Νυχτερινό ταξίδι στην ευτυχία από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Νυχτερινό ταξίδι στην ευτυχία από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι γίνεται με την ευτυχία στις μέρες μας; Με τον 20ό αιώνα και τις μεγάλες ουτοπίες του να έχουν για τα καλά τελειώσει, η ιδέα της ευτυχίας φαίνεται ξεπερασμένη. Ή έστω αντικείμενο διαχείρισης των τεχνοκρατών περισσότερο παρά των ιδεαλιστών. Παρ’ όλα αυτά, αν απομένει ακόμη ένα πράγμα που μας ενώνει και μας εμπνέει, αυτό είναι η επιδίωξη της ευτυχίας. Θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ και τώρα, και προφανώς το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (IFA) έχει λάβει το μήνυμα.

Η φετινή «Νύχτα των Ιδεών» (17/5), στο έκτο ραντεβού της με το κοινό της πόλης, έχει αυτό το θέμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία του Βελγίου και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Athens Culture Net. Είναι μια βραδιά με πολλούς προσκεκλημένους –ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, στοχαστές, συγγραφείς, μουσικούς– που είναι αποφασισμένοι να βρουν μαζί μας νέα μονοπάτια προς την ευτυχία.

Η έννοια

«Η ευτυχία δεν είναι ένα γεγονός, είναι μια κατάσταση» υποστηρίζουν, «και για να υπάρχει, πρέπει να παρατείνεται στον χρόνο. Πώς, όμως, μπορούμε να σκεφθούμε αυτή την έννοια το 2019, μπροστά στις προκλήσεις και στα αδιέξοδα της εποχής; Οταν το ίδιο το μέλλον της Γης και του ανθρώπινου είδους απειλούνται από τη μαζική εξαφάνιση πολλών ειδών και την κλιματική αλλαγή, και όταν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις κάνουν επισφαλή τη σχέση μας με τον κόσμο; Στον απόηχο της “Νύχτας της Βραδύτητας” που διοργανώθηκε πέρυσι, η φετινή “Νύχτα των Ιδεών” μας προσκαλεί να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σ’ αυτή την έννοια της ευτυχίας, που είναι πανταχού παρούσα στις κοινωνικές προσταγές, αλλά υπονομεύεται από τις πρόσφατες κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές αναταράξεις».

Η εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, δίνει το στίγμα της βραδιάς. Το πρόγραμμα ανοίγει με τη 15μελή Χορωδία Νέων του El Sistema Greece που σχηματίστηκε το 2016 υπό τη διεύθυνση της τραγουδίστριας και διευθύντριας χορωδιών Αντιγόνης Κερετζή και προσφέρει την ευκαιρία με δωρεάν μαθήματα σε παιδιά και νέους –ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας– να μπουν στον κόσμο της μουσικής και να επικοινωνήσουν μέσα από αυτόν, με σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Στον ίδιο χώρο του αμφιθεάτρου και μέχρι πολύ αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, λογομαχίες αλλά και ένα άτυπο «δικαστήριο» μεταξύ στοχαστών, συγγραφέων, ακτιβιστών και καλλιτεχνών με σκοπό να δούμε την παρούσα κρίση ως ανατροπή και όχι καταστροφή, και να οπλιστούμε με τη φαντασία που ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες στην αναζήτηση της ευτυχίας εντός ή εκτός των πόλεων.

Παράλληλα, στην ταράτσα του IFA παρουσιάζεται η περφόρμανς «Το κλειδί της ευτυχίας» του Ζαν-Φιλίπ Ροσινιόλ και της Μάρως Μιχαλακάκου, ενώ με μερικά μικρόφωνα σε ένα τραπέζι στο καφέ του Ινστιτούτου, στήνεται ο ραδιοφωνικός σταθμός «Καφέ Παρίσι-Αθήνα» και δημιουργείται μια ραδιοφωνική εκπομπή που θα εκπέμπει από τις 9 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. Τέλος, στον χώρο του γηπέδου τένις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, η ομάδα φιλοσοφίας Gavagai παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα διάδραση. Οι καλεσμένοι και το κοινό θα συζητήσουν όλοι μαζί και χωριστά, για να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: Τι ξέρουμε για την ευτυχία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή