Ντοκουμέντα της τοπικής μνήμης και της ιστορίας των Τρικάλων

Ντοκουμέντα της τοπικής μνήμης και της ιστορίας των Τρικάλων

Η Παλαιά Αγορά των Τρικάλων ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, χτισμένη το 1890

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παλαιά Αγορά των Τρικάλων ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, χτισμένη το 1890. Ξεχώριζε με τη θολωτή πύλη και το ημικυκλικό σχήμα που περιέκλειε τα χασάπικα, τα μανάβικα και τα αναρίθμητα προϊόντα, καθώς και τον μεγάλο πλάτανο. Εκεί χτυπούσε ο παλμός της πόλης, με φωνές, μυρωδιές, προϊόντα, αδιάκοπο πήγαιν’-έλα. Η Παλαιά Αγορά κατεδαφίστηκε το 1960.

Τη βλέπουμε και πάλι σε μία από τις φωτογραφίες που αποτελούν τον κορμό της έκθεσης «Εικόνες της πόλης των Τρικάλων μέσα από τον φακό του Γ. Μανωλάκη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λαμπρινής Καρακούρτη-Ορφανοπούλου. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή στα Τρίκαλα (Βύρωνος και Γαριβάλδη) έως τις 31 Οκτωβρίου. Είναι το αρχείο του Γεωργίου Μανωλάκη (1918-2007) που δωρήθηκε από την κόρη του, παιδίατρο, Νίνα Μανωλάκη, στο ίδρυμα «με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξή του». Ο Γεώργιος Μανωλάκης ήταν επίσης παιδίατρος, επιφανές μέλος της κοινωνίας των Τρικάλων και ερασιτέχνης φωτογράφος. Οι 2.197 λήψεις του (όλες σλάιντς) διασώζουν τη μορφή και την καθημερινότητα της πόλης την περίοδο 1960-1990. Δεν είχε περιοριστεί στα Τρίκαλα, αλλά είχε βγάλει φωτογραφίες απ’ όλον τον νομό.

«Ο Γεώργιος Μανωλάκης λειτουργεί ως “παντεπόπτης οφθαλμός” της πόλης, ως ένας νέος μηχανικός παρατηρητής της», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου. «Οι φωτογραφικές λήψεις του από ψηλά, με ευρύ βάθος πεδίου, αλλάζουν τον τρόπο αντίληψης του χώρου και προωθούν την κουλτούρα της ιδιωτικής κινητικότητας, της προσωπικής αυτονομίας και τη δυνατότητα φυγής».

Ντοκουμέντα της τοπικής μνήμης και της ιστορίας των Τρικάλων-1

Δεν είναι τυχαίο που το αρχείο Μανωλάκη κατατέθηκε στο ίδρυμα του ευπατρίδη ιατρού Λεωνίδα Κ. Μακρή (Αθαμανία 1897 – Τρίκαλα 1977), ο οποίος υπήρξε επίσης πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια δράση στην πόλη. «Το συγκεκριμένο αρχείο συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο, το οποίο συνδυάζει την αξία του πρωτογενούς ντοκουμέντου και μαρτυρίας με την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική ποιότητά του», αναφέρεται από το Ιδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή. «Είναι ένα κομμάτι της ζώσας πραγματικότητας, της πρόσφατης ιστορίας του νομού Τρικάλων, που αφηγείται και τεκμηριώνει μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο την ίδια τη ζωή και τη φύση, τον τόπο και τον χρόνο».

Κατά τη βούληση του ιδρυτή του, το ίδρυμα υλοποιεί μικρά κοινωφελή έργα, υποστηρίζει κοινωφελείς πολιτιστικές δραστηριότητες στον νομό Τρικάλων, επιβραβεύει τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού και συνδράμει τους απόρους. Με την καθοδήγηση του ιστορικού τέχνης Γιάννη Μπόλη, έχει οργανώσει ώς τώρα σημαντικές εκθέσεις και στεγάζεται σε ένα ωραίο κτίριο της πόλης.

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Μανωλάκη διασώζουν στιγμές καθημερινότητας του παρελθόντος, όπως π.χ. οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων. «Με τις πανοραμικές λήψεις από την ταράτσα πολυώροφων κτιρίων συμπυκνώνει σε ένα κάδρο τις πρώτες πολυκατοικίες που ανοικοδομούνται, την εμφανή παρουσία των διαφημιστικών πινακίδων –ενδείξεις για τον εκσυγχρονισμό της πόλης–, τα αυτοκίνητα στους δρόμους, τους πυλώνες της ΔΕΗ, τις αλλαγές στον πολεοδομικό ιστό», σχολιάζει η κ. Καρακούρτη-Ορφανοπούλου. Μια έκθεση που θα συγκινήσει χωρίς αμφιβολία τους Τρικαλινούς, αλλά και μια έκθεση που μας δείχνει τη σημασία των καλών ερασιτεχνών φωτογράφων, τη διάσωση της τοπικής μνήμης και τη σημασία των προσπελάσιμων αρχείων. Τον συντονισμό και την επικοινωνία της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, με σημαντικό έργο στη Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή