Αστεγη η ΚΟΘ λόγω πλημμύρας

Αστεγη η ΚΟΘ λόγω πλημμύρας

Η αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ είναι μετά τις καταστροφές ακατάλληλη για πρόβες και συναυλίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aστεγη βρέθηκε ξανά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οι καταρρακτώδεις βροχές των προηγούμενων εβδομάδων προκάλεσαν πλημμύρες στην ενοικιαζόμενη αίθουσα δοκιμών της ορχήστρας (πρώην «Παλλάς») στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όταν έσπασαν οι σωληνώσεις του κτιρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν απίστευτες καταστροφές. «Τμήμα της οροφής κατέρρευσε, η αίθουσα καταστράφηκε ολοσχερώς. Με δυσκολία σώσαμε την τελευταία στιγμή τα μουσικά όργανα της ορχήστρας και τα μεταφέραμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου φυλάσσονται», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας. «Στην αίθουσα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε και το πρόβλημα πλέον για την ΚΟΘ είναι τεράστιο, διπλό, άμεσο και μελλοντικό. Πού θα πάμε τον Αύγουστο για να σώσουμε τον προγραμματισμό μας και ποια θα είναι η μόνιμη στέγη μας;», σημειώνει.

Η κατάρρευση της αίθουσας σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Για τις καταστροφές ενημερώθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης και ακολούθησε αυτοψία του χώρου από τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη. Το ζήτημα δεν βγήκε στη δημοσιότητα άμεσα, «για να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης», αναφέρει ο κ. Παπάνας. «Ευελπιστούμε ωστόσο ότι θα αποτελέσει θέμα άμεσης προτεραιότητας για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού», προσθέτει.

Προς το παρόν, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης περιφέρεται ανάμεσα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, τη Μονή Λαζαριστών, σε χώρους που διαθέτουν πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης, οι διοικήσεις των οποίων προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Η προσφορά τους ήταν πολύ σημαντική, δυστυχώς όμως δεν αρκεί», επισημαίνει ο κ. Παπάνας. «Για να λυθεί πλέον το ζήτημα της ΚΟΘ πρέπει να γίνει αντιληπτό στη συνείδηση πολιτών και Αρχών ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα. Κάθε συμφωνική ορχήστρα μιας πόλης που σέβεται τον εαυτό της έχει την έδρα της σε μνημειακά κτίρια που βρίσκονται στα ιστορικά της κέντρα».

Αστεγη η ΚΟΘ λόγω πλημμύρας-1
Πλημμυρισμένο το κτίριο της ορχήστρας μετά το σπάσιμο των σωληνώσεων από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Το θέμα της στέγης της ΚΟΘ δεν είναι σημερινό. Το αίτημα της ορχήστρας να στεγαστεί σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής παραμένει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα. «Δυστυχώς και το τωρινό διοικητικό συμβούλιο έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του να παραχωρήσει έναν από τους χώρους του ΟΜΜΘ», αναφέρει ο κ. Παπάνας. Η στέγη της ΚΟΘ είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης. «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να παρέμβει ή αντιστοίχως να διαθέσει το ποσό που θα εξασφαλίσει ένα κτίριο για την έδρα της ορχήστρας. Στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, εξάλλου, το κόμμα της σημερινής κυβέρνησης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 9,3 δισ. για έργα στη Θεσσαλονίκη έως το 2030. Ενα από αυτά πρέπει να είναι η στέγη της ΚΟΘ».

Τα δυσάρεστα νέα, δυστυχώς, θα επισκιάσουν τα ευχάριστα για τα οποία δίνουν σήμερα ο διευθυντής της ΚΟΘ με τον πρόεδρο του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ Στάθη Γεωργιάδη. Η διοίκηση θα παρουσιάσει τον Λίο ΜακΦαλ, τον νέο βασικό αρχιμουσικό που απέκτησε η ορχήστρα για την επόμενη τριετία. «Είναι ένας νέος, αλλά ώριμος και ταλαντούχος μουσικός. Με τη μόνιμη συνεργασία του θα αναπτύξει νέους κώδικες επικοινωνίας και μια μουσική κατεύθυνση που θα απογειώσει την ορχήστρα τα επόμενα χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT