Μια εικαστική έκθεση που «σκέφτεται» πολιτικά

Μια εικαστική έκθεση που «σκέφτεται» πολιτικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έκθεση «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας», η πρώτη μεγάλη του Ιδρύματος Schwarz που έρχεται στην Αθήνα, είναι βεβαίως μια εικαστική έκθεση. Ωστόσο διαθέτει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Γρέγου, μόνιμη συνεργάτης του ιδρύματος και επιμελήτρια όλων των εκθέσεων που παρουσιάζονται στο Art Space Pythagorion από το 2016, γράφει στο σημείωμά της ότι «καταγράφει και εξετάζει τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα». Οι συμμετέχοντες –23 Ελληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και μία κολεκτίβα– διεισδύουν σε διαφορετικές πλευρές της σύγχρονης πολιτικής δυσαρέσκειας, διερευνούν την επίδρασή της στην παλιά και τη νέα γενιά και εξετάζουν τα συναισθήματα που γεννά στους πολίτες. Οπως είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Κατερίνα Γρέγου, πρόκειται για «μια έκθεση ενδοσκοπική», στην οποία «τα έργα “σκέφτονται” πολιτικά».

«Διατηρώ για τον εαυτό μου την πολυτέλεια να είμαι ρομαντική», λέει η κυρία Γρέγου. Αυτό σημαίνει ότι αντιτίθεται στο lifestyle το οποίο χαρακτηρίζει ενίοτε τη σύγχρονη τέχνη. Το ίδιο και στην προσποίηση, που την αποξενώνει από το ευρύ κοινό. Γι’ αυτό τον λόγο η «Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας», διευρυμένη από την ομώνυμη που παρουσιάστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σάμο, επιχειρεί κοινωνική παρέμβαση διατηρώντας ταυτόχρονα τους εσκεμμένα χαμηλούς τόνους που επιλέγει το Ιδρυμα Schwarz. Με το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες, επιδιώκει να «πιάσει» τα συναισθήματά τους –την απογοήτευση, την παραίτηση, τον θυμό– και ταυτόχρονα να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές σε γεωπολιτικό τοπίο επιδρούν στην καθημερινότητα αλλά και τον δημόσιο λόγο. Αρα είναι μια έκθεση που μιλάει για πολιτικό ήθος και, σύμφωνα με την επιμελήτριά της, παρουσιάζεται στην Αθήνα σε μια καίρια χρονική στιγμή για τη χώρα και την Ευρώπη, αποτελώντας εμμέσως πλην σαφώς ένα σχόλιο για τα σύγχρονα πολιτικά τεκταινόμενα.

Με την ίδια ευαισθησία προς τα κοινά διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελείται η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου, επίσης μόνιμη συνεργάτις του ιδρύματος. Το ειδικά σχεδιασμένο υλικό θα δώσει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα τρέχοντα γεγονότα και τα σημαντικά ζητήματα της εποχής, δίνοντας στην τέχνη την ευκαιρία να αποδείξει τον γνωστικό και παιδευτικό της χαρακτήρα.

Η «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» φιλοξενείται στο Ωδείο Αθηνών, έναν χώρο ταιριαστό με τον κοινωνικό ρομαντισμό της. Το μοντερνιστικό αρχιτεκτόνημα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, μαζί με το όραμα της δεκαετίας του 1960 για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου για την πρωτεύουσα, εξακολουθεί να παραμένει ημιτελές.

Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας, 28/2-13/4, Ωδείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή