς εκείνη περνάει από τη σιωπή και τον φόβο στη συνειδητοποίηση μιας νέας πραγματικότητας. Τα ψυχικά τραύματα, τόσο τα δικά της όσο και των νέων της «γονιών», είναι πάντα εκεί, απαλύνονται ωστόσο από την ανθρώπινη επαφή και τη στοργή που όλοι τους έχουν μεγάλη ανάγκη. Η ταινία κυκλοφορεί στην πλατφόρμα από 9/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή