Ποπ αρτ δημιουργίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Ποπ αρτ δημιουργίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Η έκθεση του Στέφανου Νανόπουλου «We are one: Celebrating the natural world to which we all belong» φιλοξενείται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φύση αποτελεί το θέμα της έκθεσης του σύγχρονου και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου καλλιτέχνη Στέφανου Νανόπουλου a.k.a. ΝΑΝΟ. Μια έκθεση που υμνεί τη φύση και συγχρόνως αποτελεί μια κραυγή σωτηρίας, όπως το «HELP», κεντρικό έργο της ενότητας στην οποία τα σύμβολα –μια καρδιά, μια κιβωτός, μία σταγόνα νερό– εκφράζουν την ανάγκη των ζώων για προστασία μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Ο ΝΑΝΟ δημιουργεί έργα τέχνης που ζητούν τη συμμετοχή του θεατή, διεκδικώντας όχι μόνον το βλέμμα αλλά και την προσοχή μας, απαιτώντας δράση. Η έκθεσή του με τίτλο «We are one: Celebrating the natural world to which we all belong» που φιλοξενείται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη, δηλώνει ηχηρά ότι οι άνθρωποι είμαστε ένα με τη φύση, κομμάτι της και βασικός παράγοντας διατήρησης της ισορροπίας των έμψυχων όντων.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1994 ο καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, επικεντρώνεται στις pop art δημιουργίες μέσω της χρήσης ψηφιακών και μεικτών μέσων. Αντλώντας έμπνευση από τη δια-βίωσή του σε πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Nανόπουλος αποσκοπεί να διαδώσει τη σημασία που έχει η ποικιλομορφία στη ζωή. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είτε κοιτάμε έναν τόπο, ένα έθνος, ένα οικοσύστημα, μια κοινότητα, ένα άτομο ή ακόμα και ένα ιδεώδες ή πίστη, είναι η ποικιλία των στοιχείων που αποτελούν το σύνολό του που το καθιστούν πραγματικά ολοκληρωμένο και όμορφο». Οι συμβολισμοί των έργων του ΝΑΝΟ υπενθυμίζουν την άμεση ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος. Και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τη διάδοση αυτού του μηνύματος.

Η έκθεση χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. Εκείνη των συμβόλων διαδέχεται ένα μωσαϊκό αγάπης εμπνευσμένο από την εγχώρια πανίδα. Ενα αγαθό γαϊδουράκι, μια σοφή κουκουβάγια, ένα χαρούμενο δελφίνι, ένας αστερίας ή ένα χταπόδι φτιαγμένα από μικρές καρδιές υπενθυμίζουν ότι οφείλουμε να δράσουμε για την προστασία τους.

Οσο για την ενότητα των ελληνικών νησιών, εδώ το μήνυμα ξεκάθαρα διατυπωμένο: Τα ελληνικά νησιά συνιστούν μια ακτίνα ελπίδας, εκεί άνθρωποι και ζώα ζουν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια μικρή κοινωνία που όλοι διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Τα νησιά έχουν δημιουργηθεί από φιγούρες ζώων και ντόπιων που ζουν σε κάθε νησί που προβάλλεται, ταξιδεύοντάς μας παρέα με μια θαλασσινή αύρα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Τα έργα του NANO έχουν παρουσιαστεί σε δημοφιλείς εκδόσεις, γίνονται γρήγορα μέρος σημαντικών ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών τέχνης και έχουν αναζητηθεί συχνά και για εμπορικές συνεργασίες. Επίσης, ο Στέφανος Νανόπουλος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το υπουργείο Τουρισμού, η WWF, η HELMEPA κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε art fairs στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Διάρκεια έως τις 17 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή