Το «ίχνος» της Ολυμπίας Καράγιωργα

Το «ίχνος» της Ολυμπίας Καράγιωργα

Ηταν ένας άνθρωπος με ωραία μορφή και ευγενική ψυχή, μια ήρεμη δύναμη, που ισορροπούσε ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ονειροπόληση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολυμπία Καράγιωργα έφερε όλον εκείνο τον πολιτισμό του αιγυπτιώτικου Ελληνισμού. Ηταν ένας άνθρωπος με ωραία μορφή και ευγενική ψυχή, μια ήρεμη δύναμη, που ισορροπούσε ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ονειροπόληση. Μιλούσε για το σχολείο της στη Μανσούρα (Ελληνικά Εκπαιδευτήρια), τα χρόνια στην Αλεξάνδρεια όπου γεννήθηκε το 1934 και στο Κάιρο, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Είχε όλη την εξάρτυση της αστικής παιδείας εκείνων των χρόνων και η ευγένεια της ανατροφής της ήταν αμέσως εμφανής. Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία της στη Λέρο, όπου ζούσε μονίμως τα τελευταία χρόνια (τόπος καταγωγής της μητέρας της), μια ακόμη σύνδεση των Δωδεκανήσων με την Αίγυπτο.

Η έξοδός της από τη ζωή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο όχι μόνο το έργο της, ποιητικό κατά βάση, όπως και μεταφραστικό και εν γένει δημιουργικό, αλλά και το αποτύπωμα της προσωπικότητάς της και κατ’ επέκταση της γενιάς της. Η Ολυμπία Καράγιωργα θεωρούσε τον εαυτό της διεκπεραιωτή μιας αποστολής, να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να κινητοποιήσει και να υποβάλει ψήγματα, έστω, πνευματικότητας σε έναν κόσμο στεγνό και υλιστικό. Τα ποιήματά της έχουν βαθιά αισθαντικότητα και αρμονικά ελληνικά, είναι ένα κράμα μοντερνισμού και ρομαντισμού. Η ίδια, τιμημένη με βραβεία από διάφορους φορείς (το 2010 με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της «Χειμώνας στη Λέρο», εκδ. Μελάνι), υπήρξε ακάματη εργάτρια του πνεύματος. Δοκιμαζόταν σε πολλά είδη. Είχε μεταφράσει Καμύ, Λόρκα, Λώρενς, Οσκαρ Ουάιλντ.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στη διάδοση της ποίησης του Γιώργου Σαραντάρη, η περίπτωση του οποίου τη συγκινούσε ιδιαίτερα: η γραφή του, ο νεανικός του θάνατος, η τιμή που του οφειλόταν. Είχε γράψει το βιβλίο «Γιώργος Σαραντάρης, ο Μελλούμενος» (εκδ. Δίαυλος, 1995), χάρη στο οποίο ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Σωματείου Γιώργος Σαραντάρης. Συγκεντρωτική έκδοση της ποίησης της Ολυμπίας Καράγιωργα είχε εκδοθεί το 2012 από τις εκδόσεις Σοκόλη («Στο φως το χρυσαφί»), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η προσωπική γραφή της στο «Αίγυπτος, πατρίδα της καρδιάς μου (μια επιστροφή)» (εκδ. Φιλιππότη, 2001).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή