Μια μικρή νίκη για τον χαρακτήρα της Αθήνας

Μια μικρή νίκη για τον χαρακτήρα της Αθήνας

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της κατεδάφισης για μια μεσοπολεμική κατοικία στην πλατεία Κολιάτσου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναστολή της κατεδάφισης της μεσοπολεμικής αστικής κατοικίας στην οδό Καλλινίκου, στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου, είναι μια ελπιδοφόρος εξέλιξη για την αναχαίτιση των κατεδαφίσεων κτιρίων του Μεσοπολέμου. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της κατεδάφισης, που είχαν υποβάλει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Monumenta, σε έναν κοινό αγώνα για τη διάσωση του αρχιτεκτονικού αποθέματος της πρωτεύουσας.

Η οδός Καλλινίκου αρχίζει από την οδό Πατησίων στην πλατεία Κολιάτσου και εκβάλλει στην οδό Πάτμου. Είναι μια μικρή οδός, ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, μια και εκεί σώζονται μεσοπολεμικές κατοικίες των δεκαετιών του 1920 και του 1930, σε μια βεντάλια μορφολογικής ποικιλίας από τον εκλεκτικισμό έως τον μοντερνισμό του Μεσοπολέμου. Αυτή άλλωστε είναι και η φύση του αγώνα κατά της κατεδάφισης αυτών των αστικών κατοικιών καθώς τα μεγάλα ύψη των νέων οικοδομών ενισχύουν την τάση για αφανισμό μιας σημαντικής σελίδας της αστικής ιστορίας. Η Αθήνα χάνει τον χαρακτήρα της στις γειτονιές.

«Οι κατεδαφίσεις των κτιρίων, κυρίως μεσοπολεμικών, αλλά και προγενέστερων και μεταπολεμικών, έχουν πάρει πια τεράστιες διαστάσεις, ένα μαζικό φαινόμενο που δύσκολα δυστυχώς αντιμετωπίζεται», λέει η Ειρήνη Γρατσία της Monumenta. «Δεχόμαστε καθημερινά εκκλήσεις να παρέμβουμε για να αποτρέψουμε την κατεδάφιση. Χρειαζόμαστε βοήθεια στην τεκμηρίωση των κτιρίων που προσπαθούμε να σώσουμε».

Το σπίτι που απέφυγε την κατεδάφιση είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μελετητές της Αθήνας (όπως ο ομότιμος καθηγητής Μάνος Γ. Μπίρης, που έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής). Η Monumenta υποδεικνύει τα κτίρια στην οδό Πάτμου 39, 41 (αμφότερα διατηρητέα από το ΥΠΠΟ) και 43 και στην οδό Καλλινίκου 1, 3, 8, 10, 12. «Οκτώ κτίρια βρίσκονται σε μια απόσταση 5 έως 20 μέτρων μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα μεσοπολεμικό σύνολο κτιρίων».

«Για τη διάσωση όμως των ιστορικών μας κτιρίων –όπως τα τελευταία τρία χρόνια ζητάμε από την πολιτεία– απαραίτητη είναι η οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών τους, τόσο με το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ, που εξαγγέλθηκε επίσημα σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον Ιανουάριο του 2022, όσο και με τη διάταξη “μεταφοράς του συντελεστή δόμησης” που εισήχθη με τον ν. 1337/83 και ακόμη δεν κατάφερε να εφαρμοστεί», αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία. Οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων πρέπει να ξέρουν πως το κράτος θα σταθεί αρωγός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή