Ματιές στον κόσμο

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΕΚΘΕΣΗ

National Gallery

www.nationalgallery.org.uk

«Strange Beauty: Masters of the German Renaissance». Η έκθεση παρουσιάζει κάτω από νέο φως τα έργα ζωγραφικής της γερμανικής Αναγέννησης που ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης, ανατρέχοντας στην υποδοχή και στον σχολιασμό που είχαν στην εποχή τους, την αντίληψη γι’ αυτά κατά το πρόσφατο παρελθόν και τον διαφορετικό τρόπο που τα βλέπουμε σήμερα. Εστιάζει σε μερικούς από τους γνωστότερους καλλιτέχνες της περιόδου, ανάμεσά τους ο Χανς Χολμπάιν ο νεότερος, ο Αλμπρεχτ Ντίρερ και ο Λούκας Κράναχ ο πρεσβύτερος. Διάσημοι καλλιτέχνες στην εποχή τους, απολάμβαναν τον θαυμασμό των συγχρόνων τους για τη δεξιοτεχνία, την εκφραστικότητα και την επινοητικότητά τους. Ωστόσο, οι αντιλήψεις για τη γερμανική Αναγέννηση μεταβλήθηκαν αργότερα, ιδίως κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ πολλοί εξακολούθησαν να θαυμάζουν τη δεξιοτεχνία των Γερμανών καλλιτεχνών και τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της γερμανικής εθνικής συνείδησης, άλλοι έκριναν πως τα έργα τους, ιδίως τα πορτρέτα, ήταν παράξενα, σχολαστικά, έως και άσχημα, όταν μάλιστα τα συνέκριναν με έργα της ιταλικής Αναγέννησης. Η έκθεση διερευνά την εξέλιξη των αντιλήψεων αυτών μέχρι τη σημερινή εποχή, οπότε η εκτίμηση για τους αναγεννησιακούς της Γερμανίας, και την «παράξενη ομορφιά» των έργων τους, έχει πλήρως αποκατασταθεί.

ΜΑΔΡΙΤΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Fundacion Mapfre

www.fundacionmapfre.org

«Ποντόρμο: Σχέδια». Η έκθεση παρουσιάζει περίπου εξήντα έργα σε χαρτί του Τζάκοπο Καρούτσι, γνωστού ως Ποντόρμο (1494-1557), μαζί με εννέα σχέδια του Ντίρερ, του Πουσέν και του Τιέπολο. Η ζωγραφική του Ποντόρμο σηματοδότησε μια πολύ σημαντική στροφή από το αναγεννησιακό στυλ, που το χαρακτηρίζει ένας νηφάλιος σεβασμός των φυσικών αναλογιών και της προοπτικής: σε πολλά από τα έργα του οι φιγούρες μοιάζουν να επιπλέουν σε απροσδιόριστο φόντο, χωρίς προοπτική, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας. Οπως έγραψε ο Βαζάρι στους «Βίους καλλιτεχνών», ο μανιεριστής ζωγράφος έζησε για μεγάλο διάστημα απομονωμένος, ωθούμενος από την ανάγκη να αντιμετωπίσει τις εμμονές που τον βασάνιζαν. Σε μια από τις σπάνιες φορές που εκτίθεται στο κοινό, το ημερολόγιο του ζωγράφου τεκμηριώνει την επιθυμία του για μοναχική ζωή. Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, σχεδιασμένα με κιμωλία, γκουάς και μαύρο ή κόκκινο μολύβι, περιλαμβάνονται σπουδές λεπτομερειών για ελαιογραφίες καθώς και προπαρασκευαστικά σκίτσα φημισμένων έργων του, όπως οι σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη που ζωγράφισε για την εκκλησία του Σαν Λορέντσο της Φλωρεντίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

St James Theatre

www.bulletsoverbroadway.com

«Bullets Over Broadway». Θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας, που το σενάριό της είχαν γράψει ο Γούντι Αλεν και ο Ντάγκλας Μακ Γκραθ, η μουσική κωμωδία «Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού θεατρικού συγγραφέα που μόλις έχει έρθει στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’20 και που εξαναγκάζεται να υποσχεθεί ρόλο πρωταγωνίστριας στην ατάλαντη φιλενάδα ενός τοπικού γκάνγκστερ προκειμένου να δει το έργο του να ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή. Ο Ζακ Μπραφ (γνωστός από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Scrubs») κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ ερμηνεύοντας τον νεαρό συγγραφέα Ντέιβιντ Σέιν, ενώ ο Βίνσεντ Παστόρε («The Sopranos») υποδύεται τον μαφιόζο Νικ Βαλέντι, η Ελεν Γιορκ τη φιλενάδα του, την επίδοξη σταρ Ολιβ Νιλ, και ο Λένι Γουόλπ τον παραγωγό Τζούλιαν Μαρξ. Την παράσταση σκηνοθέτησε και χορογράφησε η βραβευμένη με πέντε φορές με Τony Σούζαν Στρόμαν.

ΠΑΡΙΣΙ

ΕΚΘΕΣΗ

Galleries du Grand Palais

www.grandpalais.fr

«Bill Viola». Η έκθεση είναι το μεγαλύτερο έως σήμερα αναδρομικό αφιέρωμα στον Μπιλ Βιόλα, τον 63χρονο Αμερικανό καλλιτέχνη που θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της video art. Παρουσιάζοντας 20 έργα σε τριάντα οθόνες, από «πίνακες εν κινήσει» έως μνημειακές εγκαταστάσεις, ιχνηλατεί τις συναισθηματικές και πνευματικές αναζητήσεις του με επίκεντρο θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος, τα όρια της συνείδησης. Τα εκθέματα καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες – από τη «Reflecting Pool» (1977-79), άμεση αναφορά στην εμπειρία του παρ’ ολίγον πνιγμού του όταν ήταν μικρός, μέχρι το έργο του 2013 «Τhe Dreamers», επτά οθόνες όπου πρωταγωνιστούν επτά άνθρωποι που κοιμούνται κάτω από το νερό. Υπάρχουν επίσης δύο έργα –«Η φλεγόμενη γυναίκα» (φωτ.) και «Η άνοδος του Τριστάνου»– από τη συνεργασία που είχε το 2005 με τον σκηνοθέτη Πίτερ Σέλαρς για το ανέβασμα της όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη». Κεντρική θέση στην έκθεση έχει το «Going Forth By Day» (2002), ένα πεντάπτυχο εμπνευσμένο από τις τοιχογραφίες του Τζιότο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του 13ου αιώνα. Οπως έχει πει ο Βιόλα: «Η τέχνη είναι πάντα σύγχρονη. Είναι η οικουμενική γλώσσα όλων των εποχών». Εως τις 28 Ιουλίου.

ΣΑΓΚΑΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Καλλιτεχνικό Ιδρυμα Κ11

www.gewara.com

«Κλοντ Μονέ: Δάσκαλος του ιμπρεσιονισμού». Το αφιέρωμα στον Κλοντ Μονέ παρουσιάζεται στον χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ενός νέου μεγάλου mall που οικοδομήθηκε στη Σαγκάη. Παρά τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν αρχικά για την παρουσία της τέχνης μέσα σ’ ένα «ναό» του εμπορίου, η γκαλερί Chi Space, όπως ονομάστηκε, σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε ό,τι διοργανώνει. Η έκθεση που παρουσιάζεται τώρα διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας, και περιλαμβάνει 40 έργα του Μονέ που προέρχονται από γαλλικά μουσεία, κυρίως το Μουσείο Marmottan Monet, το οποίο έχει δανείσει τα μισά από τα έργα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή που έχει στη συλλογή του, ανάμεσά τους μερικούς από τους περίφημους πίνακες «Νούφαρα» που ζωγράφισε ο Μονέ προς το τέλος της μακρόχρονης διαδρομής του. Μαζί με τους πίνακες του Μονέ εκτίθενται και έργα άλλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, προσφέροντας μια πληρέστερη αναδρομή στο καλλιτεχνικό κίνημα που επηρέασε όσο λίγα την ιστορική διαδρομή της τέχνης. Εως τις 15 Ιουνίου.

Οι Βίκινγκς στο Λονδίνο

Σπαθιά και τσεκούρια, πολεμικά καράβια και πανοπλίες, κρανία με σημάδια θανάσιμων χτυπημάτων, αλλά επίσης και νομίσματα, γλυπτά, κοσμήματα και αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας: Η έκθεση «Βίκινγκς: Ζωή και θρύλος», που παρουσιάζεται στο Βρετανικό Μουσείο, προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο των Βίκινγκς μέσα από ένα νέο πρίσμα. Επιδρομείς και πειρατές που σκόρπιζαν τον τρόμο, οι θρυλικοί Σκανδιναβοί πολεμιστές ήταν ακόμη έμποροι, χειροτέχνες και τολμηροί εξερευνητές, που ο δυναμισμός τους επηρέασε σημαντικά τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη στα χρόνια της ακμής τους, με κορύφωση την περίοδο της βασιλείας του Κνουτ του Μεγάλου, τον 11ο αιώνα μ.Χ. Κεντρική θέση μεταξύ των εκθεμάτων, πολλά από τα οποία είναι προϊόν πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών, έχει ένα «αναδομημένο» πολεμικό πλοίο 37 μέτρων, το Roskilde 6, το οποίο πήρε το όνομά του από το δανικό φιόρδ όπου ανακαλύφθηκε το 1997.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή