Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η θρυλική Ελληνίδα μάνα σε δράση

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η θρυλική Ελληνίδα μάνα σε δράση

«Black Stone», «Transformers: Η εξέγερση των θηρίων». Μια ελληνική μαύρη κωμωδία και το νέο σίκουελ των Transformers

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Black Stone ★★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης
Ερμηνείες: Ελένη Κοκκίδου, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong

Σκηνοθετικό ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους για τον Σπύρο Ιακωβίδη με μια μαύρη κωμωδία πάνω στην αθάνατη ελληνική οικογένεια –και όχι μόνο–, που απέσπασε τέσσερα βραβεία στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Πάνος, ένας δημόσιος υπάλληλος που κατηγορείται για απάτη, εξαφανίζεται. Δύο κινηματογραφιστές που ερευνούν παρόμοιες υποθέσεις πέφτουν τυχαία πάνω στην απελπισμένη μητέρα του, Χαρούλα (Ελένη Κοκκίδου), και στον ανάπηρο αδελφό του, Λευτέρη. Ολοι μαζί, με τη βοήθεια και ενός Ελληνοαφρικανού ταξιτζή, ξεκινούν έναν αγώνα για να βρουν τον Πάνο, ανακαλύπτοντας στην πορεία για πρώτη φορά ποιος πραγματικά είναι.

Ο Ιακωβίδης χρησιμοποιεί το εύρημα της «ταινίας μέσα στην ταινία», το οποίο τον βάζει αυτομάτως στον ρόλο του αποστασιοποιημένου παρατηρητή μιας σχεδόν σουρεαλιστικής κατάστασης. Η θρυλική Ελληνίδα μάνα που αρνείται να πιστέψει οτιδήποτε αρνητικό για το παιδί της, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί στυλοβάτη της οικογένειας, παρουσιάζεται εδώ σε όλο της το μεγαλείο μέσα από την απίθανη ερμηνεία της Ελένης Κοκκίδου. Η Ελληνίδα ηθοποιός δίνει ρεσιτάλ έχοντας στο πλάι της σε ρόλο-έκπληξη και τον ράπερ Νέγρο του Μοριά. Yπάρχει ένα απολαυστικό σενάριο με έντονα κωμικά στοιχεία, το οποίο πάντως έχει να πει και για σοβαρά θέματα όπως τα παράδοξα των οικογενειακών σχέσεων, κ.ά. Ολα αυτά ανοίγουν αφηγηματικά, σε ένα φιλμ πάντως από αυτά που ξεπροβοδίζουν έναν θεατή με το χαμόγελο στα χείλη.

Transformers: Η εξέγερση των θηρίων ★★½
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Κέιπλ Τζ.
Ερμηνείες: Αντονι Ράμος, Ντομινίκ Φίσμπακ

Εχει μάλλον χαθεί ο λογαριασμός με τα σίκουελ του δημοφιλούς franchise με τα ανθρωπόμορφα ρομπότ, ωστόσο αυτή τη φορά έχουμε μπροστά μας κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Βρισκόμαστε στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του 1990, εκεί όπου ο νεαρός Νόα Ντίαζ αναζητά τρόπους για να στηρίξει την οικογένειά του. Τελικά στον δρόμο του θα εμφανιστεί ο Μιράζ, ένα πνευματώδες Οτομποτ, το οποίο θα του συστήσει τον Οπτιμους Πράιμ και τα υπόλοιπα ρομπότ που ζουν καμουφλαρισμένα στη Γη.

Ταυτόχρονα η Ελενα, μια 25χρονη ερευνήτρια, πυροδοτεί άθελά της μια εξωγήινη συσκευή, η οποία «προσκαλεί» στον πλανήτη ένα στρατό από σατανικά μηχανικά θηρία, αποφασισμένα να τον καταστρέψουν. Ο χειμαρρώδης Μάικλ Μπέι μένει αυτή τη φορά στο πόστο του παραγωγού, με αποτέλεσμα ένα λιγότερο εκρηκτικό φιλμ, το οποίο ωστόσο μοιάζει περισσότερο με κανονική ταινία και λιγότερο με εκτεταμένο τρέιλερ δράσης.

Τα γνωστά μας ρομπότ συμπληρώνονται από άλλα, κάπως πιο πρωτόγονης μορφής, που μοιάζουν με ζώα (Μάξιμαλς), σε ένα πιο αθώα περιπετειώδες σύνολο, συνοδευμένο και από ωραίες R ‘n’ B μουσικές.

Ενα όμορφο πρωινό ★★½
ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λαβ
Ερμηνείες: Λεά Σεϊντού, Μελβίλ Πουπό

Με τους οικογενειακούς δεσμούς αλλά και την ερωτική συντροφικότητα ασχολείται το νέο φιλμ της Μία Χάνσεν-Λαβ («Το νησί του Μπέργκμαν»), το οποίο έχει στο κέντρο του τη μαγνητική Λεά Σεϊντού.

Η Γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται τη Σαντρά, μια μητέρα η οποία μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τον πατέρα της που βρίσκεται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Στη ζωή της τότε θα μπει ο Κλεμάν, παλιός φίλος (και παντρεμένος), με τον οποίο θα ξεκινήσει μια παθιασμένη ερωτική σχέση.

Η Λεά Σεϊντού είναι ως συνήθως εξαιρετική ενσαρκώνοντας μια ενδιαφέρουσα ηρωίδα, σε ένα φιλμ πάντως που μοιάζει ελαφρώς διχασμένο ανάμεσα στις δύο διαφορετικές θεματικές του.

Master Gardener
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Πολ Σρέιντερ
Ερμηνείες: Τζόελ Ετζερτον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κουιντέσα Σουίντελ

Μετά τον πολύ αξιόλογο «Μετρητή καρτών», ο βετεράνος Πολ Σρέιντερ επιστρέφει με ένα ακόμη δράμα-θρίλερ που έχει στο επίκεντρό του έναν άνδρα στοιχειωμένο από το παρελθόν. Ο Τζόελ Ετζερτον υποδύεται τον Νάρβελ Ροθ, έναν μοναχικό τύπο, ο οποίος φροντίζει τους κήπους μιας έπαυλης. Οταν εκεί θα φτάσει η νεαρή ανιψιά της ιδιοκτήτριας, ο Νάρβελ θα «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στις δύο γυναίκες, όσο το παρελθόν και το παρόν του συγκρούονται με δραματικές επιπτώσεις.

Mafia Mamma ★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ
Ερμηνείες: Τόνι Κολέτ, Μόνικα Μπελούτσι

Το πώς μια νοικοκυρά από την Αμερική μπορεί να μετατραπεί σε αφεντικό της ιταλικής… μαφίας μάς δείχνει η κωμωδία της Κάθριν Χάρντγουικ. Η βαλτωμένη στις οικογενειακές υποχρεώσεις Κριστίν (Τόνι Κολέτ) φεύγει για τη Ρώμη προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του παππού της. Εκεί, βέβαια, ανακαλύπτει πως η οικογενειακή επιχείρηση είναι στην πραγματικότητα μια εγκληματική οργάνωση, την οποία μάλιστα εκείνη καλείται να κληρονομήσει. Η Τόνι Κολέτ συναντά τη Μόνικα Μπελούτσι σε μια μαφιόζικη κωμωδία, η οποία κυλάει αρκετά διασκεδαστικά, μέχρι που αρχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με τα όρια της φάρσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή