Μια εικονογραφημένη ιστορία της ΑΕΚ για μικρούς και μεγάλους

Μια εικονογραφημένη ιστορία της ΑΕΚ για μικρούς και μεγάλους

Το βιβλίο δείχνει τον δρόμο και δίνει το παράδειγμα και για επίδοξους συγγραφείς που ακολουθούν άλλους συλλόγους και ομάδες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ
Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ!
OneTeam Publishing, 2023, σελ. 122

Παιδικό βιβλίο με θέμα μια ποδοσφαιρική ομάδα και την ιστορία της; Ναι, γιατί όχι. Αν γίνεται με αγάπη και μεράκι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό. Αυτή είναι η περίπτωση του «Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ!» σε κείμενο του Γεράσιμου Γασπαρινάτου και εικονογράφηση-σχεδιασμό του Στρατή Μενίδη.

Το βιβλίο είναι γραμμένο και εικονογραφημένο από ΑΕΚτζήδες και θέμα του είναι η ιστορία της ΑΕΚ (όπως και το σημείωμα αυτό γράφεται από ΑΕΚτζή). Ωστόσο, φίλαθλοι άλλων ομάδων, μην κατσουφιάζετε. Οπως είπε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην –πού αλλού;– «Βυζαντινή Γωνιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια, «στην Ελλάδα είμαστε μαλωμένοι με την Ιστορία, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Και είναι κρίμα διότι όλοι οι σύλλογοι έχουν την ιστορία τους και την ιστορία αυτή οι νεότεροι ειδικά φίλαθλοι δεν τη γνωρίζουν».

Το 2024 η ΑΕΚ κλείνει 100 χρόνια· το 2025 ο Ολυμπιακός το ίδιο· το 2026 ο ΠΑΟΚ. Οι ιστορίες των συλλόγων αυτών (όπως, φυσικά, και του Παναθηναϊκού ή του Αρη, του Πανιωνίου, του Απόλλωνα, του Ηρακλή κ.ά.) δεν είναι μονάχα αθλητικές ή ποδοσφαιρικές ιστορίες. Οι πολιτισμικές, ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές προεκτάσεις που χαρακτηρίζουν κάθε τέτοιο σύλλογο, όχι μόνο με τις διακρίσεις και τους τίτλους που τους συνοδεύουν, αλλά και με τον κόσμο που τους ακολουθεί, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και είναι, ίσως, το αντίδοτο σε όλο αυτόν τον μηδενισμό, τον παραγοντισμό και τον χουλιγκανισμό, που έχει καταστήσει τον αθλητισμό στην Ελλάδα (και όχι μόνον το ποδόσφαιρο) μια μαύρη τρύπα.

Το «Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ!» δείχνει τον δρόμο και δίνει το παράδειγμα και για επίδοξους συγγραφείς που ακολουθούν άλλους συλλόγους και ομάδες.

Εδώ, λοιπόν, οι συντελεστές της κομψής και φροντισμένης αυτής έκδοσης δεν περιορίζονται μονάχα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι της υπόθεσης: ο εγγονός μαθαίνει την ιστορία του παππού που ήρθε από το Μπαλουκλί και τα Πριγκιποννήσια, καθώς έρχεται σε επαφή με παράξενα, άγνωστα κειμήλια. Και, κάπως έτσι, η διήγηση μας πηγαίνει στην ίδρυση και την ιστορία της Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Μια εικονογραφημένη ιστορία της ΑΕΚ για μικρούς και μεγάλους-1Το κείμενο, που είναι γραμμένο σε ρίμα, σα να πηγαίνει να γίνει τραγούδι, πλαισιώνεται από πλούσιο, σπάνιο φωτογραφικό και εικονογραφικό υλικό, με τις φιγούρες του Δημήτρη και του παππού του να «εισβάλλουν» στους πανηγυρισμούς για το Νταμπλ του 1939, για το Κύπελλο του 1956, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου γηπέδου της ΑΕΚ το 1962 κ.ο.κ. Στο βιβλίο βρίσκεται χώρος και για τα άλλα αθλήματα που έχει η ΑΕΚ (εξάλλου, οι ιδρυτές της ήσαν όλοι σχεδόν αθλητές του κλασικού στίβου στην Κωνσταντινούπολη) και, φυσικά, για το μπασκετικό Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης που πήρε η ΑΕΚ το 1968, παίζοντας με τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο (τελικό σκορ 89-82).

Η ιστορία φτάνει μέχρι το σήμερα και, βέβαια, στην ανέγερση του νέου σταδίου της ΑΕΚ στον φυσικό, ιστορικό της χώρο, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Περισσότερο κι απ’ το περυσινό Νταμπλ, το νέο γήπεδο έδωσε ξανά την ταυτότητα που είχε χάσει επί σχεδόν είκοσι χρόνια ο σύλλογος. Το βιβλίο αυτό είναι γέννημα αυτού του πνεύματος. Και μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά αγγίζει μια χαρά και τους μεγάλους.

Ο Γ. Γασπαρινάτος είναι υπεύθυνος για το υπό δημιουργία Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ που αναμένεται να ανοίξει στο κοινό στα τέλη αυτής της χρονιάς, ενώ, όπως ακούγεται, ετοιμάζει και νέο βιβλίο με την ιστορία του γηπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή