Χρυσές Σφαίρες: «Οπενχάιμερ» και «Succession» στους μεγάλους νικητές της βραδιάς

Χρυσές Σφαίρες: «Οπενχάιμερ» και «Succession» στους μεγάλους νικητές της βραδιάς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυσυζητημένη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με θέμα τη ζωή και τη δράση του θεωρητικού φυσικού Ρόμπερτ Τζ. Οπενχάιμερ και την εμπλοκή του στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σάρωσε στις Χρυσές Σφαίρες και ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής στην 81η τελετή απονομής των βραβείων.

Συγκεκριμένα, το φιλμ «Οπενχάιμερ» κέρδισε συνολικά πέντε αγαλματίδια: αυτά της καλύτερης δραματικής ταινίας, της σκηνοθεσίας, του α΄ ανδρικού ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι, του β΄ ανδρικού ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τέλος πήρε και το βραβείο της μουσικής που συνέθεσε ο Λούντβιχ Γιόρανσον.

Η φετινή εκδήλωση δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις, πέραν των νικητών στις κατηγορίες «Καλύτερη ταινία – κωμωδία ή μιούζικαλ» και «Καλύτερη επίδοση στο box office». Κι ενώ οι περισσότεροι ανέμεναν το βραβείο κωμωδίας να κερδίσει η ταινία «Barbie», λαμβάνοντας υπόψη τη δημοφιλία που απέκτησε το κινηματογραφικό πρότζεκτ σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουιγκ το περασμένο καλοκαίρι, τη μεγάλη διάκριση έλαβε η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things».

Η «Barbie» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού και ξεχώρισε στη νεοσύστατη κατηγορία του θεσμού που αφορά τις εισπράξεις, ξεπερνώντας το 1,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Εκεί το φαβορί ήταν η ταινία «The Eras Tour», στην οποία η Τέιλορ Σουίφτ παρουσιάζει την επιτυχημένη, ομότιτλη περιοδεία της, η οποία το πρώτο μόλις Σαββατοκύριακο προβολής της στην Αμερική απέφερε 96 εκατ. δολάρια στο box office. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων ανά τον κόσμο έφτασαν τα 130 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την κυκλοφορία στις αίθουσες.

Πέρα από τον Λάνθιμο, ένας δεύτερος σημαντικός δημιουργός ελληνικής καταγωγής που βραβεύθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν ο Αλεξάντερ Πέιν. Η νέα του ταινία, «Τα παιδιά του χειμώνα», απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες που απονεμήθηκαν στους Πολ Τζιαμάτι και Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ για τον α΄ ανδρικό ρόλο σε κωμωδία ή μιούζικαλ και τον β΄ γυναικείο, αντιστοίχως.

Απογοήτευση, για πολλούς, αποτέλεσε το γεγονός ότι το φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» λίγο έλειψε να μείνει χωρίς βραβείο. Το μοναδικό που κέρδισε ήταν αυτό του α΄ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία για την ερμηνεία της αυτόχθονος Αμερικανίδας Λίλι Γκλάντστοουν.

Στο τηλεοπτικό πεδίο, η διανομή ήταν αναμενόμενη. Το «Succession», η δημοφιλής μαύρη κωμωδία του HBO με στοιχεία από δράμα και θρίλερ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, διακρίθηκε με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης δραματικής σειράς και των ερμηνειών (νικητές οι Σάρα Σνουκ, Κίραν Κάλκιν και Μάθιου Μακφάντιεν). Ακολούθησαν οι σειρές «The Bear» (Hulu) και «Beef» (Netflix) με τρία βραβεία η καθεμία. Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα της μικρής οθόνης, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον έκτο και τελευταίο κύκλο τού «The Crown», ενώ το stand-up comedy show «Ρίκι Ζερβέ: Αρμαγεδδών» κέρδισε στην καινούργια κατηγορία «Comedy special».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή