Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς

Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος της Miami Herald, Τζούλι Μπράουν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο Επσταϊν, μιλάει στην «Κ»

7' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2024 το Διαδίκτυο γέμισε από ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων που φέρονται να σχετίζονταν με τον Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή κατηγορούμενος για σεξουαλικά εγκλήματα και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Ο Επσταϊν ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος με αρκετά εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα και ισχυρές γνωριμίες, όπως οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Μπιλ Κλίντον.  

Ο Επσταϊν έκρυβε επίσης ένα σκοτεινό μυστικό στη βίλα του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Τη βίλα επισκέπτονταν ανήλικα κορίτσια με το σκεπτικό ότι θα κάνουν μασάζ στον ιδιοκτήτη για μερικά δολάρια. Οταν κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, ξεκινούσε ο εφιάλτης. Ο Επσταϊν κακοποίησε δεκάδες κορίτσια και φέρεται ότι το ίδιο έκαναν και κάποιοι εκ των ισχυρών φίλων του.

Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς-1
Ο Τζέφρι Επσταϊν με την Γκισλέιν Μάξγουελ. (Φωτογραφία: Patrick McMullan via Getty Images)

Για τις ανωτέρω πράξεις ο Επσταϊν θα καταδικαστεί το 2008 σε 13 μήνες φυλάκιση μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες κατάφερε να πετύχει μια τόσο ευνοϊκή ποινή. Αυτό το πέπλο μυστηρίου θα «διαλύσει» δέκα χρόνια μετά η ερευνήτρια δημοσιογράφος της Miami Herald Τζούλι Μπράουν, όταν μέσα από σειρά ρεπορτάζ θα αποκαλύψει τη σκανδαλώδη συμφωνία και τους λάθος χειρισμούς των δικαστικών αρχών, που επέτρεψαν στον Επσταϊν να μην τιμωρηθεί ουσιωδώς για τα εγκλήματά του.

Ντοκουμέντα

Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο περιέχονται σε δικαστικά έγγραφα τα οποία αποτέλεσαν μέρος της αγωγής που κατέθεσε ένα από τα θύματά του το 2015 κατά της συνεργάτιδος και συντρόφου του Επσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ. Η αγωγή διευθετήθηκε το 2017, ωστόσο, η Miami Herald, στο πλαίσιο της έρευνας, προσέφυγε στο δικαστήριο για να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα που αρχικά ήταν σφραγισμένα.

Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς-2
Ο Επσταϊν αυτοκτόνησε στη φυλακή, όπου κρατείτο για την κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών. Πολλοί εκ των ισχυρών φίλων του γνώριζαν τις πράξεις του και κάποιοι εξ αυτών φέρονται να έκαναν το ίδιο. (New York State Sex Offender Registry via AP)

Περίπου 2.000 σελίδες αποσφραγίστηκαν από δικαστήριο τον Αύγουστο του 2019, μία ημέρα προτού ο Επσταϊν βρεθεί νεκρός στο κελί του. Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία έγγραφα της υπόθεσης. Οπως μας λέει η Τζούλι Μπράουν, τα έγγραφα αυτά δεν αποκάλυψαν κάτι καινούργιο, απλώς αποσαφήνισαν τη φύση της σχέσης αυτών των προσώπων με τον Επσταϊν. Η «Κ» συνομίλησε για την υπόθεση με την Μπράουν, η οποία είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Διαστροφή της δικαιοσύνης. Η ιστορία του Τζέφρι Επσταϊν».

«Οι φίλοι του Επσταϊν», μας είπε, «είτε εμπλέκονταν άμεσα στο κύκλωμά του είτε όχι, τον βοήθησαν να αποκτήσει την αξιοπιστία που χρειαζόταν ώστε να επιδοθεί σε πολλές από αυτές τις πράξεις. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πείθει τις νεαρές κοπέλες ότι έχει πολλή δύναμη και αυτό τον βοήθησε με δύο τρόπους. Επειδή πολλές από αυτές τις κοπέλες ήταν φτωχές και είχαν ήδη ιστορικό κακοποίησης, ο Επσταϊν υποσχόταν ότι με τις γνωριμίες του θα τις βοηθούσε στην καριέρα τους. Με την ίδια λογική φοβούνταν να μιλήσουν για την κακοποίηση επειδή ήξεραν γι’ αυτές τις ισχυρές γνωριμίες. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που κατονομάζονται στα έγγραφα γνώριζαν πολύ καλά τι έκανε ο Επσταϊν και συνετέλεσαν έστω και με έμμεσο τρόπο στο κύκλωμά του».

Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς-3Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, η Τζούλι Μπράουν θυμάται πώς ξεκίνησε να ερευνά τη μεγαλύτερη υπόθεση της καριέρας της. Το 2017 μαθαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τον Αλεξ Ακόστα για υπουργό Εργασίας. Η Μπράουν ήξερε ήδη την υπόθεση Επσταϊν και ότι ο Ακόστα ήταν ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Νότια Φλόριντα που έπαιξε ρόλο στα να πετύχει ο Επσταϊν ευνοϊκή συμφωνία. Αυτό το στοιχείο έκανε τη δημοσιογράφο να ψάξει την υπόθεση από την αρχή για να καταλάβει πώς η δικαιοσύνη απέτυχε να προστατεύσει τα δεκάδες κορίτσια που κακοποιήθηκαν από τον Επσταϊν πριν από τη σύλληψή του, το 2006. 

«Ολα ξεκίνησαν με τον περιφερειακό εισαγγελέα. Η αστυνομία έκανε πολύ καλή δουλειά στο να συλλέξει στοιχεία μετά την πρώτη καταγγελία θύματος και να οδηγήσει τον Επσταϊν στη δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας, όμως, όταν παρουσιάστηκαν μπροστά του όλα τα στοιχεία, άρχισε να δειλιάζει και προσπάθησε να σαμποτάρει την έρευνα. Απέκρυψε σημαντικά γεγονότα από τους ενόρκους και επέτρεψε στους δικηγόρους του Επσταϊν να συκοφαντήσουν την ανήλικη κοπέλα που κατέθεσε αρχικά εναντίον του», λέει στην «Κ» η κ. Μπράουν, προσθέτοντας: «Η αστυνομία, όταν κατάλαβε ότι ο περιφερειακός εισαγγελέας απέτυχε να κάνει τη δουλειά του, πήγε στο FBI και στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έγινε το ίδιο. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άρχισαν να μιλούν με τους δικηγόρους του Επσταϊν, οι οποίοι συνέθεταν μια υπερομάδα διακεκριμένων νομικών με σοβαρές διασυνδέσεις. Ηταν πολύ επιθετικοί και άρχισαν να “θάβουν” τους εισαγγελείς με έγγραφα εκατοντάδων σελίδων. Στο τέλος, οι εισαγγελείς ήθελαν η υπόθεση απλά να τελειώσει επειδή δεν μπορούσαν να τα βάλουν με το πλήθος των δικηγόρων που προσέλαβε ο Επσταϊν. Επίσης, δεν αντιμετώπισαν την υπόθεση ως μία που αφορά ανήλικα κορίτσια που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Την αντιμετώπισαν λες και τα κορίτσια ήταν ιερόδουλες».

Εγκλειστος με… σοφέρ

Κάπου εκεί επεμβαίνει ο Αλεξ Ακόστα και σφραγίζεται μια συμφωνία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον Επσταϊν. Οι όροι ήταν ότι θα ομολογούσε την ενοχή του για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος μόνο ενός θύματος και σε αντάλλαγμα θα εξέτιε ποινή φυλάκισης 13 μηνών. Η συμφωνία αυτή θα γίνει γνωστή ένα χρόνο μετά. Επέτρεψαν στους δικηγόρους του Επσταϊν να θέσουν τους όρους της συμφωνίας. Τους άφησαν να δημιουργήσουν ένα πακέτο όπου θα περνούσε 13 μήνες στη τοπική φυλακή, αλλά θα είχε την ελευθερία να κινείται όπου θέλει και να τον πηγαινοφέρνει ο σοφέρ στο γραφείο του και να δέχεται επισκέπτες. Οι εισαγγελείς είτε εν γνώσει τους αποφάσισαν να αγνοήσουν τους όρους είτε δεν είχαν καν ιδέα τι περιελάμβανε αυτή η συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, δεν ενημέρωσαν κανέναν, ούτε τα θύματα ούτε τους δικηγόρους. Υπήρχε δικαστική εντολή να μείνει κρυφή η συμφωνία για έναν ολόκληρο χρόνο και όταν επιτέλους κατάφεραν να ενημερωθούν, ο Επσταϊν είχε αποφυλακιστεί και συνέχιζε τη ζωή του».

Αλλη δικαιοσύνη για τους ισχυρούς-4
«Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή ήταν φίλος με τον Επσταϊν. Είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του», λέει η Τζούλι Μπράουν για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μπράουν αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας σε σειρά ρεπορτάζ στη Miami Herald τον Νοέμβριο του 2018. Ως αποτέλεσμα, μερικούς μήνες αργότερα ο Επσταϊν συλλαμβάνεται για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και ο Ακόστα παραιτείται από τη θέση του.

Ο εισαγγελέας απέκρυψε σημαντικά γεγονότα από τους ενόρκους και επέτρεψε στους δικηγόρους του Επσταϊν να συκοφαντήσουν την κοπέλα που κατέθεσε εναντίον του.

Τότε αρχίζει να εξετάζεται και η σχέση του Τραμπ με τον Επσταϊν. Τον Νοέμβριο ο Τραμπ διεκδικεί ξανά το χρίσμα για την προεδρία και με αφορμή αυτό ρωτήσαμε την κ. Μπράουν για τον βαθμό της διαπλοκής του με τον Επσταϊν: «Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή ήταν φίλος με τον Επσταϊν. Είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του και δεν ταξιδεύεις μαζί του εκτός αν είσαι φίλος του. Γνωρίζουμε επίσης ότι ήταν φίλος με τη Μάξγουελ και ότι συμμετείχε σε πάρτι με πάρα πολλές νεαρές κοπέλες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συμμετείχε στο κύκλωμα του Επσταϊν. Και δεν υπάρχουν αποδείξεις και για τους άλλους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων ήρθαν στη δημοσιότητα, όπως του Μπιλ Κλίντον. Και αυτός είχε ταξιδέψει με το αεροπλάνο του αλλά ένα από τα θύματα του Επσταϊν είπε ότι γνώρισε τον Κλίντον και δεν της έκανε κάτι κακό. Προφανώς υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που βοήθησαν τον Επσταϊν με τις πράξεις του, αλλά φρόντισαν να καλύψουν καλά τα ίχνη τους».

Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας έχει φθαρεί και τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Εξι χρόνια μετά τα πρώτα ρεπορτάζ, η Μπράουν συνεχίζει να παρακολουθεί την υπόθεση. Ρωτάμε την 63χρονη δημοσιογράφο τι αποκάλυψε αυτή η ιστορία για τη δικαιοσύνη στη χώρα της: «Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι έχουμε δύο συστήματα απονομής δικαιοσύνης. Εχουμε ένα σύστημα όπου ισχυροί άνθρωποι μπορούν να γλιτώσουν έχοντας διαπράξει εγκλήματα και φρικτές πράξεις απλώς και μόνον επειδή έχουν λεφτά και διασυνδέσεις. Από την άλλη, έχουμε ένα σύστημα όπου ένας απλός πολίτης, αν διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα, θα μπει στη φυλακή για πάντα. Και έτσι έγινε σε αυτή την περίπτωση με τον τότε εισαγγελέα Αλεξ Ακόστα. Είχε συμμετάσχει σε μια μεγάλη προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να βάλουν στη φυλακή άνδρες που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά ανηλίκων. Συγκεκριμένα στράφηκε εναντίον όσων κατέβαζαν παιδική πορνογραφία. Μιλάμε για άνδρες που απλώς και μόνον κοίταξαν τον υπολογιστή τους και χωρίς άλλες αποδείξεις, τους έστελνε στη φυλακή για 10 χρόνια. Και τότε παίρνει μια υπόθεση στα χέρια του που αφορά έναν πολύ πλούσιο άνδρα με διασυνδέσεις και πρακτικά τον αφήνει ελεύθερο. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, λοιπόν, έχει φθαρεί και τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αυτού του συστήματος. Ομως επειδή τα ΜΜΕ και ειδικά ο Τύπος και περισσότερο ο τοπικός Τύπος έχουν αποδεκατιστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε σε μια πολύ αβέβαιη θέση σήμερα στην Αμερική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή