Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία: Υποψήφιοι τέσσερις άνθρωποι της «Κ»

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία: Υποψήφιοι τέσσερις άνθρωποι της «Κ»

Ανακοινώθηκαν χθες οι βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του ΥΠΠΟ για τη βιβλιοπαραγωγή του 2022, με σημαντικές υποψηφιότητες από τον χώρο των Γραμμάτων. Ανάμεσά τους και τέσσερις συντάκτες της «Κ», οι Νίκος Βατόπουλος, Παντελής Μπουκάλας, Μάρω Βασιλειάδου και Αρης Αλεξανδρής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2023 (εκδοτικό έτος 2022) ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος διεκδικούν μεταξύ άλλων οι Ρέα Γαλανάκη («Εμμανουήλ και Αικατερίνη», εκδ. Καστανιώτη), Απόστολος Δοξιάδης («Το τηλεφώνημα που δεν έγινε», εκδ. Ικαρος), Γιάννης Καρκανέβατος («Ο πατέρας δεν μιλούσε για αυτά», εκδ. Εστία), Ισμήνη Καρυωτάκη («Φυγόδικος δεν ήμουν», εκδ. Ποταμός) και Αλέξης Πανσέληνος («Λάδι σε καμβά», εκδ. Μεταίχμιο).

Για το βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας υποψήφιοι είναι οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης («Η νοσταλγία της απώλειας, Πατάκης), Βαγγέλης Κουτσουράκης («Το δέντρο», Ινδικτος), Μιχάλης Μακρόπουλος («Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», Κίχλη), ο συγγραφέας και αρθρογράφος της «Κ» Παντελής Μπουκάλας («Ο Χριστός στα χιόνια. Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι», Αγρα), ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης («Το όνομά σου», Ροδακιό) κ.ά. Στην κατηγορία της Ποίησης διαγωνίζονται οι Δημήτρης Αγγελής, Ζέφη Δαράκη, Νίκος Ερηνάκης, Διονύσης Καψάλης, Σταμάτης Πολενάκης κ.ά. ενώ στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής θα βρούμε μεταξύ άλλων τους Χρήστο Λούκο («Η Ερμούπολη της Σύρου, 1821-1950», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και Ερη Σταυροπούλου («Η Νεοελληνική Ποίηση και το Εικοσιένα», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών).

Τέσσερις άνθρωποι της «Κ» μεταξύ των υποψήφιων συγγραφέων.

Στη λίστα για το βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας συναντάμε τον Νίκο Βατόπουλο, συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Κ», με την εφημερίδα να «εκπροσωπείται» επίσης από τον Αρη Αλεξανδρή στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (με το μυθιστόρημα «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα», Μεταίχμιο) και τη Μάρω Βασιλειάδου, που διεκδικεί το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (με το «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία», σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη, Διόπτρα). Ολοι οι υποψήφιοι στο culture.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή