Διεθνοποίηση της επετείου Σαλαμίνας, Θερμοπυλών

Διεθνοποίηση της επετείου Σαλαμίνας, Θερμοπυλών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από συνέδρια για την αποτίμηση της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι παραστάσεις με τους «Πέρσες» του Αισχύλου, όπερες, εκθέσεις στα μεγάλα μουσεία της χώρας και έργα υποδομής περιλαμβάνονται στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».  Στόχος του προγράμματος, όπως τον περιέγραψε η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας που έχει αναλάβει την υλοποίησή του, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είναι η διεθνοποίηση της επετείου των 2.500 ετών από τις δύο κρίσιμες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και η συμβολή τους στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού με την αναχαίτιση της περσικής εκστρατείας.

Το πρόγραμμα και τα μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας ανακοινώθηκαν χθες στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα φιλοξενήσει έκθεση με θέμα την καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες, την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή, αλλά και μια έκθεση γνωριμίας με τους δύο κόσμους, των Ελλήνων και των Περσών της εποχής.

Το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη θα διοργανώσει μια σειρά επιστημονικών συνεδρίων, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2020. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ελληνιστές, όπως ο Ρόντρικ Μπίτον, ο Αγγελος Χανιώτης, ο Γιώργος Πρεβελάκης, ο Πολ Κάρτλετζ κ.ά., θα αποτιμήσουν τη σημασία των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, ενώ αντίστοιχες διαλέξεις θα γίνουν στο ετήσιο Φόρουμ των Δελφών και στο Athens Democracy Forum. Στο ίδιο πνεύμα, θα διοργανωθεί πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου και ζωγραφικής, θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παραστάσεις, επετειακές εκδόσεις, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στη Σαλαμίνα στις 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της ιστορικής ναυμαχίας.

Διεθνοποίηση της επετείου Σαλαμίνας,  Θερμοπυλών-1

Από αριστερά, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κ. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε επίσης την ανακαίνιση και επέκταση του Ιατρικού Κέντρου Σαλαμίνας και την προσφορά ενός ασθενοφόρου. Εκτός από την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης, ο δεύτερος μεγάλος εκθεσιακός πόλος θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα διοργανώσει έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της «Νίκης» στον άξονα Μαραθώνας – Θερμοπύλες – Πλαταιές – Αρτεμίσιο – Σαλαμίνα. Μάλιστα το ΥΠΠΟ θα προσθέσει και τον Μαραθώνα στο δίπτυχο Θερμοπύλες – Σαλαμίνα, διευρύνοντας την ιστορική βεντάλια και στην πρώτη εισβολή των Περσών. Οι εφορείες αρχαιοτήτων Λακωνίας και Φθιώτιδας θα διοργανώσουν εκθέσεις για τη ζωή των Λακεδαιμονίων και για τις ανασκαφές στις Θερμοπύλες αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς και Νήσων θα κάνει ξεναγήσεις εν πλω στον κόλπο της Σαλαμίνας.

Τους «Πέρσες» του Αισχύλου θα ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο στη Σαλαμίνα και στην Επίδαυρο αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ. Στον Πειραιά θα γίνουν δράσεις, όπως «Οι Πέρσες στην πόλη σου» σε συνεργασία με την ιρανική κοινότητα και η έκθεση γελοιογραφίας «Ακρόπολις – Περσέπολις». Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα ετοιμάσει ένα νέο μουσικό έργο σε λιμπρέτο από τα «Ακριτικά», από την ιστορία του Ηροδότου, τα ποιήματα του Καβάφη και τα διηγήματα του Αγγελου Βλάχου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης αναβαθμίζεται με δωρεά του ΙΣΝ, στη Σαλαμίνα το ΥΠΠΟ θα αποκαταστήσει τα ναυτικά οχυρά της Κυνόσουρας και το παλιό λατομείο για χρήσεις πολιτισμού, ενώ στις Θερμοπύλες θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου.

Στην επέτειο θα συμμετέχει και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο το πρόγραμμά του, λίγες μέρες πριν μπούμε στο επετειακό έτος, βρίσκεται ακόμη σε φάση αξιολόγησης. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την απαλλαγή του Δήμου Σαλαμίνας από ένα χρέος 2,4 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ, διευκρινίζοντας, έπειτα από ερώτηση της «Κ», ότι πρόκειται για την υπαγωγή του δήμου στο πρόγραμμα επιχορήγησης των ΟΤΑ ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή