Οι Rolling Stones θα περιοδεύουν στον αιώνα τον άπαντα

Οι Rolling Stones θα περιοδεύουν στον αιώνα τον άπαντα

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι είναι γραφτό να συμβεί. Το θέλω; Αυτό, τώρα, είναι άλλο κεφάλαιο», δήλωσε σε συνέντευξη ο κιθαρίστας τους, Κιθ Ρίτσαρντς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι στιγμής, έχουν χαρακτηριστεί υποτιμητικά «δεινόσαυροι». Οι πιο ρομαντικοί και επιεικείς τούς βλέπουν σαν «γερόλυκους». Στο μέλλον, πάντως, μία ακόμη μορφή που πιθανότατα να πάρουν οι Rolling Stones είναι αυτή του… ολογράμματος, σύμφωνα με τον κιθαρίστα τους, Κιθ Ρίτσαρντς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Apple Music 1 και ερωτώμενος από τον παραγωγό Ματ Γουίλκινσον ειδικά για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν τα μέλη του συγκροτήματος ως ολογράμματα επί σκηνής μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, ο Ρίτσαρντς απάντησε ότι είναι «γραφτό να συμβεί».

«Σίγουρα δεν θα το απέκλεια», είπε ο μουσικός. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι είναι γραφτό να συμβεί. Το θέλω; Αυτό, τώρα, είναι άλλο κεφάλαιο. Δεν ξέρω αν θέλω να βρίσκομαι τριγύρω για τόσο πολύ. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν θα εξαρτηθεί από εμένα, έτσι δεν είναι;».

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας να παράγει ολογράμματα εκλιπόντων μουσικών είχε αναγνωρίσει ένα μήνα πριν και ο Μικ Τζάγκερ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, όπου ανέφερε ότι πλέον ένα συγκρότημα μπορεί να συνεχίσει να «περιοδεύει» ακόμη και μετά θάνατον.

Ο Τζάγκερ είχε επίσης αναφερθεί με θαυμασμό στο «ABBA Voyage», ένα εγχείρημα των Σουηδών ABBA, που ξεκίνησε το 2022 και περιλαμβάνει μια σειρά εικονικών συναυλιών με avatars των μελών του συγκροτήματος (στη νεανική εκδοχή τους), που συνοδεύονται από ζωντανή μπάντα.

Το «ABBA Voyage» (που κόστισε περίπου 175 εκατ. δολάρια και θα παρουσιάζεται τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 2024) δεν αξιοποιεί επακριβώς την τεχνολογία του ολογράμματος, αλλά μια παραπλήσια, που αντλεί έμπνευση από ένα εντυπωσιακό σκηνικό εφέ της Βρετανίας του 19ου αιώνα, ονόματι «Pepper’s Ghost».

Τα προηγούμενα χρόνια, η ίδια τεχνολογία έχει «αναστήσει» επί σκηνής καλλιτέχνες όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ρόι Oρμπισον, ο Eλβις Πρίσλεϊ, η Eϊμι Γουάινχαουζ, ο Φρανκ Ζάπα, η Γουίτνεϊ Χιούστον, η Μαρία Κάλλας κ.ά. Η πρακτική έχει δεχθεί επικρίσεις για τις ηθικές της πτυχές, ενώ υπάρχουν και συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin και οι AC/DC που τους προτάθηκε κάτι ανάλογο, αλλά είχαν έντονες επιφυλάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή