Εις υγείαν των μουσείων με… γεμάτα ποτήρια

Εις υγείαν των μουσείων με… γεμάτα ποτήρια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να βλέπεις τα ποτήρια –και τα πράγματα γενικώς–, μισογεμάτα ή μισοάδεια. Υιοθετώντας λοιπόν τη… μισογεμάτη στάση ζωής, πολλά χαρμόσυνα γεγονότα αναμένονται για τον πολιτισμό, κάποια μάλιστα θα συμβούν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε, σε πρόσφατη αυτοψία της στον χώρο, ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζεται στο τέλος του Φεβρουαρίου 2020, καθώς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τηρείται κατά γράμμα. Εξίσου αισιόδοξη είναι, σύμφωνα με τις πολιτικές εξαγγελίες, η προοπτική για την Εθνική Πινακοθήκη, που θα είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της στις 25 Μαρτίου 2021. Η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα τόνισε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή της ότι η ίδια και όλοι οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ολοκλήρωση των νέων αποθηκών του κτιρίου, όπου πλέον φυλάσσονται σωστά τα έργα της συλλογής. Επίσης, δήλωσε ενθουσιασμένη με τον συμβολισμό των θυρανοιξίων, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των δύο αιώνων από τους αγώνες της Παλιγγενεσίας. Οσοι βλέπουν τα ποτήρια μισοάδεια σχολιάζουν, βεβαίως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά έτη που προαναγγέλλονται εγκαίνια, τόσο στο ΕΜΣT όσο και στην Πινακοθήκη, αλλά παρά τις ελπίδες και τα δύο κτίρια παρέμειναν κλειστά και ανενεργά. Δικαιολογημένα, λοιπόν, περιμένουν να δουν πρώτα και μετά να χαρούν.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που ονειρεύονται και εύχονται από τη νέα χρονιά να μην υπάρχουν άλλα μισά πράγματα – ούτε ποτήρια, ούτε λόγια, ούτε έργα. Ετσι, τίποτε δεν θα αποτελεί θέμα ερμηνείας και θα μπορούμε να βλέπουμε καθαρά. Που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για μουσειακή πολιτική. Και να δούμε πράξεις που αποδεικνύουν τον ρόλο αυτών των δύο θεσμών στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος της τέχνης στη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι την ώρα που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε εγκαίνια, τα εθνικά μουσεία διεθνώς αντιμετωπίζονται ως πολιτιστικές και πολιτικές κατασκευές που επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία και παρουσιάζουν στον κόσμο τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή