Η ΚΟΘ αποκτά στέγη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ΚΟΘ αποκτά στέγη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο κύβος ερρίφθη. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποκτά στέγη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποκτά στέγη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πολυπόθητο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι δύο φορείς, αφενός λύνει το πρόβλημα της άστεγης Ορχήστρας, αφετέρου ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της ΚΟΘ για τη μετεγκατάστασή της στον ΟΜΜΘ. Η πρόταση της ΚΟΘ εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες, σκόνταφτε ωστόσο στις αντιρρήσεις της διοίκησης του Μεγάρου, που προέβαλλε κωλύματα νομικής φύσεως.

Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη σύμπραξη των δύο φορέων; Οχι ακριβώς. H συμφωνία της συμπόρευσης προέκυψε ξαφνικά έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, όταν η μισθωμένη αίθουσα δοκιμών στο πρώην «Παλλάς» της οδού λεωφόρου Νίκης υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τις πλημμύρες που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις δύο εβδομάδες πριν από τις τελευταίες εκλογές. Η αίθουσα έμεινε εκτός λειτουργίας, τα μουσικά όργανα αποθηκεύτηκαν σε αποθήκες που παραχώρησαν πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο και ΚΘΒΕ) και η Ορχήστρα, περιφερόμενη σε διάφορα κτίρια για πρόβες, προσπαθούσε τον τελευταίο μήνα να αντεπεξέλθει στις συναυλίες που έχει προγραμματίσει.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμέσως μετά τη λήψη των καθηκόντων της, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές ώστε να βρουν από κοινού τον κατάλληλο χώρο που θα αποτελεί μόνιμη έδρα της Ορχήστρας, καθώς και ένα σχέδιο καλλιτεχνικής σύμπραξης μεταξύ των δύο φορέων. Η κοινή πρόταση που κατατέθηκε στο ΥΠΠΟΑ, βασίστηκε στο μοντέλο συνέργειας μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. «Τόσα χρόνια γκρινιάζουμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά αυτή τη φορά οφείλω να ομολογήσω ότι όχι μόνο ήταν ταχυτάτη άλλα και αποτελεσματική», ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το ΥΠΠΟΑ, έδωσαν χθες τα χέρια παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα και της γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη. Βάσει του μνημονίου, το ΜΜΘ παραχωρεί κατ’ αποκλειστικότητα στην ΚΟΘ την αίθουσα Σαλτιέλ στο κτίριο Μ2 για τις πρόβες της Ορχήστρας με εξαίρεση τη χρήση της αίθουσας για ελάχιστες δράσεις του ΜΜΘ. Το Μέγαρο θα φιλοξενεί, ετησίως, 16 συναυλίες της ΚΟΘ σε ισάριθμες Παρασκευές στο κτίριο Μ1 και τέσσερις παραγωγές στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μ2. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει το λιγότερο τέσσερις συμπαραγωγές ΚΟΘ – ΜΜΘ και η ΚΟΘ να διαθέτει την ορχήστρα για παραγωγές του ΜΜΘ κατόπιν συνεννόησης των δύο φορέων. «Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισαν την υπογραφή του μνημονίου οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, Σίμος Παπάνας (ΚΟΘ) και Χρήστος Γαλιλαίας (ΜΜΘ). «Πιστεύω βαθιά», επισήμανε ο κ. Παπάνας, «ότι η σύμπραξη των δύο φορέων σε καλλιτεχνικό επίπεδο θα δημιουργήσει μια υπεραξία, η οποία δεν θα μπορούσε με κανέναν άλλον τρόπο να κερδηθεί. Τέτοιου είδους συνέργειες με αδελφούς φορείς της πόλης μόνο πολλαπλά οφέλη θα επιφέρει σε όλες τις πλευρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT