500 λέξεις με την Ελένη Ανδρεάδη

500 λέξεις με την Ελένη Ανδρεάδη

Τα τελευταίο της βιβλίο είναι το «Οι Μαχητές του Ντάο 2: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα» (εκδ. Μεταίχμιο)

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελένη Ανδρεάδη είναι συγγραφέας και ειδικός βιώσιμης ανάπτυξης. Γράφει παιδικά μυθιστορήματα για προσχολική μέχρι εφηβική ηλικία με θέμα το περιβάλλον, και έχει βραβευτεί με το κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων. Είναι ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη», που έχει υλοποιήσει προγράμματα βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πάνω από 100.000 παιδιά. Τα τελευταίο της βιβλίο είναι το «Οι Μαχητές του Ντάο 2: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Ο γάτος που δίδασκε Ζεν» του Τζέιμς Νόρμπερι και τo «Medusa» της Τζέσι Μπάρτον. Το πρώτο είναι ένα βιβλίο με λιτά αλλά βαθιά μηνύματα, ενώ το δεύτερο μια τρυφερή, φεμινιστική ερμηνεία της Μέδουσας της ελληνικής μυθολογίας.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πως το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού έχει εννέα εγκεφάλους και μπορεί να ζήσει έξω από το νερό για 30 λεπτά, όπως έμαθα στο «Πανέξυπνα πλάσματα» της Σέλμπι βαν Πελτ. Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας είναι παραπάνω από συναρπαστική.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ. Θυμήθηκα πως πριν από το πετρέλαιο, καίγαμε λάδι φάλαινας για φωτισμό και θέρμανση.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Κάτω από τη σκιά ενός δέντρου μια ανοιξιάτικη μέρα.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Καμιά φορά αναζητώ την ελαφρότητα γιατί οι μέρες είναι βαριές. Αλλες φορές διψώ για πρόκληση και προβληματισμό. Προσπαθώ να έχω συμπόνια προς τον εαυτό μου.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η στιγμή που αφήνεις το βιβλίο κάτω γιατί ξέρεις πως κάπου ανάμεσα στις λέξεις μόλις διάβασες μια πανανθρώπινη αλήθεια και χρειάζεσαι μια ανάσα. Οι ιστορίες μάς ενώνουν.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το «Απίθανα πλάσματα» της Κάθριν Ράντελ, ένα μεγάλο νέο ταλέντο στον χώρο του παιδικού βιβλίου.

Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για τους οποίους οι Μαχητές του Ντάο προειδοποιούν;

Σε μια σοφίτα στην Αθήνα, με τον ζεν Κινέζο παππού τους και ταξιδιώτη του χρόνου, δυο παιδιά γίνονται Μαχητές του Ντάο για να επαναφέρουν την ισορροπία στη σχέση μας με τον πλανήτη. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, «Υπόθεση ηλιακό τσάι», βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση, ενώ στο δεύτερο με τη ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Σε κάθε περιπέτεια τους βοηθά η επιστήμη αλλά και αξίες από τον κόσμο της αρχαίας φιλοσοφίας του Ντάο, όπως η σημασία της αυτογνωσίας και της ενσυνειδητότητας, αλλά και εργαλεία σαν τον διαλογισμό. Το βιβλίο προσκαλεί τον αναγνώστη να διαπιστώσει τη σημασία της εσωτερικής μας ισορροπίας ως προϋπόθεση ευτυχίας και τελικά επίτευξης της αειφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή