«Εβδομάδα» σύγχρονου πολιτισμού για την επόμενη ημέρα

«Εβδομάδα» σύγχρονου πολιτισμού για την επόμενη ημέρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εξειδικεύσεων και εξελίξεων για τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού προμηνύεται η επόμενη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική εξαίρεσή του από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις του ΥΠΠΟ με το Μαξίμου και στη συνέχεια με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης) για την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Εκεί θα καθοριστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών του χώρου και η δυνατότητα αξιοποίησης τρεχόντων και μελλοντικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το ΥΠΠΟ εργάζεται για τη θεραπεία ορισμένων χρόνιων παθογενειών του σύγχρονου πολιτισμού που ανέδειξε η πανδημία, αλλά και για την ολοκληρωμένη και ακριβέστερη αποτύπωση των επαγγελματιών και καλλιτεχνών του χώρου μέσα από πολλαπλά εργαλεία, όπως η έρευνα που έχει ήδη εξαγγελθεί.

Το ζήτημα της ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας αναδείχθηκε επίσης στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βούλησή του είναι να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι. «Θα πρέπει να δούμε –και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες– αν και με ποιον τρόπο, ελπίζω να είναι στο “και με ποιον τρόπο” και όχι στο “αν”, θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες», σημείωσε. Προσέθεσε, πάντως, ότι φέτος ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα γίνεται με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν μέχρι σήμερα.

Με αναπτυξιακό ρόλο στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού θέλει το ΥΠΠΟ να αξιοποιήσει το Ακροπόλ, το οποίο παρουσίασε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το Ακροπόλ –το οποίο έχει «εγκαινιαστεί» αρκετές φορές κατά το παρελθόν– θα λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ με μόνιμο προσωπικό 16 ατόμων, πενταμελές Δ.Σ. και με τη συνδρομή μιας διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής (άμισθα όργανα) πάνω σε τρεις άξονες: ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες και τεχνογνωσία (εξεύρεση πόρων, δικτύωση, κινητικότητα, χρηματοδοτικά εργαλεία), ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ανάπτυξη του κοινού του πολιτισμού.

Στο κτίριο θα λειτουργήσουν τέσσερις εκθεσιακοί χώροι και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συνεδρίων και σεμιναρίων, πέντε χώροι για residencies καλλιτεχνών, καφέ – εστιατόριο, πωλητήριο κ.ά. Το Ακροπόλ θα επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ και θα έχει έσοδα από τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, από χορηγίες και δωρεές, μισθώσεις χώρων, πωλήσεις προϊόντων, εισιτήρια κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή