Με ελληνιστικές αρχαιότητες η 20ή ΔΕΒΘ

Με ελληνιστικές αρχαιότητες η 20ή ΔΕΒΘ

Ελληνιστικές αρχαιότητες από την πόλη Μλέιχα, σημαντικό εμπορικό κέντρο της αραβικής χερσονήσου κατά την προϊσλαμική περίοδο, αναμένεται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνιστικές αρχαιότητες από την πόλη Μλέιχα, σημαντικό εμπορικό κέντρο της αραβικής χερσονήσου κατά την προϊσλαμική περίοδο, αναμένεται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, της οποίας τιμώμενος προσκεκλημένος είναι φέτος το εμιράτο της Σάρζα. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Αχμέντ Αλ Αμέρι, διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority, σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην οποία παρουσιάστηκε και επίσημα η πολιτιστική συνεργασία της Σάρζα με το ΕΙΠ και η εξέχουσα θέση που θα έχει το Εμιράτο στη φετινή, επετειακή έκθεση.

Ειδικότερα, ο κ. Αλ Αλμέρι αναφέρθηκε στην πρόθεση των αρχών της Σάρζα (της «πολιτιστικής πρωτεύουσας» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) να αποστείλει στη Θεσσαλονίκη εκθέματα που προέρχονται, όπως σημείωσε, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτισμένη κοντά στο βασίλειο των Σελευκιδών και με την ακμή της να τοποθετείται μεταξύ 3ου και 1ου αιώνα π.Χ., η Μλέιχα διαθέτει ελληνιστικές αρχαιότητες όπως συμποσιακά σκεύη, μεταξύ των οποίων αμφορείς από τη Ρόδο, σφραγισμένοι με το όνομα του εκάστοτε επώνυμου άρχοντα του νησιού, ένα στοιχείο που βοηθάει τους ερευνητές στη χρονολόγηση γεγονότων της προϊσλαμικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε ανεπίσημο, προκαταρκτικό επίπεδο και εφόσον ευοδωθούν, πιθανότατα θα φέρουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αρχαιότητες που τεκμηριώνουν τις εμπορικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λατρευτικά αντικείμενα από τη Μλέιχα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή