Η οικία Ζογγολόπουλου ανοίγει στο κοινό

Η οικία Ζογγολόπουλου ανοίγει στο κοινό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον καιρό του, ήταν ένας πρωτοπόρος που όχι μόνον τολμούσε να σκεφθεί διαφορετικά, αλλά και να μετασχηματίσει την αισθητική μας με δημόσιες παρεμβάσεις. Ξεκίνησε από την παραστατικότητα και έφθασε στην αφαίρεση μέσα από τον στοχασμό και την κατάκτηση ενός νέου κώδικα.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος –με τις οκτώ δεκαετίες παραγωγικής δουλειάς– είχε φέτος την τιμητική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο, όπου αναδείχθηκε ο πλούτος της καλλιτεχνικής του παρακαταθήκης. Από τα παραστατικά γλυπτά του μέχρι τους μεγεθυντικούς του φακούς και τις ομπρέλες, οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν την πορεία του ακόμη και με μακέτες έργων, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία του δημόσιου χώρου.

Για όσους δεν επισκέφθηκαν την έκθεση στο Κυκλαδονήσι, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου, υπάρχει εναλλακτική: το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού μάς προσκαλούν, τέταρτη χρονιά, στο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Το εργαστήριο και η κατοικία του Γιώργου Ζογγολόπουλου ανοίγουν στο κοινό. Εκεί έζησε με τη σύζυγό του Ελένη Πασχαλίδου, που ήταν ζωγράφος. Πρόκειται για μια ωραία ευκαιρία να προσεγγίσει κανείς την τέχνη αλλά και τον βίο του πολυσχιδούς εικαστικού, που παρέμεινε θαλερός και δραστήριος μέχρι και τα βαθιά του γεράματα έχοντας κλείσει έναν αιώνα ζωής.

​​Η ξενάγηση ξεκινά στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, που βρίσκεται επί της Λ. Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και συνεχίζεται στο Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 49, σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή