Ματιές στον κόσμο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πόλεις αλλάζουν, το παράδειγμα του Αϊντχόφεν

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, είναι μία από τις δεκάδες, μεσαίου μεγέθους, πόλεις της Ευρώπης που σχεδιάζουν το μέλλον τους. Το νέο πρότζεκτ του κορυφαίου αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV (με έδρα το Ρότερνταμ) διαμορφώνει αυτή την περίοδο το νέο οικιστικό πρότζεκτ στο Αϊντχόφεν, που δείχνει την κατεύθυνση που ακολουθεί ο προηγμένος κόσμος σε θέματα καθημερινής διαβίωσης, ενεργειακής πολιτικής και αισθητικής. Το πρότζεκτ Nieuw Bergen, που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στο κέντρο της πόλης, έχει τη φιλοδοξία να είναι ταυτόχρονα και μια πρόταση για ευτυχισμένη διαβίωση σε έναν πυκνό αστικό ιστό. Αν και το Αϊντχόφεν δεν είναι μεγαλούπολη (έχει κάτω από 250.000 κατοίκους), προβλέπει, ωστόσο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής κάνοντας χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας σε θέματα ενέργειας και φυσικού φωτισμού, προβάλλοντας ταυτόχρονα με τόλμη ένα νέο αστικό τοπίο, με έντονα κεκλιμένες στέγες 45 μοιρών, φύτευση επιφανειών, κάλυψη προσόψεων με κεραμικά πλακίδια. Εξασφαλίζοντας την αισθητική πολυμορφία και επιτρέποντας σε πλήθος τεχνιτών και δημιουργών να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, το Nieuw Bergen εξελίσσεται και σε μια ρεαλιστική πρόταση για το αύριο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη των MVRDV συνδυάζει παλιά με νέα κτίρια. Τα παλιά κτίρια επανασχεδιάζονται και αποκτούν ενεργειακή επάρκεια και αισθητική ποικιλία. Τα νέα κτίρια αναφύονται και μπλέκονται ανάμεσα στα παλιά και ο δημόσιος χώρος που προκύπτει επιτρέπει μια νέα αίσθηση κοινότητας. Ταυτόχρονα, τα νέα διαμερίσματα προστατεύουν την ιδιωτικότητα. Το υγρό κλίμα του Αϊντχόφεν ευνοεί τη μεγάλη κλίση στις στέγες, στοιχείο που προσδίδει αναμφισβήτητα και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, πέρα από τα πρακτικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέας τεχνολογίας ηλιακοί συλλέκτες κάνουν χρήση φυσικά των νέων δυνατοτήτων και γίνονται μέρος της στέγης χωρίς καμία αισθητική όχληση. Δεν είναι κάτι νέο αυτό αλλά για τη δική μας χώρα που πάσχει από τους παλιάς τεχνολογίας ηλιακούς συλλέκτες είναι ένα θέμα προς σοβαρό προβληματισμό.

Η νέα όψη της γειτονιάς Bergen, με ζητούμενο μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, θα επιβεβαιώνει, λένε οι αρχιτέκτονες, τους βασικούς άξονες του Αϊντχόφεν: τεχνολογία, ντιζάιν, γνώση.

ΡΩΜΗ

Η αξέχαστη Αννα Μανιάνι

Σύμβολο της Ιταλίας με ένα τρόπο δυναμικό και εσωτερικό ταυτόχρονα, η Αννα Μανιάνι (1908-1973) ήταν η απόλυτη διεθνής σταρ της Ιταλίας, κυρίως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια έκθεση αφιέρωμα στο έργο και στην προσωπικότητά της, στη Ρώμη, στο Μουσείο Βιτοριάνο. Η έκθεση έχει τίτλο «Αννα Μανιάνι, ζωή και κινηματογράφος» και παρουσιάζει φωτογραφίες και ντοκουμέντα που προκαλούν το ενδιαφέρον και της νεότερης γενιάς. Διάρκεια έως 22 Οκτωβρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Κήποι και γλυπτική

Οι εικόνες που διοχέτευσε στον Τύπο το Monacelli Press είναι ματιές σε έναν μεγάλο ιδιωτικό κήπο κατοικίας στην ανατολική άκρη του Λονγκ Αϊλαντ. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα τοπίου Εντμουντ Χολάντερ, ο αχανής αυτός κήπος, προσεγμένος στην παραμικρή λεπτομέρεια, είναι διάσπαρτος με σύγχρονη τέχνη. Στη φωτογραφία, ένα από τα γλυπτά του κήπου, με τίτλο «Per Adriano» του Igor Mitoraj. Είναι ένα μόνο από τα γλυπτά που φύονται σε διάφορα σημεία προκαλώντας οφθαλμαπάτες.

ΠΑΡΙΣΙ

Παρελθόν και παρόν

Η εντυπωσιακή ροτόντα του 18ου αιώνα σφραγίζει την ατμόσφαιρα στο Bourse du Commerce στο Παρίσι, στο πρώτο διαμέρισμα. Η πρόταση του Ιδρύματος Pinault για τη διαρρύθμιση του χώρου ώστε να φιλοξενεί έργα τέχνης, τελικά εγκρίθηκε και από τον Δήμο Παρισίων. Η μελέτη των αρχιτεκτόνων François-Joseph Belanger και Henri Blondel απέδωσε ένα νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι κι έτσι πλέον το Bourse du Commerce θα στεγάζει την ιδιωτική συλλογή του επιχειρηματία François Pinault.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ

Δημόσια Ιστορία

Ο έφιππος ανδριάντας του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι, αρχηγού των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού 19ου αιώνα, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο συζητήσεων για το κατά πόσον θα πρέπει να υπάρχουν αγάλματα που υπενθυμίζουν ένα «προσβλητικό» παρελθόν. Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, προς τα παρόν, ο ανδριάντας στέκει και μάλλον θα παραμείνει, αλλά σε άλλα μέρη των ΗΠΑ δημόσια αγάλματα και σύμβολα του Εμφυλίου έχουν απομακρυνθεί.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Για τα 80 του Βλαντιμίρ Ασκενάζι

Με αφορμή τα 80ά γενέθλια του πιανίστα και μαέστρου Βλαντιμίρ Ασκενάζι, η Decca Classics κυκλοφορεί ειδική κασετίνα με το σύνολο των ηχογραφήσεων του (Ashkenazy. The Complete Concerto Recordings). H έκδοση αποτελείται από 46 CD και δύο DVD. Tαυτόχρονα, η Decca Classics κυκλοφόρησε και ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Vladimir Ashkenazy. Bach: French Suites». Η φωτογραφία είναι από την Οπερα του Σίδνεϊ το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή