Home cinema: Η συνταγή της (εμπορικής) επιτυχίας

Home cinema: Η συνταγή της (εμπορικής) επιτυχίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

American Fiction ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Κορντ Τζέφερσον
Ερμηνείες: Τζέφρι Ράιτ, Ερικα Αλεξάντερ

Η πιο «ανεξάρτητη» ίσως από τις ταινίες (τουλάχιστον τις αμερικανικές) που διεκδικούν τον τίτλο της κορυφαίας στα φετινά Οσκαρ, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Amazon Prime. Ο Μονκ, ένας Αφροαμερικανός συγγραφέας που έχει βαρεθεί να βλέπει τη «μαύρη» κουλτούρα να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης με μόνο σκοπό το κέρδος, γράφει με ψευδώνυμο ένα βιβλίο, το οποίο επιβεβαιώνει με επιμέλεια κάθε κλισέ του είδους. Προς μεγάλη του έκπληξη, η ιδέα που γεννήθηκε ως αστείο φτάνει να γίνει μπεστ σέλερ μυθιστόρημα, τη στιγμή που εκείνος έχει να ασχοληθεί με μια σειρά από οικογενειακά δράματα.

Ο Τζέφρι Ράιτ είναι εξαιρετικός –και επίσης υποψήφιος για Οσκαρ– σε ένα φιλμ που κάνει απλές αλλά οξείες παρατηρήσεις, πάνω σε ένα πολύ σύγχρονο πολιτισμικό φαινόμενο. Οι τακτικές που ακολουθεί η βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος, υιοθετώντας όχι δημιουργικά αλλά με καθαρά εμπορικά κριτήρια σύγχρονες διεκδικήσεις που σχετίζονται με τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα κ.ο.κ., καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό όσα εμείς «καταναλώνουμε», λέει ουσιαστικά ο Κορντ Τζέφερσον. Το κάνει δε μέσα από μια κομψή, γλυκόπικρη συνταγή, δίχως να ξεπέφτει σε ανώφελες επαναλήψεις ή στον διδακτισμό.

Home cinema: Η συνταγή της (εμπορικής) επιτυχίας-1
Ο Τόρι και η Λοκίτα (Πάμπλο Σιλς και Ζολί Μπουντού), δύο παιδιά από την Αφρική, μαθαίνουν να βασίζονται μόνο ο ένας στον άλλο.

Τόρι και Λοκίτα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Ερμηνείες: Πάμπλο Σιλς, Ζολί Μπουντού

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε ένα απλούστατο αλλά γεμάτο ανθρωπιά φιλμ, που ασχολείται με το ευρύτερο θέμα του μεταναστευτικού, διά χειρός των πάντα κοινωνικά ευαίσθητων αδελφών Νταρντέν. Πρωταγωνιστές εδώ είναι δύο παιδιά, ένας δεκάχρονος και μια έφηβη, τα οποία ταξίδεψαν ασυνόδευτα από την Αφρική μέχρι το Βέλγιο, προσδοκώντας να χτίσουν εκεί μια καλύτερη ζωή. Η σκληρή καθημερινότητα, το κυνήγι των «χαρτιών» και η δουλειά σαν «βαποράκια» είναι μερικά από όσα παρακολουθούμε, μέχρι που η Λοκίτα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ο Τόρι θα σπεύσει δίχως δεύτερη σκέψη σε βοήθεια.

Εχοντας να τα βάλουν περίπου με ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο ανήλικα μαθαίνουν να βασίζονται μόνο ο ένας στον άλλο. Ο φιλικός δεσμός που αναπτύσσουν, ανεξήγητος εν μέρει στους υπόλοιπους, είναι βαθύς και ισχυρός, τόσο που θα ρισκάρουν δίχως δεύτερη σκέψη προκειμένου να τον διατηρήσουν. Το ίδιο το φιλμ των Νταρντέν, οι οποίοι κινηματογραφούν και μοντάρουν ταχύτατα, παίρνει διαστάσεις αγωνιώδους θρίλερ, ιδίως προς το τέλος, δίχως πάντως να ξεφεύγει από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή