Νεοκλασικά θραύσματα στη Μάνδρα του Ζήβα και στα έργα του Γιώργου Γκέλμπεση

Νεοκλασικά θραύσματα στη Μάνδρα του Ζήβα και στα έργα του Γιώργου Γκέλμπεση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1965, ο Κώστας Ζήβας άρχισε να συλλέγει αρχιτεκτονικά μέλη από τα κατεδαφιζόμενα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας. Σταδιακά, η «Μάνδρα του Ζήβα», στην Κηφισίας 374, στο ύψος του Χαλανδρίου, έγινε γνωστή σε όλους. Σε μελετητές της αρχιτεκτονικής αλλά και σε όσους ήθελαν να αγοράσουν ένα αυθεντικό σπάραγμα της παλιάς αρχοντιάς. Την ιστορία μας τη δίνει η αρχιτέκτων και ερευνήτρια Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη στον κατάλογο της νέας έκθεσης του ζωγράφου και εκδότη Γιώργου Γκέλμπεση, ο οποίος παρουσιάζει 30 νέα έργα στην έκθεση «Η αυλή των θραυσμάτων και της μνήμης».

Ολα έχουν συνέχεια. Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Zivasart Gallery, την οποία διευθύνει ο Νίκος Ζήβας, εικαστικός ο ίδιος, και γιος και συνεχιστής του έργου του πατέρα του Κώστα Ζήβα. Σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο, τα έργα του Γιώργου Γκέλμπεση, αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης, και έργο αγάπης, συνδιαλέγονται με την παρακείμενη «Μάνδρα του Ζήβα», που είναι ακόμη και σήμερα ένα υπαίθριο μουσείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης δόθηκε η είδηση για την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου να προστατεύσει τον χώρο, έκτασης 1.170 τ.μ., και να ιδρύσει σε συνεργασία με τον Νίκο Ζήβα ένα υπαίθριο μουσείο με τη μορφή «μουσειακού περιπάτου».

Ο Γιώργος Γκέλμπεσης, πνευματικός άνθρωπος και εκδότης των περιοδικών «Νέα Ευθύνη», «Κοράλλι» και «Φιλολογική», έσκυψε με ευαισθησία πάνω σε αυτόν τον θησαυρό και μελέτησε ενδελεχώς το υλικό. Είχε στόχο να αναδείξει το περιεχόμενο και την αξία αυτής της σπάνιας, υπαίθριας συλλογής που περιλαμβάνει μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από παλιά νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας που κατεδαφίστηκαν, όπως μαρμάρινα φουρούσια, κολόνες, κιονόκρανα, αγάλματα, μαρμάρινες σκάλες, αλλά και πιθάρια και μυλόπετρες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και μια, μοναδική στο είδος της, συλλογή από πέτρινα και μαρμάρινα ηλιακά ρολόγια.

«Πολλά από τα κομμάτια της συλλογής είναι πιστοποιημένα κι έτσι γνωρίζουμε ακριβώς από ποιες οικίες επωνύμων Αθηναίων προέρχονται», λέει ο Γιώργος Γκέλμπεσης. Η Zivasart Gallery είναι ένας χώρος που σφραγίζεται από την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη της, εικαστικού Νίκου Ζήβα. Αν επισκεφθείτε τον χώρο, μην παραλείψετε να δείτε την αυλή και να θαυμάσετε τα μεταλλικά γλυπτά έντομα του Νίκου Ζήβα καθώς και τις νεοκλασικές συνθέσεις.

​​ Zivasart Gallery, Παντανάσσης 1 (έναντι Golden Hall), τηλ. 210 -68.30.648. Η έκθεση με τα έργα του Γιώργου Γκέλμπεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 14 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή