Δύο νέα μουσεία σε Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη

Δύο νέα μουσεία σε Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη

Στο πρώτο θα εκτεθούν ευρήματα από τον Τύμβο Καστά, στο έτερο, αρχαιότητες που βρέθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν για την κατασκευή του μετρό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν νέο εκθεσιακό χώρο, που θα φιλοξενεί κινητά ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης και αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου που δεν είναι δυνατόν να επανατοποθετηθούν, πρόκειται να αποκτήσει ο περιβάλλων χώρος του Τύμβου Καστά, σύμφωνα με το σχετικό κτιριολογικό πρόγραμμα που ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού. Ο νέος εκθεσιακός χώρος θα έχει συνολικό μεικτό εμβαδόν 690 τ.μ., με την αίθουσα αρχαιολογικών ευρημάτων να φτάνει τα 220 τ.μ. Σ’ αυτήν, εκτός από κινητά ευρήματα του μνημείου, θα εκτεθούν η γραπτή ζωφόρος του προθαλάμου και η μαρμάρινη δίφυλλη θύρα που είχε βρεθεί στον διαφραγματικό τοίχο του, καθώς και τα φτερά και το κεφάλι της Σφίγγας από την είσοδο του τάφου. Το κτίριο θα περιλαμβάνει επίσης αίθουσα προβολών 150 τ.μ. με τεχνολογία virtual reality, χώρο υποδοχής επισκεπτών, κυλικείο κ.ά., ενώ η δημιουργία του κρίθηκε απαραίτητη λόγω του μικρού μεγέθους του υφιστάμενου Μουσείου της Αμφίπολης και της ανάγκης για ολοκληρωμένη εμπειρία των επισκεπτών του Τύμβου Καστά, με πλήρη κατανόηση του μνημείου.

Στη χθεσινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο Μουσείων έδωσε ομόφωνα τη θετική του γνωμοδότηση και στην οριστική αρχιτεκτονική και μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη του κτιρίου στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) του σιδηροδρομικού σταθμού Σιντριβανίου στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει ως χώρος έκθεσης αποσπασμένων αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό. Το κτίριο, που έχει μείνει ως κέλυφος από τις εργασίες του μετρό και θα μετατραπεί σε μουσείο, το οποίο αναμένεται να συλλειτουργεί με εκείνο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, θα έχει το όνομα «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» και χωροθετείται εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ (νοτίως της κεντρικής βιβλιοθήκης). Από το συνολικό εμβαδόν των 6.370 τ.μ., που μοιράζεται σε τρία υπόγεια επίπεδα και ένα ισόγειο, η καθαρή εκθεσιακή επιφάνεια είναι 2.182 τ.μ. Το μουσείο, η κεντρική έκθεση του οποίου θα έχει τίτλο «Οικοδομική και τεχνολογική ιστορία της Θεσσαλονίκης», θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρχαιότητες μεγάλου μεγέθους, όπως ένα τμήμα του decumanus maximus μήκους 82 μέτρων, ένα δημόσιο λουτρό που βρισκόταν επί της οδού, μια πρόσοψη κτιρίου από τη στοά του Cardo της Βενιζέλου, αποχετευτικούς και υδροδοτικούς αγωγούς, ένα ρωμαϊκό κτίριο με ελληνιστικά θεμέλια, βυζαντινούς κλιβάνους κ.ά. Θα υπάρχουν επίσης μικρότερα κινητά ευρήματα (των οποίων το μεγάλο εύρος προέλευσης προβλημάτισε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης), καθώς και led walls συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. και διαδραστικά τραπέζια, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα εκτεθούν ένας μονόχωρος ναός του 5ου αιώνα που ανασκάφηκε στην πλατεία Δημοκρατίας και ένα ταφικό οικοδόμημα του 2ου αιώνα. Θα παραμείνουν επίσης η γερανογέφυρα, αλλά και οι οπές που χρησιμοποιήθηκαν για να τοποθετηθούν τα ογκώδη ευρήματα, με μία από τις τελευταίες να μετατρέπεται σε κλιμακοστάσιο.

Σχολή ξυλοναυπηγικής

Τέλος, σε εκδήλωση στο Iδρυμα Αικ. Λασκαρίδη παρουσιάστηκαν χθες από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και τα προγράμματα σπουδών της νέας εκπαιδευτικής δομής ξυλοναυπηγικής, για την οποία έγραφε η «Κ» (15.11.23). Η σχολή θα είναι διετής (συν ένα έτος μαθητείας σε καρνάγια) και θα λειτουργήσει πιλοτικά στη Σάμο από την εκπαιδευτική χρονιά 2024-2025. Στόχος της δομής είναι η συμβολή στη διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης και για τη λειτουργία της αναμένεται, μετά τις σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων υπουργείων, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή