Οπτικοακουστικά, βιβλίο, ενισχύσεις και… νέο Φεστιβάλ

Οπτικοακουστικά, βιβλίο, ενισχύσεις και… νέο Φεστιβάλ

Μεταξύ των άλλων, το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, καθώς η φύση των πολιτιστικών του δράσεων «δεν μπορεί να υπαχθεί σε εμπορικό και κερδοσκοπικό πλαίσιο»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηροποίηση των κριτηρίων ενίσχυσης των τηλεοπτικών σειρών, δυνατότητα στον νέο φορέα για το βιβλίο να συστήνει ή να καταργεί παραρτήματα στο εξωτερικό, αλλά και… επανίδρυση του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου προτείνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 28 Μαρτίου.

Οπως είχε γράψει η «Κ», προβλέπεται η ίδρυση ενός καινούργιου φορέα, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece, ο οποίος προκύπτει από τη συγχώνευση ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ. Κάτω από τη δική του ομπρέλα εντάσσονται εφεξής οι δραστηριότητες των δύο παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος στήριξης cash rebate. Το τελευταίο διαθέτει πλέον τρία διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης: ένα για σινεμά – τηλεόραση, ένα για το animation και ένα για videogames.

Οσον αφορά τα δύο πρώτα, το ποσοστό του rebate παραμένει στο 40% των επιλέξιμων δαπανών, το οποίο επιστρέφεται στους παραγωγούς, με κάποιες αλλαγές ως προς τα κριτήρια ένταξης. Συγκεκριμένα υπάρχει η πρόβλεψη ενός «δύσκολου» οπτικοακουστικού έργου, με στόχο την ενίσχυση Ελλήνων δημιουργών, των πρωτοεμφανιζόμενων ή με περιορισμένους πόρους. Στο τηλεοπτικό πεδίο οι αλλαγές είναι περισσότερες, προβλέποντας ενίσχυση μόνο των δύο πρώτων κύκλων των τηλεοπτικών σειρών, ευνοώντας τις μίνι σειρές αυξημένου προϋπολογισμού, ενώ ξεχωριστές διατάξεις ισχύουν για τα ντοκιμαντέρ. Σκοπός εδώ είναι ο περιορισμός του μεγάλου αριθμού σειρών αμφίβολης ποιότητας, οι οποίες έως τώρα δέσμευαν σημαντικό μέρος των πόρων του προγράμματος.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), ο νέος φορέας για το βιβλίο, αντικαθιστά το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και θα διαθέτει, όπως είχε γράψει η «Κ» (18.1.24), χρηματοδοτική ευελιξία και διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο. Το τετραετούς θητείας Δ.Σ. θα περιλαμβάνει πρόεδρο, αντιπρόεδρο, εκπροσώπους επαγγελματιών, τρία μέλη επιλεγμένα από το ΥΠΠΟ μεταξύ προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους και τρία που θα υποδεικνύονται από τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το ΕΛΙΒΙΠ θα είναι επιφορτισμένο και με τη διεθνή προβολή των ελληνικών γραμμάτων, ενώ όσον αφορά τα υφιστάμενα παραρτήματα του ΕΙΠ στο εξωτερικό, αναφέρεται ότι ο φορέας δύναται (έπειτα από έγκριση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας) να καταργεί κάποια ή να συστήνει νέα.

Με το νομοσχέδιο γίνεται επίσης ένα ακόμη βήμα στον μακρύ δρόμο προς την έναρξη λειτουργίας του «Ακροπόλ». Ο φορέας, που αναμένεται να αποτελέσει κόμβο πολιτισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας («Κ», 9.7.23), θα αποκτήσει νέο, επταμελές Δ.Σ., ενώ συστήνεται και θέση γενικού διευθυντή, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διοικητικής οργάνωσής του.

Το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αντί της υφιστάμενης ανώνυμης εταιρείας, καθώς η φύση των πολιτιστικών του δράσεων «δεν μπορεί να υπαχθεί σε εμπορικό και κερδοσκοπικό πλαίσιο». Το φεστιβάλ αποκτά επίσης επταμελές Δ.Σ. και γενικό διευθυντή (πέραν της καλλιτεχνικής διεύθυνσης).

Το νομοσχέδιο προτείνει ακόμη αύξηση ορίου ηλικίας για την εισαγωγή στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από τα 25 στα 27 έτη, ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και καθιέρωση λογιστικών προτύπων στις οικονομικές καταστάσεις των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή