Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 φέρνουν στην προθήκη της ιστορικής μνήμης τούς προ 100 ετών Αγώνες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2024 θα είναι μια χρονιά με προβολείς στραμμένους στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά και θα είναι η πρώτη πόλη στην ιστορία των Αγώνων με αυτήν την επίδοση. Η πρώτη φορά ήταν το 1900, την εποχή που το Παρίσι ήταν η «πρωτεύουσα» του κόσμου, χρονιά που συνέπεσε με την Παγκόσμια Εκθεση των Παρισίων, ένα από τα μεγάλα γεγονότα υποδοχής του νέου αιώνα. Η δεύτερη φορά ήταν πριν από 100 χρόνια, το 1924, όταν το Παρίσι υποδέχθηκε τον κόσμο ως κέντρο ελπίδας του νέου κόσμου που είχε ανατείλει (με αισιοδοξία αλλά και πολλά προβλήματα) μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (την επόμενη χρονιά, το 1925, το Παρίσι είχε και πάλι διοργανώσει την Παγκόσμια Εκθεση, που ταυτίστηκε με το στυλ τής αρ ντεκό και τον μοντέρνο σχεδιασμό).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 φέρνουν στην προθήκη της ιστορικής μνήμης τούς προ 100 ετών Αγώνες ως μια διοργάνωση που, αν και οικονομικά αποδείχθηκε παθητική, ήταν ένα εφαλτήριο για τις νέες αθλητικές συνθήκες που διαμορφώνονταν στη μεταπολεμική, τότε, εποχή, αλλά και μια νέα επιβεβαίωση των νέων γεωπολιτικών δικτύων. Ηταν οι 8οι Αγώνες (το 1920 είχαν διεξαχθεί στην Αμβέρσα) και οι τελευταίοι υπό την προεδρία του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Οι Αγώνες του 1924 είχαν ως κεντρικές εγκαταστάσεις το Ολυμπιακό Στάδιο Κολόμπ (επίσημη ονομασία: Στάδιο Yves-du-Manoir), στα περίχωρα του Παρισιού, χωρητικότητας τότε 45.000 θεατών. Το στάδιο υπάρχει και σήμερα. Εχει επεκταθεί και εκσυγχρονιστεί και θα είναι ένας από τους χώρους στους οποίους θα διεξαχθούν αγώνες χόκεϊ. Η Ελλάδα συμμετείχε το 1924 με 39 αθλητές (εκ των οποίων μία μόνο ήταν γυναίκα).

Δεν είχαμε κερδίσει μετάλλιο στους Αγώνες, αλλά η Ελλάδα είχε διακριθεί καλλιτεχνικά (καθώς το 1924 ήταν ακόμη σε ισχύ ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός των Ολυμπιακών Αγώνων). Το χρυσό μετάλλιο είχε κερδίσει ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης για τον περίφημο «Δισκοβόλο» του. Το 2011 απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών ο τελευταίος επιζών από τους συμμετέχοντες αθλητές του 1924. Ηταν ο Κροάτης κολυμβητής Ιβο Πάβελιτς, ο οποίος συμμετείχε με την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, που είχε δημιουργηθεί το 1918. Το Παρίσι του 2024 θα υποδεχθεί την παγκόσμια αθλητική κοινότητα με όλη αυτήν την κληρονομιά από τον περασμένο αιώνα.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΝ ΜΟΡΙΤΖ
Γκέρχαρντ Ρίχτερ 

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (-1

Στην γκαλερί Hauser & Wirth, στο παράρτημα του Σεν Μόριτζ, καθώς και σε άλλους δύο χώρους της περιοχής, παρουσιάζεται η σπονδυλωτή έκθεση με έργα του Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Θέμα της έκθεσης, η επί σειράν ετών ενασχόλησή του με το φυσικό περιβάλλον γύρω από το Σεν Μόριτζ, τον επίγειο παράδεισο του Ενγκάντιν, με την ξακουστή κοιλάδα και τις πλαγιές που ονειρεύονται οι εραστές των χειμερινών σπορ. Ο Ρίχτερ διατηρεί και καλλιεργεί μια βαθιά, εσωτερική σχέση με την Ελβετία, την οποία αποτυπώνει ποικιλοτρόπως. 

ΔΡΕΣΔΗ
Επένδυση στον πολιτισμό

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (-2

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Σαξονίας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα υποστηρίξει 193 προγράμματα πολιτισμού με 1,9 εκατ. ευρώ. Θα ενισχυθούν 85 προγράμματα παραστατικών τεχνών και μουσικής, 26 προγράμματα εικαστικών, 20 προγράμματα πολιτισμού της κοινωνίας, 19 προγράμματα κινηματογράφου και αρκετά ακόμη από τους χώρους της λογοτεχνίας, των διαπολιτισμικών τεχνών και της βιομηχανικής κουλτούρας. Το Ιδρυμα της Σαξονίας είχε δεχθεί 440 αιτήσεις, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Χανς Χόλμπαϊν

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (-3

Στις εξαιρετικές εκθεσιακές αίθουσες του Μπάκιγχαμ (Queen’s Gallery), ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα σχέδια του Χανς Χόλμπαϊν. Οι βασιλικές συλλογές διαθέτουν περί τα 80 σχέδια προσωπογραφιών του μεγάλου ζωγράφου του 16ου αιώνα. Πρόκειται για μικρά αριστουργήματα, τα οποία προσεγγίζουμε ως ολοκληρωμένα και αυτόνομα έργα τέχνης, ενώ ο Χόλμπαϊν τα σχεδίαζε ως μέρος της προετοιμασίας του για έργα ζωγραφικής ή μινιατούρες. 

ΜΑΔΡΙΤΗ
Δαυίδ και Γολιάθ

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (-4

Το Μουσείο Πράδο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του έργου του Καραβάτζο «Δαυίδ και Γολιάθ», το οποίο παρουσιάζεται και πάλι σε αίθουσες σε επανέκθεση. Οι εργασίες, τις οποίες έφερε σε αίσιο πέρας η συντηρήτρια Αλμουδένα Σάντσεθ, αποκατέστησαν το περίφημο κιαροσκούρο, απομακρύνοντας στρώσεις οξειδωμένου βερνικιού. Ο «Δαυίδ και Γολιάθ» του Καραβάτζο είναι ένας από τους τέσσερις πίνακες του Ιταλού καλλιτέχνη που βρίσκονται σε ισπανικές συλλογές.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Λάμψη σε παλιά δόξα

Οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, αναδρομή στο 1924 (-5

Ενα από τα περίφημα κτίρια θεαμάτων του Λος Αντζελες, που γεννήθηκε μαζί με τον ομιλούντα κινηματογράφο, το Apple Tower Theatre, έλαμψε και πάλι χάρη σε μια αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης από το γραφείο Foster + Partners. Χτισμένο το 1927 από τον ειδικευμένο σε κινηματογραφικές αίθουσες αρχιτέκτονα Σ. Τσαρλς Λι, το Apple Tower αναδεικνύει τα διακοσμητικά στοιχεία του και τη μεγαλοπρέπειά του. Θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως χώρος θεαμάτων και πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή