Sing, Sing, Sing (with a Swing)!

Στις 16 Ιανουαρίου του 1938, συνέβησαν δύο θαυμαστά πράγματα στην ιστορία της τζαζ, και τα δύο στο Μανχάταν: Στο περιώνυμο κλαμπ «Σαβόι», κοντραρίστηκαν δύο σπουδαίες μεγάλες μπάντες, του Τσικ Ουέμπ και του Κάουντ Μπέιζι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 16 Ιανουαρίου του 1938, συνέβησαν δύο θαυμαστά πράγματα στην ιστορία της τζαζ, και τα δύο στο Μανχάταν: Στο περιώνυμο κλαμπ «Σαβόι», κοντραρίστηκαν δύο σπουδαίες μεγάλες μπάντες, του Τσικ Ουέμπ και του Κάουντ Μπέιζι. 

Ηταν κάτι σαν θεσμός στο «Σαβόι» του Χάρλεμ: Δύο ορχήστρες να παίζουν εναλλάξ για το κοινό, που χόρευε δαιμονισμένα το λίντι χοπ και το τζίτερμπαγκ, και στο τέλος να ανακηρύσσεται μία από τις δύο νικήτριες. Οχι ότι είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία η νίκη, αυτό που μετρούσε ήταν η μουσική. Εξάλλου, ήταν υποκειμενικό, κατά το περιοδικό Metronome, νικητές ήταν ο Ουέμπ με την Ελα Φιτζέραλντ στο μικρόφωνο, ενώ κατά το άλλο ιστορικό έντυπο της τζαζ, το DownBeat, κέρδισε ο Μπέιζι με την Μπίλι Χόλιντεϊ στο μικρόφωνο. Αρα ήταν και μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες φωνές στην ιστορία της τζαζ. 

Οι μουσικές αυτές «μονομαχίες» είχαν ξεκινήσει στο «Σαβόι» ένα χρόνο πριν, όταν ο Μπένι Γκούντμαν προκάλεσε τον Ουέμπ. Εκείνη τη νύχτα, ο Γκούντμαν έκανε ένα πέρασμα από το «Σαβόι», όμως όχι για πολύ διότι ήταν απασχολημένος – και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο ιστορικό γεγονός της τζαζ που συνέβη εκείνη την ημερομηνία: τη μεγάλη συναυλία του Μπένι Γκούντμαν στο Κάρνεγκι Χολ, την αίθουσα συναυλιών που, παραδοσιακά, παρέμενε απόρθητο φρούριο για τη «σοβαρή» μουσική. 

Αυτό άλλαξε με την ιστορική συναυλία που ναι μεν ήταν της ορχήστρας του Μπένι Γκούντμαν, ωστόσο, συμμετείχαν σε αυτή μεγάλοι βιρτουόζοι από τις ορχήστρες του Μπέιζι και του Ντιουκ Ελινγκτον: από τον ντράμερ Τζιν Κρούπα και τον τρομπετίστα Χάρι Τζέιμς έως τους σαξοφωνίστες Λέστερ Γιανγκ και Τζόνι Χότζες, τον Μπόμπι Χάκετ στην κορνέτα και τον Κούτι Ουίλιαμς στην τρομπέτα έως τον ίδιο τον Κάουντ Μπέιζι στο πιάνο κ.ά.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1950, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια, ο πρώτος διπλός δίσκος στην ιστορία της τζαζ.

Το 1939, ο Μπένι Γκούντμαν εξέδωσε την κλασική αυτοβιογραφία του «The Kingdom of Swing», στην οποία μιλάει για τη «μεγάλη εμπειρία εκείνης της νύχτας στο Κάρνεγκι», που, ενώ ξεκίνησε μουδιασμένα, στο τέλος ήταν ένας θρίαμβος. Ο ίδιος ο Γκούντμαν δεν ήθελε, όπως γράφει, «να περάσει κάποιο μήνυμα», απλώς να παίξουν τη μουσική που ξέρουν.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1950, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια, ο πρώτος διπλός δίσκος στην ιστορία της τζαζ. Ο κύριος Γκρι τον έχει σε βινύλιο και σε ψηφιακή έκδοση, στην μπλε σειρά της CBS, και όταν βάζει να ακούσουμε το «Sing, Sing, Sing», που αποτελεί την κορωνίδα της συναυλίας (και τραβάει για περίπου δώδεκα λεπτά), με τα αριστουργηματικά κρουστά και τα τύμπανα του διαβολεμένου Τζιν Κρούπα, καταλαβαίνουμε πώς ξεσηκώθηκε ο κόσμος στο Κάρνεγκι (οι ιαχές ακούγονται και αυτές). 

Μια ανάσα πριν από τον πόλεμο, και ο Μπένι Γκούντμαν με τους μουσικούς του ξεκινούσαν τη χρονιά με έναν απαράμιλλο ρυθμικό διονυσιασμό. Τον χρειαζόμαστε και σήμερα, για το δικό μας νέο έτος. Καλή χρονιά σε όλους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή