Η τεχνητή νοημοσύνη φόρεσε το πρόσωπο του Τομ Χανκς χωρίς να τον ρωτήσει

Η τεχνητή νοημοσύνη φόρεσε το πρόσωπο του Τομ Χανκς χωρίς να τον ρωτήσει

«Προσοχή! Κυκλοφορεί βίντεο που προωθεί ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας μια AI έκδοση του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αστραφτερό χαμόγελο σε συνδυασμό με τη γνώριμη και ευγενική φυσιογνωμία του αποπνέει εμπιστοσύνη στους θεατές. Ο Τομ Χανκς εμφανίζεται στην οθόνη και μέσα από βίντεο προωθεί ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα. Μόνο που, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψηφιακό αντίγραφο του βραβευμένου με Οσκαρ ηθοποιού. Ενα πρόσωπο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη χωρίς όμως την άδεια του ιδίου.

Οσοι το παρακολούθησαν αρχικά προβληματίστηκαν. Στη συνέχεια, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Χανκς δημοσίευσε στιγμιότυπο της διαφήμισης γράφοντας στη λεζάντα: «Προσοχή! Κυκλοφορεί βίντεο που προωθεί ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας μια AI έκδοση του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό».

Ο δημοφιλής ηθοποιός – κινηματογραφιστής έχει εκφράσει αρκετές φορές δημόσια την ανησυχία του σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, τονίζοντας ότι ήταν κάτι αναμενόμενο και αυτήν την ικανότητα δημιουργίας ενός προσώπου ή χαρακτήρα μέσω υπολογιστή, πλέον τη βλέπουμε παντού. Ωστόσο, όπως είπε παλαιότερα σε συνέντευξή του στον Βρετανό κωμικό Ανταμ Μπάξτον, η τεχνητή νοημοσύνη θα επέτρεπε να εμφανίζεται μια ψεύτικη εκδοχή του εαυτού του επανειλημμένως.

Η τεχνητή νοημοσύνη φόρεσε το πρόσωπο του Τομ Χανκς χωρίς να τον ρωτήσει-1

Εκτός όμως από τον Χανκς, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη επέλεξε προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης ώστε να δημιουργήσει καινούργια εγχειρήματα.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός ηθοποιός, αφηγητής και συγγραφέας Στίβεν Φράι αποκάλυψε ότι ένα λογισμικό της AI είχε «κλέψει» τη φωνή του από τα ηχητικά βιβλία του «Χάρι Πότερ», επεξεργάστηκε κάποια δεδομένα και δημιούργησε μια αντιγραφή της χροιάς του που ακούστηκε σε ιστορικό ντοκιμαντέρ. Ο ηθοποιός και ο ατζέντης του έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν τυχαία το φιλμ και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν κάτι τόσο ακραίο, που θα είχε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία.

Αλλά το «θράσος» της τεχνητής νοημοσύνης δεν σταμάτησε εκεί. Η Ζέλντα Γουίλιαμς, κόρη του αείμνηστου Αμερικανού ηθοποιού και κωμικού Ρόμπιν Γουίλιαμς, ενοχλήθηκε όταν μια μηχανή αναπαρήγαγε τη φωνή του πατέρα της. Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει τη γνώμη της όσον αφορά την επιρροή της νέας αυτής τεχνολογίας στο Χόλιγουντ. «Στην καλύτερη, πρόκειται για μια φτωχή μίμηση σπουδαίων ανθρώπων, στη χειρότερη είναι ένα “φρικτό τέρας του Φρανκενστάιν” που έχει συναρμολογηθεί από τα χειρότερα χαρακτηριστικά αυτής της βιομηχανίας».

Η εμφάνιση της AI έχει ήδη θορυβήσει πολλούς κλάδους, αλλά ακόμη όχι τόσο όσο τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τα μεγάλα στούντιο επιθυμούσαν την ένταξή της στις παραγωγές και στην αντικατάσταση βοηθητικών ηθοποιών ή κομπάρσων, κάτι που έδειχνε ασέβεια προς τους καλλιτέχνες. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που σεναριογράφοι και ηθοποιοί προχώρησαν σε απεργία. Και παρόλο που οι σεναριογράφοι φαίνεται να αποκτούν αυτό το οποίο ζητούν έπειτα από 148 ημέρες διαμαρτυρίας στους δρόμους, μένει μόνο να παρακολουθήσουμε σε τι βαθμό η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συνεχίσει να επηρεάζει ή να «καταστρέφει» ανθρώπους και εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή