Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον

Μία γυναίκα, δύο παράφοροι έρωτες, ένα ερωτικό τρίγωνο που έμελλε να μείνει στην Ιστορία – Στο σφυρί οι παθιασμένες επιστολές του Ερικ Κλάπτον και τα ευφάνταστα σκαριφήματα του Τζορτζ Χάρισον στην Πάτι Μπόιντ.

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πάτι Μπόιντ μπορεί να επαίρεται πως στη ζωή της δεν υπήρξε η μούσα ενός θρύλου, αλλά δύο. Μια μούσα που για τα μάτια της γράφτηκαν ύμνοι του παγκόσμιου πενταγράμμου, όπως το Something, το Layla και το Wonderful Tonight. 

Οπως, όμως, συμβαίνει συχνά με τα παράφορα πάθη, και δη μεταξύ τριών, η φλογερή αυτή περιπέτεια δεν άφησε κανέναν αλώβητο… 

Σήμερα, σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η 80χρονη πλέον Μπόιντ διαθέτει προς δημοπρασία τις ερωτικές επιστολές τόσο του πρώτου της συζύγου, Τζορτζ Χάρισον, όσο και του δεύτερου, Ερικ Κλάπτον, μαζί με κοσμήματα, ρουχισμό, τέχνη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα της πολυτάραχης ζωής της. 

Η Μπόιντ, μοντέλο και είδωλο του ηδονιστικού Λονδίνου των σίξτις, γνώρισε τον Χάρισον στα γυρίσματα του «A Hard Day’s Night», όπου είχε ένα μικρό ρόλο, όταν οι Beatles στροβιλίζονταν στη στρατόσφαιρα της δόξας τους.

O ερωτοχτυπημένος Χάρισον δεν έχασε χρόνο: «Θα με παντρευτείς;» τη ρώτησε, κι όταν εκείνη γέλασε, ο Χάρισον δεν κάμφθηκε: «Καλά, αν δεν με παντρευτείς, θα έρθεις να φάμε μαζί;». Θρυλείται πως η Μπόιντ παράτησε τον σύντροφό της και δέχτηκε την προσφορά του υπερδιάσημου Τζορτζ. Παντρεύτηκαν το 1966.

Στο τέλος της έξαλλης αυτής δεκαετίας, ο Χάρισον άρχισε να γράφει μουσική μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Ερικ Κλάπτον, ο οποίος έμελλε να ερωτευτεί κεραυνοβόλα την Μπόιντ. Ηταν το 1970 όταν ο Κλάπτον εξομολογήθηκε στον κολλητό του: «Πρέπει να σ’ το πω, φίλε, είμαι ερωτευμένος με τη γυναίκα σου».

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-1
Ερωτευμένοι στα κύματα, τον Φεβρουάριο του 1966, Μπόιντ και Χάρισον – Φωτ. αρχείου: ΑΡ.

Οι παθιασμένες επιστολές

Σε επιστολή της ίδιας χρονιάς –μία εκ των πολλών αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie’s μεταξύ 8 έως 21 Μαρτίου– ο Κλάπτον γράφει με άψογη καλλιγραφία στην Μπόιντ, εκλιπαρώντας τη για εξομολογήσεις: «Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι αν ακόμα αγαπάς τον σύζυγό σου ή έχεις άλλο εραστή. Ολες αυτές οι ερωτήσεις είναι θρασύτατες, το ξέρω, αλλά αν υπάρχει ακόμα μια στάλα αισθήματος στην καρδιά σου για μένα… πρέπει να μου το πεις!». 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις «προσωπικές υποθέσεις» του ως «ανεξέλεγκτη φάρσα», αναφερόμενος στις παρασκηνιακές σχέσεις του με την… αδελφή της Μπόιντ, ενώ δήλωνε σε σχέση με την αριστοκράτισσα Αλις Ορμσμπι-Γκορ. 

Η Μπόιντ παραδεχόταν αργότερα ότι «αρχικά νόμιζα πως επρόκειτο για επιστολή από περίεργο θαυμαστή». Συνειδητοποίησε πως ο αποστολέας ήταν ο Κλάπτον όταν εκείνος της τηλεφώνησε.  

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-2
Πηγή: Christie’s

Λίγους μήνες αργότερα, ο Κλάπτον έγραψε άλλη μία παθιασμένη επιστολή σε μια σελίδα που έσκισε από το βιβλίο «Ανθρωποι και Ποντίκια» του Στάινμπεκ. 

«Για τίποτα περισσότερο από τις απολαύσεις του παρελθόντος θα θυσίαζα την οικογένειά μου, τον θεό μου και την ίδια μου την ύπαρξη… Είμαι στο τέλος της λογικής… Ακουσα τον άνεμο, αγνάντεψα τα ζοφερά σύννεφα, ένιωσα τη γη κάτω από τα πόδια μου για ένα σημάδι, μια χειρονομία. Ομως, μόνο σιωπή. Γιατί διστάζεις, ξέρεις; Είμαι κακός εραστής; Είμαι άσχημος; Είμαι πολύ αδύναμος ή πολύ δυνατός; Αν με θέλεις, πάρε με, είμαι δικός σου. Αν δεν με θέλεις, σε ικετεύω, σπάσε τα μάγια που με κρατούν αιχμάλωτο. Το να φυλακίζεις ένα άγριο ζώο είναι αμαρτία, το να το δαμάσεις είναι θείο. Η αγάπη μου σου ανήκει». 

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-3
Πηγή: Christie’s

Ο Κλάπτον αποκαλεί την Μπόιντ Λέιλα και την ίδια χρονιά γράφει γι’ αυτήν το ομώνυμο τραγούδι που παραμένει ένα από τα κλασικά της ροκ. Ακούγοντας η Μπόιντ το τραγούδι από μία κασέτα, παραδέχεται: «Εμεινα άναυδη από την ομορφιά του, αλλά ταυτόχρονα ένιωσα ενοχές». 

H Μπόιντ περιγράφει γλαφυρά τα όσα ένιωθε την εποχή εκείνη, περιδινούμενη από τα όνειρα στις τύψεις: «Ο Τζορτζ κι εγώ περνούσαμε μια δύσκολη περίοδο. Οι Beatles ζούσαν σε ένα χάος και ένα άγχος που περιέβαλλε την μπάντα, και ο Τζορτζ ήταν κάπως απαξιωτικός. Τότε, ο Ερικ ερχόταν διαρκώς σπίτι μας και μου ζητούσε να το σκάσω μαζί του. Αυτό ήταν δελεαστικό, όμως δεν μπορούσα να το κάνω, δεν ήταν σωστό», παραδέχεται η ίδια. 

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-4
Ερικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ πριν από τη συναυλία του Live Aid στη Φιλαδέλφεια, το 1985 – Φωτ.: Christie’s .

Η Μπόιντ και ο Χάρισον χώρισαν το 1974 – εξαιτίας των πολυάριθμων απιστιών του πρώην Beatle. Εκείνη και ο Κλάπτον έκαναν να ιδωθούν καιρό, όταν το 1975 ήρθαν ξανά κοντά – εγγύτητα που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1979. Ο Κλάπτον έγραψε για το πρώην μοντέλο και μετέπειτα φωτογράφο κι άλλα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το εξαίσιο Wonderful Tonight, μια τρυφερή μπαλάντα που περιγράφει τις προετοιμασίες της Μπόιντ πριν από μια έξοδό τους. 

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-5
Η Πάτι Μπόιντ – Χάρισον και ο Ερικ Κλάπτον έχουν μόλις παντρευτεί, στις 27 Μαρτίου του 1979 – Φωτ. αρχείου: ΑΡ.

Το ειδύλλιό τους είχε τις ευλογίες του Χάρισον, ο οποίος φέρεται να αποκαλούσε τον Κλάπτον «γαμπρό» του. Τελικά, και αυτός ο γάμος, με τον αλκοολισμό και τις απιστίες του Κλάπτον, δεν έμελλε να μακροημερεύσει, και οι δύο τους χώρισαν το 1989. 

Η Μπόιντ παραδέχεται πως ο ίδιος ο Κλάπτον της έδωσε τις ευλογίες του για τη δημοπρασία. «Οπότε, σκέφτηκα, γιατί να μην τα πουλήσω όλα και να τα απολαύσουν κι άλλοι; Τα γράμματα του Ερικ είναι τόσο απελπισμένα και παράφορα, με ένα πάθος που ανθεί μια φορά στη ζωή, θαρρώ. Ακόμα και τώρα, όποτε τα διαβάζω, μελαγχολώ τρομερά. Τα είχα σε ένα μικρο μπαούλο και περιστασιακά έριχνα μια ματιά, διαβάζοντάς τα. Και η καρδιά μου χτυπούσε, παλλόταν, γιατί είναι σπαρακτικά. Είναι τόσο επώδυνα μέσα στην ομορφιά τους…».

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-6

Τζορτζ Χάρισον, Πολ Μακάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ ξανασυναντιούνται το 1979 στον γάμο του Ερικ Κλάπτον και της Πάτι Μπόιντ – Φωτ.: Christie’s.

«Ερωτικό τρίγωνο σαν… προξενιό»

Μεταξύ των αντικειμένων που δημοπρατεί η Μπόιντ, κόρη ενός απόστρατου πιλότου βομβαρδιστικού της RAF, περιλαμβάνονται πίνακες, φωτογραφίες, κοσμήματα και κομμάτια από τη ρετρό συλλογή της. 

Ανάμεσα σε αυτά, είναι ένα σκαρίφημα του Χάρισον που παρουσιάζει τον ίδιο να κάθεται κάτω από μία μηλιά, αλλά και μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που ζωγράφισε ο ίδιος για την Μπόιντ, το 1968. 

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-7
Πηγή: Christie’s.

Για την Ιστορία, η σχέση του Χάρισον και του Κλάπτον παρέμεινε άθραυστη. «Ο Ερικ και ο Τζορτζ ζούσαν αρκετά στενά ο ένας στον άλλον. Η Πάτι ανακαλεί κάποια Χριστούγεννα που ο Τζορτζ πέρασε από το σπίτι, ενώ ο Ερικ και εκείνη έτρωγαν το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Φαινόταν πως ο Τζορτζ δεν είχε πού να πάει εκείνη την ημέρα. Λυπήθηκε που τον είδε μόνο του. Ομως, αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς κανένας Beatle δεν μπορούσε να μείνει μόνος του», περιγράφει ο Φίλιπ Νόρμαν, συγγραφέας της βιογραφίας «George Harrison: The Reluctant Beatle». 

Ημερολόγιο ενός ερωτικού τριγώνου: Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ, Ερικ Κλάπτον-8

Φωτογραφία από τον μήνα του μέλιτος, το 1966 – Φωτ.: Christie’s.

Ο ίδιος περιγράφει το ερωτικό αυτό τρίγωνο σαν έναν «γάμο προσυμφωνημένο», σαν από προξενιό, επικαλούμενος στο βιβλίο του την ίδια την Μπόιντ που περιγράφει πώς μια μέρα κάθονταν οι τρεις τους, όταν ο εν διαστάσει σύζυγός της γύρισε και είπε στον στενό του φίλο, σαν να μην ήταν εκεί η ίδια, «υποθέτω πως καλύτερα να τη χωρίσω…». 

«Αν το κάνεις, πάντως, θεωρώ πως αυτό σημαίνει πως μπορώ να την παντρευτώ», απάντησε ο Κλάπτον. 

«Είμαι ευτυχής που αφήνω πίσω μου τα πολύτιμα αυτά και πολυαγαπημένα τόσων χρόνων. Τα αντικείμενα αυτά εκπροσωπούν ιδιαίτερες στιγμές στη ζωή μου, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσω και να μοιραστώ ό,τι έχω με άλλους», εξομολογείται η Μπόιντ. 

Πηγή: Guardian/Associated Press/BBC/People/FoxNews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή