Το «ένοχο μυστικό» της πόλης

Το «ένοχο μυστικό» της πόλης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 12 κούκλες «περιστρέφονται» στο κέντρο της πόλης και έχουν το δικό τους «Guilty Secret», ένοχο μυστικό. Αγαπάνε τα πλούσια υφάσματα που γίνονται χειροποίητα ρούχα αλλά και το βαλς που «χορεύουν» στην Εvripides Art Gallery μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Με αφετηρία τις «12 πριγκίπισσες που χόρευαν», το αγαπημένο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, ο Δημήτρης Ντάσιος και η Ιωάννα Παρασκευά συνθέτουν μια «μουσική παράσταση» την οποία «φωτίζει» με τη δημιουργική της γκάμα η Ελευθερία Ντεκώ. Για τον Ντάσιο, σχεδιαστή μόδας και πρώην πρωταγωνιστή της οπερέτας της Εθνικής Λυρικής, η έκθεση στην αθηναϊκή γκαλερί μοιάζει με «φυσικό περιβάλλον», προέκταση μιας προσωπικής εμπειρίας που αποκτήθηκε στη σκηνή αλλά και στο ατελιέ.

Το «ένοχο μυστικό» της πόλης-1

«Η Ιωάννα Παρασκευά με προσέγγισε για να ντύσουμε μια κούκλα και όταν είδα τις κούκλες εντυπωσιάστηκα. Και αμέσως μου ήρθε η ιδέα για το συγκεκριμένο παραμύθι, το οποίο δίδασκα παλιά με την ιδιότητά μου ως ηθοποιού», λέει ο Ντάσιος στην «Κ».

Η αρχική ιδέα κατέληξε σε ένα concept όπου οι 12 κούκλες «χορεύουν» και παρουσιάζουν την πορεία του σχεδιαστή μέσα από τα υλικά, ένα είδος ρετροσπεκτίβας η οποία ξεκινάει από την προσχολική ηλικία, εποχή όπου ο σχεδιαστής έφτιαχνε ντραπέ με τα καλσόν της μητέρας του, για να περάσει στην ενασχόλησή του με το κόσμημα, έως το μετα-μποέμ ύφος που χαρακτηρίζει τις κολεξιόν του ρούχων και αξεσουάρ τα τελευταία χρόνια. Και οι 12 «πριγκίπισσες» φοράνε ενδύματα που φτιάχτηκαν στο χέρι από τον Ντάσιο, ο οποίος χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, ματιέρες όπως μεταλλική σήτα με φύλλα χρυσού, φτερά, ανατολίτικα κεντήματα, μεταξωτά πλισέ αλλά και τζιν.

Το «ένοχο μυστικό» της πόλης-2

Η Παρασκευά δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων και παράλληλα τρέφει και ένα ανήσυχο πνεύμα. Στην Εvripides Art Gallery, προσφέρει τη βάση με τις ευγενικές φυσιογνωμίες της, τις γυναικείες φιγούρες που δεν ξεπερνούν τα 85 εκατοστά σε ύψος και μέσα από την έκθεση κάνουν πρεμιέρα στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Ο σκελετός τους είναι χτισμένος από ανοξείδωτα σίδερα, χαλκό και υγρό ατσάλι δύο συστατικών, πάνω στον οποίο η δημιουργός δουλεύει δύο ή τρία είδη πηλών γλυπτικής. Η Παρασκευά δεν χρησιμοποιεί ποτέ καλούπια δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε φιγούρα να έχει τη δική της ταυτότητα, η οποία ενισχύεται από συνθέσεις «ετερόκλητων» υλικών, όπως λευκό τσιμέντο, ίνες μεταξιού και χαρτί.

Ενα «μεγάλο παιχνίδι» χαρακτηρίζει ο Ντάσιος τις 12 κούκλες, οι οποίες αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί με το «Guilty Secret», το ένοχο μυστικό τους, και σε άλλους προορισμούς. Oπου κι αν βρεθούν, θα δώσουν το έναυσμα για να συνεχίσει μια συζήτηση που δεν σταματά ποτέ: πού συναντά η μόδα την τέχνη και το αντίθετο;

«Ολα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια, το θέατρο, η μουσική, αλλά και το γεγονός ότι όπως και τόσοι άλλοι σχεδιαστές, η πρώτη μου επαφή με τη μόδα ήταν με μια κούκλα, συνθέτουν εμένα», σημειώνει ο Ντάσιος. «Απλώς κάνω αυτό που αγαπώ πάρα πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή