Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών

Επειτα από δύο χρόνια παύσης, η καθιερωμένη ετήσια θερινή έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου επανέρχεται και, με επιμελητή φέτος τον Γκρέισον Πέρι, φέρνει τάσεις από όλον τον κόσμο σε μια καλειδοσκοπική θεώρηση της σύγχρονης δημιουργίας

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δύο χρόνια παύσης, η καθιερωμένη ετήσια θερινή έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου επανέρχεται και, με επιμελητή φέτος τον Γκρέισον Πέρι, φέρνει τάσεις από όλον τον κόσμο σε μια καλειδοσκοπική θεώρηση της σύγχρονης δημιουργίας. Είναι εντυπωσιακό πως ο θεσμός αυτός χρονολογείται από το 1769, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Βασιλικής Ακαδημίας στο περίφημο κτίριό της στο Πικαντίλι. Εξαρχής οι ιδρυτικοί σκοποί της Ακαδημίας ήταν η ενθάρρυνση της δημιουργίας σε όλους τους τομείς της τέχνης, γι’ αυτό και στην καλοκαιρινή έκθεση μπορούν να στείλουν όλοι ένα έργο, το οποίο βεβαίως θα κριθεί και αν προκριθεί ως αξιόλογο θα εκτεθεί στη δίμηνη έκθεση που πολλοί περιμένουν. Η έκθεση έχει στοιχεία που την καθιστούν μοναδική, μιας και υπάρχουν δημιουργοί από εντελώς διαφορετικές προελεύσεις και στοχεύσεις, συμβάλλοντας σε μια πολυφωνία ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Πολλοί διασκεδάζουν απλώς και μόνο να περπατήσουν στις αίθουσες με τα έργα της έκθεσης και αρκούνται στο να πάρουν μια γεύση από το εικαστικό βαρόμετρο της χρονιάς. Είναι ένα «σαλόν» αντιακαδημαϊκό μέσα σε μια Ακαδημία. Απολύτως βεβαίως δημοκρατικό, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κριτήριο μιας πρότερης στενής σχέσης με την Ακαδημία. Και το ωραίο είναι ότι πολλές φορές μεγάλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο Βόφγκανγκ Τίλμανς ή η Τρέισι Εμιν, επιλέγουν να ενισχύσουν την έκθεση με ένα δικό τους καινούργιο έργο. Αυτό το «κοκτέιλ» είναι συνήθως γοητευτικό. Oπως αναφέρει η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, «ό,τι υπάρχει στη θερινή έκθεση αντιπροσωπεύει όσα συμβαίνουν στον χώρο της τέχνης σήμερα». Τα έργα επιλέγονται και στήνονται από τα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα μια ευρύχωρη συγκατοίκηση των πιο απρόσμενων και αντιθετικών τάσεων. Η έκθεση απονέμει βραβεία με χρηματικά έπαθλα και πολλά από τα έργα βρίσκουν αγοραστές. Πολλοί συλλέκτες επισκέπτονται συστηματικά την καλοκαιρινή έκθεση και στη διάρκεια του καλοκαιριού χιλιάδες ξένοι τουρίστες, που ούτως ή άλλως επισκέπτονται τη Βασιλική Ακαδημία, θα σταθούν για λίγη ώρα και στην έκθεση αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ο αντιακαδημαϊσμός ενός τόσο ιστορικού φορέα. Είναι μια πηγή ελευθερίας και ένας αδιάκοπος ανιχνευτής σημαντικών δημιουργών που μπορεί να ζουν μακριά από τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου. Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φιλμ, φωτογραφία, αρχιτεκτονική εκπροσωπούνται με όλες τις τάσεις.

Ματιές στον κόσμο 

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών-1
Φωτ. NATIONAL GALLERY OF ART

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Αναγέννηση του Βορρά
Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει σε νέα έκθεση μια εξαιρετική πτυχή της ιστορίας της τέχνης: τη χαρακτική της περιόδου 1460-1600 στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις Κάτω Χώρες, εκεί όπου άνθησε η λεγόμενη Αναγέννηση του Βορρά. Σε συνδυασμό με την εξάπλωση της τυπογραφίας, η χαρακτική στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έδωσε εξέχοντα δείγματα υψηλής τέχνης. Ονομαστοί καλλιτέχνες, αλλά και πολλοί που χάθηκαν στην ανωνυμία, συμμετείχαν σε μια σιωπηρή επανάσταση γνώσης.

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών-2
Φωτ. LE BRUIT DU MONDE

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Ο θόρυβος του κόσμου
Νέος εκδοτικός οίκος στη Γαλλία, με έδρα τη Μασσαλία, «φάρο της Μεσογείου» όπως την περιγράφει, εκδίδει νέα σκέψη και νέα λογοτεχνία ακολουθώντας την τάση πολλών οίκων διεθνώς. Με τίτλο «Le bruit du monde», ο εκδοτικός οίκος φέρνει στη γαλλική γλώσσα, σε εύχρηστο σχήμα και σχετικά προσιτή τιμή, λογοτεχνία από τη Γαλλία και άλλες χώρες, δοκίμια, πολιτική και φιλοσοφία με τη φιλοδοξία να συμβάλει σε μια ευπρόσδεκτη πολυφωνία καθώς τόσα αλλάζουν γύρω μας.

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών-3
Φωτ. RICHARD SERRA

ΜΕΡΙΛΑΝΤ
Ρίτσαρντ Σέρα
Eνα νέο γλυπτό του 84χρονου Αμερικανού γλύπτη Ρίτσαρντ Σέρα περιλαμβάνεται πλέον ως μόνιμο έκθεμα στη συνολική και πυκνή εμπειρία που προσφέρει μια επίσκεψη στο Μουσείο Γκλένστοουν στην πολιτεία του Μέριλαντ. Το γλυπτό από τσιμέντο δημιουργήθηκε το 2017 και πλέον είναι μέρος των συλλογών αυτού του μουσείου, που προσφέρει στους επισκέπτες μια υποβλητική συνύπαρξη τέχνης, αρχιτεκτονικής και φύσης, καθώς όλα έχουν ισότιμη αξία στην περιήγηση.

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών-4
Φωτ. CENTRE POMPIDOU

ΜΑΛΑΓΑ
Ιαπωνική αρχιτεκτονική
Στο Κέντρο Πομπιντού στη Μάλαγα παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική της Ιαπωνίας μετά το 1950 και κυρίως στην επίδραση που είχε αυτή στη Δύση. Επί της ουσίας, η αρχιτεκτονική παραγωγή της Ιαπωνίας εξετάζεται υπό το πρίσμα των επιπτώσεων που είχε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, και στον τρόπο που οι αρχιτέκτονες ανταποκρίθηκαν στη μέγιστη πρόκληση επανασχεδιασμού των πόλεων και της νέας αστικής ζωής.

Εκρηξη τέχνης για το καλοκαίρι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών-5
Φωτ. IRIS CANTOR COLLECTION

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ
Εκθεση Ροντέν
Μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που διοργανώθηκαν ποτέ για τον Αύγουστο Ροντέν στις ΗΠΑ φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Κλαρκ Αρτ, στο Γουίλιαμστον στη Μασαχουσέτη. Εξετάζεται η κληρονομιά του Ροντέν στη γλυπτική της Αμερικής ως προθάλαμος του μοντερνισμού. Με πάνω από 50 γλυπτά και 25 σχέδια, η έκθεση μιλάει επίσης για τους συλλέκτες και ιστορικούς της τέχνης που πάσχισαν να φέρουν την τέχνη του Ροντέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή