«Ηλέκτρα» και «Ορέστης» α λα γαλλικά

«Ηλέκτρα» και «Ορέστης» α λα γαλλικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χθεσινή παρουσίαση των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας για το 2019, το πλήθος και η ευρύτητα του προγράμματος ήταν εντυπωσιακά. Μέσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που καλύπτουν διαφορετικά πεδία, ο πολιτισμός έδωσε μία σημαντική είδηση: Υποστηρίζοντας τον θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών, η Κομεντί Φρανσέζ ετοιμάζει δική της παραγωγή σε δύο έργα του Ευριπίδη, την «Ηλέκτρα» και τον «Ορέστη», αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στον σημαντικό και διεθνώς καταξιωμένο Βέλγο σκηνοθέτη Ιβο βαν Χόβε. Οι παραστάσεις θα κάνουν πρεμιέρα στην αίθουσα Ρισελιέ στο Παρίσι τον προσεχή Απρίλιο, ενώ τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο ελληνικό κοινό.

Κλείνοντας 111 χρόνια από την ίδρυσή του το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει τις κινήσεις συνεργασίας υφαίνοντας σχέσεις ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η ανώτατη εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η καινοτομία. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών. Ετσι, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας αναπτύσσονται δράσεις για τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας συναντήσεις που επιτρέπουν στους Ελληνες να επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία των Γάλλων ομολόγων τους. Ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η συνεργασία ανάμεσα σε σχολές επιμόρφωσης και καλλιτέχνες των δύο χωρών, κυρίως χάρη στην οργάνωση σεμιναρίων, συναντήσεων ή résidences. Σε αυτό το πλαίσιο, με την υποστήριξη του Institut Français (Παρίσι) και με τη συμμετοχή του προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο και της ΑΣΚΤ της Αθήνας, το πολιτιστικό τμήμα εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα résidences για καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν την τέχνη της κεραμικής. Το πρόγραμμα ξεκινά με τη Λίζ Σεβαλιέ, η οποία θα εργαστεί γύρω από το σχέδιο και το χρώμα.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεργειών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εγκαινιάζεται μια τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας γύρω από τις μουσικές σπουδές με τη συμμετοχή των τριών εθνικών ωδείων, που θα οδηγήσει σε επαγγελματικές ανταλλαγές, συναυλίες, υποτροφίες κ.ά. Εδώ εντάσσεται και το προσεχές τετραήμερο αφιέρωμα στον Ολιβιέ Μεσιέν στο Ωδείο Αθηνών (4 – 7/3) με συναυλίες, ομιλίες, ανοιχτά μαθήματα για σπουδαστές οργάνων και συνθέτες. Προσκλεκλημένοι στη διοργάνωση είναι δύο εξέχουσες προσωπικότητες της γαλλικής μουσικής, ο πιανίστας Φλοράν Μποφάρ και ο συνθέτης Αλέν Λουβιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή