Η βιογραφία των Πατησίων από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας

Η βιογραφία των Πατησίων από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέννημα-θρέμμα των Πατησίων, ο Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης ερευνά επί σειράν ετών την ιστορία της Αθήνας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Πατήσια. Ενας περίπατος στην ιστορία τους» (εκδ. Κουκκίδα), καρπός πολυετούς εργασίας σε αρχεία και τεκμήρια, ένα αφήγημα πυκνό και ρέον, γεμάτο πληροφορίες και τροφή για σκέψη.

Ο Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης πασχίζει εδώ και χρόνια να αναδείξει την απαρχή της ιστορίας των Πατησίων, να αναζητήσει στις πηγές κάθε αναφορά για την περιοχή και να αναδείξει τη σχέση με την ευρύτερη πόλη και το κέντρο της Αθήνας. «Η αφήγηση των ποικίλων συνθηκών, καταστάσεων και ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την εξέλιξη ενός αγροτικού οικισμού τόσο κοντά στο κέντρο της πόλεως όπως τα Πατήσια επιβάλλει την ανάδειξη της σχέσης της περιοχής με τη γενικότερη ιστορία των Αθηνών», λέει ο ίδιος. Και πράγματι. Είναι συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς τη σταδιακή ένωση και ενσωμάτωση των εξοχικών Πατησίων με την οργανωμένη πρωτεύουσα από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Η εντατική αστικοποίηση, κυρίως μετά το 1890, προκαλεί οικιστικές επεκτάσεις, συσπειρώσεις αστών και ανέγερση εκατοντάδων οικιών ενδιαφέρουσας και συχνά γοητευτικής αρχιτεκτονικής πάνω στη χάραξη του οδικού άξονα της οδού Πατησίων και των ολόγυρα οικοδομικών τετραγώνων.

Η βιογραφία των Πατησίων από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας-1
Ο αναγνώστης του βιβλίου παρακολουθεί την εξέλιξη της περιοχής μέσα από το τοπίο, την οικονομία, τα υπόγεια και υπέργεια νερά.

Με πίστη στις πηγές του, τις οποίες ανακαλεί διαρκώς, ο Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης εξακτινώνει το βλέμμα του στον ιστορικό χρόνο και μας προσφέρει μια σταδιακή εξοικείωση με το παρελθόν των Πατησίων. Με τα μοναστήρια και τα μετόχια και τα αγροκτήματα και τους ελαιώνες στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, με τα πυργόσπιτα και τα υποστατικά τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου κράτους, με τις σταδιακές ανεγέρσεις επαύλεων, με τα μεγάλα κτήματα ονομαστών οικογενειών της Αθήνας (Καλλιφρονά, Καλλιγά, Λεβίδη), με τα νοσοκομεία, με τα σχολεία, με τα αστικά μέγαρα… Η εξέλιξη των Πατησίων, ονομασία την οποία ο Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης αποδίδει σε όλη την περιοχή από την Αγίου Μελετίου έως το τέρμα Πατησίων, βάσει των πηγών και των ορίων των μεγάλων κτημάτων, γίνεται ταυτόσημα με την αστική οργάνωση της ίδιας της Αθήνας.

Η αφήγηση φθάνει στα πρόσφατα χρόνια με τις μεγάλες ανακατατάξεις στην περιοχή. Εμφαση δίνεται, φυσικά, και στην ακμή του 20ού αιώνα, όταν η Πατησίων, ιδίως την περίοδο 1930-1980, είχε υψηλό βιοτικό επίπεδο. Τα ζαχαροπλαστεία, οι κινηματογράφοι, η κοινωνική ζωή είναι μέρος της ιστορίας των Πατησίων όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια. Ιδιαίτερη αρετή στην αφήγηση του Βασίλη Θεμ. Μπακογιάννη είναι ο έλεγχος που έχει σε ένα πυκνό υλικό με πολλές επιμέρους θεματικές ενότητες. Χτίζει βήμα βήμα μια ιστορία, και ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη των Πατησίων μέσα από το τοπίο, την οικονομία, τα υπόγεια και υπέργεια νερά, τις καλλιέργειες, τις μονές, τους οδικούς άξονες μέσα σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της αθηναϊκής διαδρομής. Από τον Καμπούρογλου έως τον Μανόλη Κορρέ, ο Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης αναφέρεται με σεβασμό στους μελετητές της πόλης, αλλά και ο ίδιος με την πυκνή αυτή εργασία του συμβάλλει ιδιαιτέρως στην κατανόηση αυτής της πόλης. Τα Πατήσια βιογραφήθηκαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT