Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ

Η εντυπωσιακή επιστροφή του Αμερικανού σταρ ως Ιθαν Χαντ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση (μέρος α΄) ★★★

∆ΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μακουάρι
Ερμηνείες: Τομ Κρουζ, Χέιλι Ατγουελ, Βανέσα Κίρμπι

Ενα από τα πιο εμπορικά franchise της κινηματογραφικής ιστορίας επιστρέφει αυτή την εβδομάδα, μαζί με τον μεγάλο πρωταγωνιστή του, Τομ Κρουζ. Οταν η «Οντότητα», μια υπερεξελιγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, απειλεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ισορροπίες, ο Ιθαν Χαντ και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εντοπίσουν το καθοριστικό κλειδί που μπορεί να τη σταματήσει. Το ίδιο επιχειρούν μυστικές υπηρεσίες, αδίστακτοι έμποροι, αλλά και η ίδια η Οντότητα μέσω των ανθρώπων υπηρετών της.

Οι σεναριογράφοι της ταινίας, προφανώς και με τις ευλογίες του παραγωγού Κρουζ, βάζουν έξυπνα στον ρόλο του βασικού «κακού» την πολυσυζητημένη και ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνητή νοημοσύνη· φυσικά δεν πρωτοτυπούν –από τον Κιούμπρικ έως το Σκάινετ του «Εξολοθρευτή»–, ωστόσο η επιλογή παραμένει απόλυτα ταιριαστή με το 2023. Ειδικά αν σε αυτή προσθέσουμε και την περίφημη τάση του πρωταγωνιστή να πραγματοποιεί ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών του (η βουτιά π.χ. στον γκρεμό με τη μοτοσικλέτα είναι απλώς απίθανη) και να χρησιμοποιεί τα ειδικά εφέ όταν αυτά είναι όντως απαραίτητα. Φυσικά αυτό που έχουμε κυρίως εδώ είναι καθαρή δράση: μάχη στην έρημο εν μέσω αμμοθύελλας, τρελά κυνηγητά με φόντο τη Ρώμη, αψιμαχίες πάνω σε κινούμενο τρένο στις Αλπεις κ.ο.κ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ-1
Η πρόσχαρη Μαγκαλί (Λορ Καλαμί) μπλέκει διαρκώς σε περιπέτειες την πιο συγκρατημένη φίλη της, Μπλαντίν (Ολίβια Κοτ), με φόντο το καταγάλανο Αιγαίο, στην καλοκαιρινή κομεντί του Μαρκ Φιτουσί.

∆ύο εισιτήρια για Κυκλάδες ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Φιτουσί
Ερμηνείες: Λορ Καλαμί, Ολίβια Κοτ, Κριστίν Σκοτ-Τόμας

Η γαλλική κωμωδία επισκέπτεται το Αιγαίο, και συγκεκριμένα την Αμοργό του «Απέραντου γαλάζιου», για να διηγηθεί την ιστορία μιας φιλίας. Η Μπλαντίν και η Μαγκαλί, δύο σαραντάρες από το Παρίσι που υπήρξαν κολλητές ως έφηβες, συναντιούνται ξανά και αυθόρμητα αποφασίζουν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα. Οι εντελώς διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες τους ωστόσο θα δημιουργήσουν μια σειρά από παρεξηγήσεις, καθώς περνούν από νησί σε νησί και οι δρόμοι τους μπλέκονται με τους ντόπιους.

Ηλιος, θάλασσα, αισθησιασμός και κεφάτες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες Λορ Καλαμί και Ολίβια Κοτ –στην πορεία συναντούν και τη… χίπισσα Κριστίν Σκοτ-Τόμας– είναι τα συστατικά της δροσερής κομεντί του Μαρκ Φιτουσί· δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, όμως καταφέρνει να υμνήσει το ελληνικό καλοκαίρι και ταυτόχρονα να κάνει μια-δυο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις πάνω στο πέρασμα του χρόνου, στην τόλμη και στους δισταγμούς, που συχνά καθορίζουν τις ζωές μας.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ-2
Η νεαρή ηθοποιός Ραμόνα συναντά τον Μπρούνο, ο οποίος της ασκεί ακαταμάχητη έλξη, μέχρι που η σχέση τους περιπλέκεται.

Ραμόνα ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Αντρεα Μπάγκνι
Ερμηνείες: Λούρδε Ερνάντεζ, Μπρούνο Λάστρα

Η πρωτοεμφανιζόμενη στις μεγάλου μήκους Αντρεα Μπάγκνι αντλεί έμπνευση από τη νουβέλ βαγκ αλλά και τον Γούντι Αλεν, σχηματίζοντας την ηρωίδα της. Η νεαρή Ραμόνα, επίδοξη ηθοποιός, μετακομίζει στη Μαδρίτη μαζί με το αγόρι της προκειμένου να κυνηγήσει τα όνειρά της. Κάποια μέρα ωστόσο συναντά τον Μπρούνο, έναν αρκετά μεγαλύτερο άνδρα, για τον οποίο αισθάνεται αυθόρμητη έλξη. Παρόλο που δεν υποκύπτει στον πειρασμό, η τύχη τον φέρνει γρήγορα ξανά μπροστά της: είναι ο σκηνοθέτης στην ταινία για την οποία κάνει οντισιόν. Η Μπάγκνι χρησιμοποιεί την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το βίντατζ κάδρο για να δώσει προσωπικότητα και χαρακτήρα σε μια μάλλον συνηθισμένη αφήγηση, πάνω στις εκπλήξεις που μπορεί να επιφυλάσσει η καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ-3
Λατρεία της φύσης και παγανιστικές τελετές θα συναντήσει στο σκωτσέζικο νησί ο αστυνόμος που πηγαίνει να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού.

Το καταραμένο σκιάχτρο ★★★★
ΘΡΙΛΕΡ (1973)
Σκηνοθεσία: Ρόμπιν Χάρντι
Ερμηνείες: Εντουαρντ Γούντγουορντ, Κρίστοφερ Λι

Μία από τις πιο σημαντικές (και καλτ) για το είδος του τρόμου/θρίλερ ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ έρχεται αυτή την εβδομάδα σε ψηφιακά αποκατεστημένη 4Κ επανέκδοση. Ενας πουριτανικών αρχών αξιωματικός της αστυνομίας φθάνει σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ανοιχτά της Σκωτίας προκειμένου να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός νεαρού κοριτσιού. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους παγανιστές ντόπιους, οι οποίοι υμνούν την αναπαραγωγική δύναμη της φύσης και μοιάζουν αποφασισμένοι να σταθούν εμπόδιο στην αποστολή του. Το σενάριο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Αντονι Σέιφερ είναι ένα πραγματικό κέντημα, συνδυασμένο με υπέροχη μουσική επένδυση βασισμένη σε παραδοσιακά βρετανικά τραγούδια, τα οποία αποκτούν νέες, στοιχειωτικές, διαστάσεις. Η θρησκευτική πίστη του πρωταγωνιστή θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον σεξουαλικό πειρασμό καθώς και τις πρωτόγονες δοξασίες των ντόπιων και του επικεφαλής τους –τον υποδύεται αρχοντικά ο Κρίστοφερ Λι–, σε ένα φιλμ όπου ο τρόμος υποβόσκει κάτω από το ηλιόλουστο περιτύλιγμα. Η δε κορύφωση του δράματος έρχεται με το μεγαλειώδες φινάλε, όπου τα περισσότερα κλισέ του είδους καταργούνται και οι προθέσεις ολόκληρου του φιλμ σφραγίζονται οριστικά.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Τομ Κρουζ αντιμέτωπος με την ΑΙ-4
Στον κόσμο των πουλιών μάς βάζει το κινούμενο σχέδιο της εβδομάδας, που κυκλοφορεί και μεταγλωττισμένο.

Ρίκι ο πελαργός και το μυστήριο του χαμένου θησαυρού ★★
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Σκηνοθεσία: Μπένζαμιν Κουάμπεκ
Ακούγονται: Γιάννης Καραούλης, Αρης Κυπριανού

Η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει για ήρωά της τον Ρίκι, έναν περήφανο πελαργό ο οποίος μαθαίνει πως αυτή τη χρονιά δεν θα του ανατεθεί η τιμητική αποστολή να ηγηθεί του κοπαδιού που μεταναστεύει προς Βορρά. Μη θέλοντας να το ανεχθεί αυτό, ξεκινάει ένα ανεξάρτητο ταξίδι γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή