Ματίες στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το άστρο του αρχιτέκτονα

Η περίπτωση του ευφυούς και χαρισματικού αρχιτέκτονα David Adjaye είναι ξεχωριστή όχι μόνο γιατί ήρθε από την Γκάνα και έφτασε να είναι περιζήτητος στη Δύση, αλλά και γιατί η δουλειά του είναι αυτόφωτη και προχωράει πολλά ζητήματα δημόσιου χώρου με έναν τρόπο ήπια ρηξικέλευθο. Η έκθεση που του αφιέρωσε το Αrt Institute του Σικάγου είναι ενδεικτική της αυξανόμενης προσοχής που προκαλεί, αλλά και τα μεγάλα πρότζεκτ που κερδίζει είναι και αυτά ενδεικτικά της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται. Η μελέτη του για το νέο κτίριο του Smithsonian στην Ουάσιγκτον επελέγη (το 2009) για να υλοποιηθεί και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν φέτος. Θα είναι το νέο Μουσείο για την Αφρικανική-Αμερικανική τέχνη, μια προθήκη δημιουργικότητας, ταλέντου και καινοτομίας, για τις γενεές των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, με αναφορά φυσικά και στη δουλεία και στον εμφύλιο πόλεμο. Ο David Adjaye διατηρεί γραφεία σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

Καθολική τέχνη

Ο Χοσέ Σάμπας Γκόμες είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες συντηρητές της τέχνης που βλέπει κανείς στις ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες του Ελ Σαλβαδόρ. Οπως λέει ο ίδιος, έχουν απομείνει μονάχα τέσσερις, αλλά όσοι δουλεύουν ακόμη είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. Αυτό φαίνεται και στη φωτογραφία, όπου ο Χοσέ βάζει τις τελευταίες πινελιές στο πρόσωπο ενός Ιησού.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Αυτοκρατορική θεότητα

Ο δρ Ντόναλντ Αριέλ επιδεικνύει ένα εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα από χρυσό 24 καρατίων με τη μορφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου με την ένδειξη «Αύγουστος Θεός». Το ανακάλυψε τυχαία ένας ορειβάτης στη βόρεια Γαλιλαία και το παρέδωσε στις Αρχές. Το νόμισμα φυλάσσεται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και κυκλοφόρησε επί αυτοκράτορος Τραϊανού.

ΜΠΟΡΝΤΟ

Ουρανοξύστης από ξύλο

Ο Γάλλος αρχιτέκτων Jean-Paul Viguier, νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με θέμα την κατασκευή ενός ξύλινου ουρανοξύστη για κατοικίες, επιδεικνύει το μοντέλο που του έφερε το βραβείο. Είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία να κατασκευαστεί ουρανοξύστης με αντισυμβατικά υλικά, νέας, βεβαίως, τεχνολογίας. Ο πύργος από ξύλο θα έχει 18 ορόφους και θα υψωθεί στα 57 μέτρα.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο πλούτος των ερειπίων

Στο Λούβρο, μπορεί κανείς να σταθεί μπροστά σε ένα υποβλητικό σύμπαν ερειπίων και θραυσματικών ουτοπιών, όπως μοναδικά είχε δημιουργήσει ο Hubert Robert τον 18ο αιώνα. Είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο έργο αυτού του πολύ ιδιαίτερου ζωγράφου, που οργανώνεται από το 1933. Και είναι τώρα η δική μας ματιά απλωμένη διερευνητικά στα τοπία ερειπίων του Ρομπέρ, που μπορεί να τους προσδώσει νέες ερμηνείες και συμβολισμούς. Από το όνειρο του ρομαντισμού τον 18ο αιώνα, στο σήμερα των αναπάντητων ερωτημάτων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

EΛΒΕΤΙΑ

Ο εξαίσιος Μπρούνο Γκαντς

Ταυτισμένος με μεγάλους δημιουργούς του ευρωπαϊκού σινεμά, ο Ελβετός ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς γιορτάζει μεθαύριο τα γενέθλιά του. Κλείνει τα 75 του χρόνια. Αγαπητός στους σινεφίλ, ο Μπρούνο Γκαντς εκπροσωπεί την παλιά φρουρά του κινηματογράφου της Γηραιάς Ηπείρου, με εκείνη τη στόφα του διανοούμενου ηθοποιού. Η 75η επέτειος των γενεθλίων του απασχόλησε τα διεθνή πρακτορεία που έστειλαν φωτογραφίες του για να τιμήσουν τον πρωταγωνιστή του Βιμ Βέντερς και του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή