«Γαλάζια μάτια» εναντίον Φλόριντα

«Γαλάζια μάτια» εναντίον Φλόριντα

Στα αμερικανικά δικαστήρια θα κριθεί τελικά εάν τα «Γαλάζια μάτια» της Τόνι Μόρισον, ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Μαύροι Αμερικανοί, θα επιστρέψει στις σχολικές βιβλιοθήκες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αμερικανικά δικαστήρια θα κριθεί τελικά εάν τα «Γαλάζια μάτια» της Τόνι Μόρισον, ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Μαύροι Αμερικανοί, θα επιστρέψει ξανά στις σχολικές βιβλιοθήκες της Φλόριντα μαζί με αρκετά ακόμη που θίγουν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως των έμφυλων ταυτοτήτων και απαγορεύθηκαν πρόσφατα από τις Αρχές σε σχολεία της περιοχής. Η δίκη για την οποία έδωσε το πράσινο φως ένας δικαστής στην Πενσακόλα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελευθερία της έκφρασης και την τάση απαγόρευσης βιβλίων που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η αγωγή ασκείται από τον κραταιό εκδοτικό οίκο Penguin Random House, τον οργανισμό PEN America που εποπτεύει και προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τη λογοτεχνία, συγγραφείς που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της Φλόριντα και γονείς που επικαλούνται την κατοχυρωμένη στο αμερικανικό σύνταγμα ελευθερία της έκφρασης.

Η αγωγή επικεντρώνεται στην απαγόρευση δέκα βιβλίων από μια σειρά σχολείων και οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα σχολικά συμβούλια εξετάζουν εάν θα απαγορεύσουν ακόμη 150 βιβλία. Η αγωγή, σύμφωνα με το Associated Press, δεν κατονομάζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, αν και είναι γνωστό ότι ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα έχει πρωτοστατήσει σε πολιτικές που ενθαρρύνουν τη λογοκρισία και την απαγόρευση βιβλίων με θέματα ρατσισμού, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή