Home Cinema: Κορεατική δυστοπία σε έναν κόσμο με μολυσμένο αέρα

Home Cinema: Κορεατική δυστοπία σε έναν κόσμο με μολυσμένο αέρα

Από την πολύ δραστήρια βιομηχανία της Κορέας φτάνει στο Netflix μια καινούργια σειρά δυστοπικής φαντασίας, η οποία, τουλάχιστον από πλευράς παραγωγής, ελάχιστα έχει να ζηλέψει από τα χολιγουντιανά αντίστοιχά της

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Black Knight
ΘΡΙΛΕΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Δημιουργός: Ούι Σέοκ Τσο
Ερμηνείες: Κιμ Γου-μπιν, Σονγκ Σεούνγκ-χεον

Από την πολύ δραστήρια βιομηχανία της Κορέας φτάνει στο Netflix μια καινούργια σειρά δυστοπικής φαντασίας, η οποία, τουλάχιστον από πλευράς παραγωγής, ελάχιστα έχει να ζηλέψει από τα χολιγουντιανά αντίστοιχά της. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η πτώση ενός μετεωρίτη έχει εξολοθρεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου είδους, υποχρεώνοντας τους υπόλοιπους να ζουν υπό συνθήκες κυριολεκτικής ασφυξίας (αφού ο αέρας είναι πια τοξικός), χωρισμένοι σε κοινωνικές τάξεις, στο πλαίσιο μιας αυταρχικής εξουσίας.

Λαϊκοί ήρωες σε αυτή την εποχή είναι οι οδηγοί ειδικών φορτηγών, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους μεταφέρουν αγαθά, κυρίως οξυγόνο, ανάμεσα στις διάφορες περιοχές. Ενας από αυτούς, ο θρυλικός 5-8, θα ενώσει τις δυνάμεις του με έναν νεαρό πρόσφυγα, κόντρα σε μια τρομερή συνωμοσία.

Εδώ έχουμε απ’ όλα: οικολογική καταστροφή, καθεστώς ανελευθερίας με ενσωματωμένα barcode στα χέρια των ανθρώπων –των προνομιούχων, διότι οι υπόλοιποι είναι σε ακόμη χειρότερη μοίρα–, πελώριες κοινωνικές ανισότητες κ.ο.κ. Φυσικά υπάρχει και μπόλικη δράση, αφού ο πρωταγωνιστής εκτός των άλλων είναι άσος των πολεμικών τεχνών, τις οποίες θα επιστρατεύσει ξανά και ξανά στη διάρκεια των έξι ωριαίων επεισοδίων.

Ολα τα παραπάνω μέσα σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό σκηνικό, αν και προϊόν ειδικών εφέ στο μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο μας βυθίζει αποτελεσματικά σε μια κινηματογραφική δυστοπία που έχουμε μεν ξαναδεί, παραμένει ωστόσο γοητευτική και αγωνιώδης.

Home Cinema: Κορεατική δυστοπία σε έναν κόσμο με μολυσμένο αέρα-1
Γουάλας Σον και Τζίνα Γκέρσον πρωταγωνιστούν στην ταινία του Γούντι Αλεν «Το φεστιβάλ του Ρίφκιν», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

To φεστιβάλ του Ρίφκιν ★★ ½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2020)
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
Ερμηνείες: Γουάλας Σον, Τζίνα Γκέρσον, Λουί Γκαρέλ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την πιο πρόσφατη ταινία του σπουδαίου Γούντι Αλεν. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Μορτ Ρίφκιν, ένας μεσήλικας Αμερικανός διανοούμενος, ο οποίος συνοδεύει τη σύζυγό του, Σου, στο κοσμοπολίτικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν. Εκεί η τελευταία θα πέσει θύμα της γοητείας ενός νεαρού σκηνοθέτη, ενώ εκείνος γνωρίζει μια όμορφη Ισπανίδα γιατρό.

Ο Γούντι Αλεν μετασκευάζει την επιτυχημένη συνταγή του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», χρησιμοποιώντας τη δημιουργική φαντασία για να συνδυάσει μία από τις συνηθισμένες ρομαντικές ιστορίες του με ένα φόρο τιμής στο κλασικό σινεμά. Ο πρωταγωνιστής του, Μορτ, εκτός από άλλη μια κόπια της περσόνας του ίδιου του Αλεν με τις νευρώσεις του κ.ο.κ., είναι και εκείνος που ταξιδεύει μέσω των ονείρων του στα σκηνικά κινηματογραφικών αριστουργημάτων, όπως ο «Πολίτης Κέιν» του Ουέλς, το «8½» του Φελίνι, το «Ζιλ και Τζιμ» του Τριφό, ο «Εξολοθρευτής άγγελος» του Μπουνιουέλ, η «Εβδομη σφραγίδα» του Μπέργκμαν και πολλά άλλα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή