Για μια μπουκιά δολάρια

Mια τρέλα που ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα το 2014 και εκτοξεύτηκε μέσα στην πανδημία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα, όπως οι περισσότερες μόδες, αλλά ήρθε. Παρακολουθούσα πρόσφατα στο TikTok ένα νεαρό να καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού. Βρίσκεται σε ένα ψητοπωλείο της Θεσσαλονίκης –όπως λέει ο ίδιος– και έχει μπροστά ένα μεγάλο πιάτο με γαριδομακαρονάδα, ένα τεράστιο μπέργκερ και κάποια άλλα πιάτα που δεν διακρίνονται καθαρά. Μπουκωμένος διαφημίζει την επιχείρηση. Μασάει και μιλάει, μασάει και μιλάει. «Το καλύτερο μαγαζί στην περιοχή!» λέει. Οι χιλιάδες ακόλουθοί του σε TikTok (133.000) και YouTube (38.000) κάνουν like ή σχολιάζουν. Κάποιοι τον παροτρύνουν να φάει περισσότερο, άλλοι αφήνουν ειρωνικά σχόλια, κάποιοι λίγοι του λένε να απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Ο νεαρός φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων με σοβαρή μορφή παχυσαρκίας.

Αυτό που παρακολουθούσα είναι «mukbang» α λα ελληνικά. Πρόκειται με λίγα λόγια για μια live streaming εκπομπή φαγητού. Mια τρέλα που ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα το 2014 και εκτοξεύτηκε μέσα στην πανδημία. Διάφοροι υποψήφιοι influencers βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να τρώει τεράστιες ποσότητες φαγητού, μη φανταστείτε λαχανικά στον ατμό, συνήθως junk food, και τα σύντομης διάρκειας βίντεο αναρτώνται στα σόσιαλ μίντια. Πολλοί πληρώνονται γι’ αυτά τα βίντεο ανάλογα φυσικά με τους followers που έχουν. Σε μια άλλη εξωφρενική διαδικτυακή τρέλα, μια «μονομαχία» στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, πριν από λίγους μήνες, νεαρός Κινέζος έχασε τη ζωή του όταν κατανάλωσε επτά μπουκάλια baijiu, ένα ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Οτιδήποτε στα σόσιαλ μίντια έχει να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση τροφής, ειδικά αν πρόκειται για τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τεχνητά γλυκαντικά, «κακά» λιπαρά, αλάτι, κρύβει κινδύνους. Και είναι πραγματικά περίεργο ότι αναζητώντας κάποια έρευνα για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις διατροφικές συνήθειες των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων παιδιών, και στην κατανάλωση αλκοόλ, δεν κατάφερα να ανακαλύψω κάτι αξιόλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή