Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού: Δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας για τα Γλυπτά

Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού: Δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας για τα Γλυπτά

«Οσον αφορά την επιστροφή αντικειμένων σε άλλες χώρες, η θέση μας είναι πως οι επίτροποι των μουσείων αποφασίζουν τι θα κάνουν με εκείνα που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα αποφασίζεται από το Βρετανικό Μουσείο βάσει των υφιστάμενων νόμων, επανέλαβε πρόσφατα η νέα υπουργός Πολιτισμού της Αγγλίας, Λούσι Φρέιζερ.

Μιλώντας στην επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας κατέθεσε χθες για ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις πρόσφατες παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της βρετανικής τηλεόρασης, η Λούσι Φρέιζερ ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την πιθανότητα επιστροφής των «Ελγινείων».

«Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την επιστροφή αντικειμένων σε άλλες χώρες, η θέση μας είναι πως οι επίτροποι των μουσείων (σ.σ.: οι Trustees) αποφασίζουν τι θα κάνουν με εκείνα που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», αποκρίθηκε καταρχήν η υπουργός Πολιτισμού όπως μετέδωσε ο Independent.

Όπως σχολίασε, μπορεί να είναι «μη νόμιμο για τους Trustees ενός μουσείου να επιστρέψουν αντικείμενα», τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση, συμπλήρωσε η υπουργός, δεν έχει «πρόθεση» να αλλάξει τον σχετικό νόμο.

«Μπορούν να κινηθούν γύρω από τις παραμέτρους του αν θα επιστρέψουν τα αντικείμενα ή όχι. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να τα δανείσουν», πρόσθεσε η Λούσι Φρέιζερ και κατέληξε: «Δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας επουδενί».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή