Αιόλου: Η βιογραφία της πατροπαράδοτης αθηναϊκής οδού του εμπορίου

Αιόλου: Η βιογραφία της πατροπαράδοτης αθηναϊκής οδού του εμπορίου

Ο Κώστας Χρ. Χατζιώτης ακτινογραφεί με πληρότητα και βαθιά γνώση την οδό Αιόλου, που ανέκαθεν αγκάλιαζε την αστική και τη λαϊκή τάξη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλκέντερος και επίμονος ερευνητής, ο αθηναιογράφος Κώστας Χρ. Χατζιώτης, γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, μεγαλωμένος προπολεμικά στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, εξακολουθεί και μας δίνει τις γοητευτικές και πολύτιμες μελέτες του για τη ζωή στην παλιά Αθήνα, τον κόσμο των βιβλίων και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης.

Αιόλου: Η βιογραφία της πατροπαράδοτης αθηναϊκής οδού του εμπορίου-1Το πρόσφατο μελέτημά του, πλούσια εικονογραφημένο, είναι αφιερωμένο στην οδό Αιόλου, την πατροπαράδοτη οδό του εμπορίου, και μοιάζει να είναι ένα ακόμη βήμα στην έρευνα που ο Κώστας Χρ. Χατζιώτης επιχειρεί επί σειρά ετών στην καταγραφή των δρόμων της Αθήνας. Μετά τη Βασιλίσσης Σοφίας που είχε κυκλοφορήσει το 2022, η έκδοση για την Αιόλου ακολουθεί το ίδιο σχήμα με τα ίδια χαρακτηριστικά ενός λευκώματος με πλούσιο κείμενο και έρευνα. Η «Οδός Αιόλου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου και συγκεντρώνει υλικό γεμάτο πληροφορίες, που αποτελούν και πηγές νοσταλγικής αναδίφησης. Ιδιον του συγγραφικού ύφους του Κώστα Χρ. Χατζιώτη είναι η στρωτή αφήγηση και η οργάνωση του υλικού του. Στην οδό Αιόλου του παρελθόντος, στην Αθήνα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, γίνεται ο ξεναγός μας και μας καθοδηγεί σαν να έχουμε μια κάμερα στη σήραγγα του χθες. Πέραν της γενικής νοσταλγικής ατμόσφαιρας που διαποτίζει το βιβλίο, η «Οδός Αιόλου» του Κώστα Χρ. Χατζιώτη είναι και μια τομή στην εμπορική ζωή της Αθήνας, την εποχή που όλα τα καλά του κόσμου τα έβρισκε κανείς στην Αιόλου.

Φαρμακεία (Καβάκου, Κρίνου, Κουτσικάρη, Ρεβελάκη κ.ά.), ζαχαροπλαστεία (Παυλίδης, Αστόρια), καφεκοπτεία (Λουμίδης), ξενοδοχεία (Αίολος, Βύρων, Εμπορικόν κ.ά.), καφενεία (Η Ωραία Ελλάς, Χάφτας κ.ά.), βιβλιοπωλεία (Φέξη, Μιχαλόπουλου, Δράκου και Παπαδημητρίου και πολλά ακόμη), εμπορικά καταστήματα (ρούχα, υφάσματα, καπέλα στα πιλοποιεία εποχής), τρόφιμα (εκεί άνοιξε η πρώτη υπεραγορά τροφίμων, του Θανόπουλου), φωτογραφεία (Μηλιώνης, Μωραΐτης και πολλοί ακόμη), χρυσοχοεία, ομπρελοπωλεία, οικιακά είδη (Σγούρδας), ωρολογοποιεία, είδη κιγκαλερίας, παιχνιδάδικα (όπως ο περίφημος Τσοκάς 82-86, που ήταν ο παράδεισος των παιδικών χρόνων του συγγραφέα)… ανεξάντλητος ο κατάλογος.

Ο Κώστας Χρ. Χατζιώτης ακτινογραφεί με πληρότητα και βαθιά γνώση αυτόν τον παλαιότατο δρόμο της Αθήνας, που ανέκαθεν αγκάλιαζε την αστική και τη λαϊκή τάξη. Ηταν ένας καθρέφτης της πόλης. Το βιβλίο προσεγγίζει το σύνολο του δρόμου από τα Χαφτεία (από το όνομα του Χάφτα) έως την Πλάκα, με τις ωραίες εκκλησίες της Χρυσοσπηλιώτισσας και της Αγίας Ειρήνης, την πλατεία Κοτζιά με το Δημοτικό Θέατρο (που έβλεπε προς την Αιόλου), το ατελείωτο πηγαινέλα. Τα Χριστούγεννα ήταν ονομαστή η υπαίθρια αγορά της Αιόλου μπροστά από την Εθνική Τράπεζα (κάτι σαν πανηγύρι), έθιμο που έχει ποικιλοτρόπως καταγραφεί (και από τον Πικιώνη).

Υπάρχουν αναφορές στους κατοίκους της Αιόλου, ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Καμπούρογλου. Και βεβαίως υπάρχει περιγραφή των ιστορικών κτιρίων, των νεοκλασικών οικοδομών της Αιόλου, που έδιναν τον χαρακτήρα στον δρόμο.

Αυτή η βιογραφία της οδού Αιόλου από ένα γνώστη της ιστορίας της Αθήνας και ικανό όσο και παθιασμένο ερευνητή μάς κινητοποιεί να δούμε σε ένα ιστορικό βάθος αυτήν την οδό με την οποία συνδέθηκαν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή